Медия без
политическа реклама

6-годишно дете в тежко състояние е транспортирано спешно със "Спартан"

То е превозено от Бургас до София и е настанено в "Пирогов"

21 Февр. 2023
МО

Екипаж от ВВС със самолет "Спартан" транспортира по спешност дете в критично състояние. Това съобщават от Министерство на отбраната. 

Самолетът е излетял в 9.30 ч. тази сутрин от София към Бургас. На борда бяха лекарски екип и медицинска сестра от УМБАЛСМ „Пирогов“, бордна медицинска сестра от Военномедицинската академия и майката на детето. По препоръка на лекарския екип полетът е осъществен на ниска височина с оглед здравословното състояние на детето.

Военновъздушните сили осигуриха превоз на медицински екип и пациент, нуждаещ се от спешна помощ, съобщи Министерството на отбраната.


Самолетът "Спартан" кацна обратно в 13.30 ч. на летище Враждебна, откъдето детето беше транспортирано към УМБАЛСМ "Пирогов".

Екипажът, осъществил полета, е в състав: командир капитан Николай Георгиев, помощник-командир капитан Николай Калайджиев и борден инженер капитан Николай Михайлов, информират още от МО.

Формация от американски C-130 и български C-27J „Спартан“ ще изпълнят полет за стоварване на въздушен десант (товари и парашутисти) над заповядана зона на летище Чешнегирово.

От министерството на здравеопазването посочиха, че транспортираното дете е на 6 години и е в тежко състояние.

То е с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) и искането за транспортирането му е било поискано от УМБАЛ – Бургас.

Към момента детето е приведено в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на „Пирогов“.

Ключови думи:

Спартан, болница, евакуация

Още по темата