facebook
twitter

България

С 4.2 млн. лв. ще се финансират работни места за хора с увреждания

Заделени са и средства за проекти на специализирани предприятия и кооперации
171
 Илияна Кирилова

С близо 4.2 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели за създаване, приспособяване и оборудване на работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Това съобщиха от социалното министерство.

През 2020 г. Агенцията за хора с увреждания ще финансира и проекти на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, насочени към повишаване на трудовата заетост хората в тази група. Подобни проекти ще могат да получат до 80 000 лв., като подаването на предложенията започва от 1 юни. Средствата могат да се използват за технологично обновяване на стопанската дейност, разкриване на нови работни места или преоборудване на вече действащи, както и за изграждане на онлайн платформа за популяризиране на предлаганите услуги и произвежданата продукция.

За осигуряване на достъп до действащи или разкривани нови работни места, приспособяване на съществуващи работни места и за оборудване на нови работни места ще се отпускат до 10 000 лв. Проекти за квалификация и преквалификация на ще се финансират с до 1000 лв. за 1 човек с трайно увреждания. Проектни предложения ще се набират от 15 юли.

На 15 юни агенцията ще стартира втора процедура за набиране и финансиране на проекти по Програма за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Кандидатите трябва да са с 50% и над 50% намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Те могат да получат до 20 000 лв. Със средствата могат да се покриват инвестиционни разходи, да се извършват строително-ремонтни дейности, да се закупи оборудване на разкриваните работни места и др.

Необходимите документи за кандидатстване са качени на интернет страницата на Агенцията за хората с увреждания.

Ключови думи:

хора с увреждания
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МТСП пусна денонощен телефон за хората с увреждания

20.03.2020

623
Сачева отказва да се срещне с протестиращите майки

05.03.2020

3467 8
Протестиращите майки освиркват новия зам.-министър

02.03.2020

Обновена

6643 5

Коментари

Интервал

Интересно тук от какво ще "усвоят"? Ще е добре някой разследващ журналист да следи и тая дейност на (анти)социалното министерство. Ако са останали живи такива.

duch

ха да видим сега колко хора с ТЕЛК-ове ще трудоустроят особенно онези с фалшивите

wreckage
снимка на wreckage

С близо 4.2 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели за създаване, приспособяване и оборудване на работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. 

Тва се праи успешно поне од 2009 насам. Проектът на работодателя, известен още като "данъкоплатец" и наречен "Правителство, държавна и местна администрация на герп" беше изцяло насочен към  създаване, приспособяване и оборудване на работни места за хора с трайни ментални увреждания.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×