Медия без
политическа реклама

15 от лекуваните българи пребориха коронавируса

Президентът обяви, че фирма е готова да дари на оперативния щаб система за проследяване на заразата и достъпните болници

27 Март 2020Обновена

Брифинг на Националния оперативен щаб, създаден с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Posted by Военномедицинска академия - ВМА on Friday, March 27, 2020

15 от пациентите с коронавирус са изписани от болничните заведения, съобщи днес следобед шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Деветима от тях са с отрицателни проби. Шестима са в доста добро състояние и ще се долекуват вкъщи.

Общо 293 са регистрираните носители на коронавирус в момента. В тежко състояние са осем души петима в "Пирогов", един в "Света Анна" и трима в Благоевград. Общо в болница са 99.

По думите на председателя на Националния оперативен щаб има двама полицейски служители, които са заразени. Те не са хоспиталзирани, тъй като нямат тежка симтоматика.

7000 са наличните тестове към момента, стана ясно още от обясненията на Мутафчийски. Платени са други около 20 000, очаква се да пристигнат. Към момента са тествани около 6300 българи. Извършените проби сами по себе си са повече, има над 500 повторни или като част от междулабораторен контрол.

В Пловдив е заразена главната акушерка на Родилното отделение в УМБАЛ "Св. Георги". 59-годишната жена се е самоизолирала още на 18 март, когато е почувствала неразположение. Състоянието й е добро. Тя не е имала досег с родилките и бебетата имтъй като те са постъпили в отделението, след като е излязла в болнични. Семейството на жената също е поставено под домашна карантина.

По-рано днес стана ясно, че нови случаи има не само в Пловдив, но и в Кърджали, Хасково, Бургас, София и Кюстендил. С 10-14% се повишава заболеваемостта в последните дни, все още се движим нагоре в кривата на епидемията, коментира Мутафчийски. Той отново обяви, че щабът ще предложи ако в семейството има един установен болен от коронавирус, под карантина да се поставя цялото семейство като вирусоносители.

7473 легла са подготвени за епидемията в болниците в цялата страна, докладва ген. Мутафчийски. Това са резултатите от заповедта на здравния министър от началото на седмицата всяко здравно заведение у нас да се подготви за прием на пациенти с коронавирус. 1137 от леглата са в София. Интензивните легла, т.е. тези с респиратори, са 1347, от които 518 са в столицата. Капацитетът е увеличен десетократно спрямо съществуващото положение, обясни Мутафчийски. Това не е пълният капацитет на болниците, уточни той.

По-късно МЗ обнародва заповед на министъра, с която се определят болниците за лечение на коронавирус. В заповедта са изброени здравни заведения за лечение и наблюдение на случаи в неусложнено състояние и болници за интензивно лечение на такива пациенти.

Изработени са препоръки за освобождаване на пациенти в добро състояние, те ще се освобождават за домашно лечение, въпреки че не са изчистени от вируса. Те ще престояват под домашна карантина в продължение на 21 дни и след това ще преминават тест за потвърждение, че са изчистени, обяви шефът на щаба.

Заразени са и двама военослужещи, евакуирани от мисията в Косово, те ще бъдат настанени във ВМА. Има и заразен военнослужещ в Румъния, настанен е в болница в Букурещ. В "Пирогов" има един интубиран пациент, в болницата "Св. Ана" интубираните са двама - на 75 и 54 години. Към болниците в София с регистрирани случаи се присъедини и Инфекциозна болница.

Пикът на разпространение на коронавируса у нас се очаква около Великден. Тази година празникът се пада на 19 април.

 

ИДЕЯ

Междувременно президентът Румен Радев обяви, че ще предложи на Националния оперативен щаб система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, зоните под карантина, достъпните болнични заведения и нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. Българска компания е готова да дари системата на държавата, поясниха от президентската институция. "Важно е не само да спрем разпространението на вируса, но и възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на живот", заяви държавният глава. И допълни: „Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус“.

Още по темата