facebook
twitter

България

15 от лекуваните българи пребориха коронавируса

Президентът обяви, че фирма е готова да дари на оперативния щаб система за проследяване на заразата и достъпните болници
Обновена
9 443

Брифинг на Националния оперативен щаб, създаден с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Posted by Военномедицинска академия - ВМА on Friday, March 27, 2020

15 от пациентите с коронавирус са изписани от болничните заведения, съобщи днес следобед шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Деветима от тях са с отрицателни проби. Шестима са в доста добро състояние и ще се долекуват вкъщи.

Общо 293 са регистрираните носители на коронавирус в момента. В тежко състояние са осем души петима в "Пирогов", един в "Света Анна" и трима в Благоевград. Общо в болница са 99.

По думите на председателя на Националния оперативен щаб има двама полицейски служители, които са заразени. Те не са хоспиталзирани, тъй като нямат тежка симтоматика.

7000 са наличните тестове към момента, стана ясно още от обясненията на Мутафчийски. Платени са други около 20 000, очаква се да пристигнат. Към момента са тествани около 6300 българи. Извършените проби сами по себе си са повече, има над 500 повторни или като част от междулабораторен контрол.

В Пловдив е заразена главната акушерка на Родилното отделение в УМБАЛ "Св. Георги". 59-годишната жена се е самоизолирала още на 18 март, когато е почувствала неразположение. Състоянието й е добро. Тя не е имала досег с родилките и бебетата имтъй като те са постъпили в отделението, след като е излязла в болнични. Семейството на жената също е поставено под домашна карантина.

По-рано днес стана ясно, че нови случаи има не само в Пловдив, но и в Кърджали, Хасково, Бургас, София и Кюстендил. С 10-14% се повишава заболеваемостта в последните дни, все още се движим нагоре в кривата на епидемията, коментира Мутафчийски. Той отново обяви, че щабът ще предложи ако в семейството има един установен болен от коронавирус, под карантина да се поставя цялото семейство като вирусоносители.

7473 легла са подготвени за епидемията в болниците в цялата страна, докладва ген. Мутафчийски. Това са резултатите от заповедта на здравния министър от началото на седмицата всяко здравно заведение у нас да се подготви за прием на пациенти с коронавирус. 1137 от леглата са в София. Интензивните легла, т.е. тези с респиратори, са 1347, от които 518 са в столицата. Капацитетът е увеличен десетократно спрямо съществуващото положение, обясни Мутафчийски. Това не е пълният капацитет на болниците, уточни той.

По-късно МЗ обнародва заповед на министъра, с която се определят болниците за лечение на коронавирус. В заповедта са изброени здравни заведения за лечение и наблюдение на случаи в неусложнено състояние и болници за интензивно лечение на такива пациенти.

Изработени са препоръки за освобождаване на пациенти в добро състояние, те ще се освобождават за домашно лечение, въпреки че не са изчистени от вируса. Те ще престояват под домашна карантина в продължение на 21 дни и след това ще преминават тест за потвърждение, че са изчистени, обяви шефът на щаба.

Заразени са и двама военослужещи, евакуирани от мисията в Косово, те ще бъдат настанени във ВМА. Има и заразен военнослужещ в Румъния, настанен е в болница в Букурещ. В "Пирогов" има един интубиран пациент, в болницата "Св. Ана" интубираните са двама - на 75 и 54 години. Към болниците в София с регистрирани случаи се присъедини и Инфекциозна болница.

Пикът на разпространение на коронавируса у нас се очаква около Великден. Тази година празникът се пада на 19 април.

 

ИДЕЯ

Междувременно президентът Румен Радев обяви, че ще предложи на Националния оперативен щаб система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, зоните под карантина, достъпните болнични заведения и нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. Българска компания е готова да дари системата на държавата, поясниха от президентската институция. "Важно е не само да спрем разпространението на вируса, но и възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на живот", заяви държавният глава. И допълни: „Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус“.

150

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3206 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4996 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

765

Коментари

Страници

Su38

"До този момент у нас са направени 6454 теста, 4800 от тях в София, но това не са само първични проби, а и такива за потвърждение."

--------------------------------------------------------

Това, грубо казано, означава, че от 20 проби една дава потвърден положителен резултат. Това говори, че стратегията за целенасочено търсене на заразени, изследвайки контактните вериги при установен заразен, не е особено ефективна. Проблемът не е само в цената на тестовете. В този случай се изисква допълнителен административен ресурс - издирване на контактните лица, вземане на проби (ако лицето е на адреса, ако не е повторно посещение в дома), тази процедура се прилага за потвърждение, ако лицето може да бъде намерено на адреса. Много често лицето не може да бъде открито, предполагам, по една или друга причина.

Така че тази стратегия не дава информация за моментното състояние на разпространението на вируса. Не дава информация и за предходно състояние - не знаем дали положителният кога е бил заразен и дали междувременно не е оздравял, което променя контактните му вериги, те могат да се окажат по-дълги пространствено и времео, отколко се предполага в момента на установяване на наличието на вирус у него. Това е важно за определяне на кинематиката на развитието на заболяването.

Тези резултати, макар и верни и точни, не дават картината на заболяването. Може да се окаже, че голямата част от население вече е преболедувала, макар че получавате нови положителни резултатие, макар и ниски по стойност. Така да се каже, изтървали сме пика на кривата и получаваме информация от затихващата част. Разбира се, това е чисто хипотетично, но поради липса на информация за предходни моменти (което може да се установи с наличие на антитела в представителна извадка от популацията) не може да се каже нищо със сигурност. Но вземането на мерки на сляпо, както се прави, не е добра стратегия.

Тартамут

Като прибавим и т.нар първоначални огнища и тяхното развитие, вашата хипотеза натежава.

Nickname186

|**

Талибан

Може да се окаже, че голямата част от население вече е преболедувала

Без никой да разбере. Сигурно вирусът се е уплашил и е минал по терлици през територията Му.

Su38

Талибан, ние смятаме, че коронавирусът е в България от 8.03., т. е. от преди 19 дни. Можем ли да сме сигурни в това? Разбира се, че не.

До тази дата и понятие си нямахме, що е то коронавирус, какви са проявленията, така че по клинична картина много заболявания вероятно са приписани на сезонния грип (даже имаше грипна ваканция на учениците, ако си спомняш).

Затова двата вида изследвания за наличие на вирус не се конфронтират, те дават различна информация, която подпомага вземането на правилно решение. Предполагам, че изборът на PCR е дело на самия Мутафчийски, затова е въпрос на личен престиж, и затова се бори като лъв с бързите тестове, лишавайки се от канал за получаване на допълнителна информация.

Това е същото, като да се доверяваш еднинствено на очите си и да си затваряш ушите, защото зрението дава 80% от информацията за околната среда. Нали разбираш, какво става, ако хищникът е зад гърба ти и ти няма как да го видиш?

Мисля, че Мутафчийски твърде се е вживал в командир на извънредното положение и той действа като командир, а не като лекар, за учен нищо не мога да кажа. Затова се опитва силово да налага решения. Някои от тях може да са правилни, но практиката показва, че повечето са плод на лични амбиции и постигат противоположния на декларирания резултат.

Вероятно тази му особеност да е причината Борисов да свиква още един щаб, въпреки безсмислеността на такова действие. Защото Мутафчийски започва да се изживява като вожд, като политик, очевидно е силно адаптивен и може да бъде реална заплаха. Той е целенасочен и си преследва целта като булдог, коетео може и да не е лошо. Но може би по-лошото е, че командата "назад" за него не съществува очевидно. Така че се очертава битка Борисов-Мутафчийски. Както ми се струва, Борисов почва да лобира за бързите тестове, което би било силен шамар за Мутафчийски, особено заканата му пред Ризова и пред българския народ...

Мда. Интересни времена.

Талибан

До тази дата и понятие си нямахме, що е то коронавирус

При положение, че всеки ден се пише за тоя вирус... още от януари месец...

Каспър

Амиии... в семейството на моя позната, лекар, между другото, имаше две двустранни пневмонии към край на февруари. Дали  са ги тествали? Ами не!  Дали съм сигурен?  О, да, напълно сигурен!

Su38

Ако само по клинична картина можеше да се отдиференцира коронавируса от обикновения грип, нямаше да има нужда от тестуване. А разликите не са съществими и трябва много опит, които получихме от Китай, но чак през март.

Спомнете си какво говореха за короната членове на щаба през януари и февруари. Така че...

Виж, не може да се делим на привърженици и противници на мерките. Мерки трябва да има, безспорно. Въпросът е те да не бъдат такива, които да водят до смъртта на пациента по други причини. Същото е като да лекуваш пациент с лекарство, без да знаеш, че пациентът е алергичен към него.

И не е въпрос на лично отношение към един или друг, а на ефективност. Не виждам анализ на ситуацията. Никой не си задава въпроса, кога вирусът е стъпил у нас, кой е нулевият пациент, дали епидемията не е в много по-големи размери, защото преди тестуването много хора без симптоми са щъкали и са разнасяли от човек на човек заразата. А това е важно, защото опитът за потискане при наличие на много недиагностицирани, в ранен стадий пациенти, е контрапродуктивна, понеже симптомите един ден взривоопасно ще избухнат след латентния период, а икономиката ще бъде срутена, без да има ефект върху заболяването.

Залмоксис

"Спомнете си какво говореха за короната членове на щаба през януари и февруари" Спомни си го и ти.

По данни на СЗО, налични на тяхната собствена официална страница всяка година от сезонен грип умират по 650 хиляди човека. От коронавируса до момента са починали малко над 20 хиляди....

Slava
снимка на Slava

Su38, отговорила съм на въпросите ти от вчера тук

 

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/gen-m...

KTP

Никой не си задава въпроса, кога вирусът е стъпил у нас, кой е нулевият пациент...

Су, това в момента са два безсмислени въпроса. Първо няма такова нещо като нулев пациент за България, това има смисъл ако заразата е тръгнала от едно място и се търси първоизточника и причинителя на забоялването... тука у нас вероятно имаме сигурно 1000 нулеви пациенат донесли го, наши или чужди туристи, върнали се гурбетчии да се видят с родата или тия дето се върнаха когато избухна паниката /някои от тях де, не всички/, тираджии, бизнесмени, такива дето са ходили по конференции и пр. и пр. 

И какво ти носи примерно информацията че за първи път заразен пациент Х се е върнал в село У, някъде в област Z и това е било на 22 януари /примерно/? Нищо. 

Виж да се направи изследване на представителна извадка от да кажем 50 000 човека и да се види колко имат активна РНК без особена симптоматика и колко имат антитела, това вече има смисъл, за да се прецени какво да се прави по нататък.

Su38

В Германия не са правени само бързи тестове. Мислиш ли германците са толкова наивни???

Освен това не е нужно абсолютно тестуване на всички жители, вкл. и кърмачетата. Картината ще се получи при 20-30%, т. е. при милион, милион и половина проби.

Su38

КТР, не е съвсем безсмислен. Вирусът, предполага се, е пренесен от Китай. Иначе трябва да приемем, че и на наша територия имаме мутация, която се е развила дотам, да мигрира върху човек, което си е съвсем друга бира.

Така че винаги има един първи заразоносител, което е щракнал запалката. Кога, как и къде - не знаем. Ако знаехме, можехме да изолираме огнището. А сега огнища много. И да изолираме, и да не изолираме, все тая. Просто се надяваме, с изолацията да забавим разпространението. Ама дали е така, не можем да знаем, без да тестваме голяма и представителна извадка...

Макар че пак ще ни се наложи да го правим по метода "Мутафчийски". Защото с нарастване на броя на установените случи в геометрична прогресия нарастват контактите на активния случай, дори и ограничени във времето. А ограничението във времето, породено от това, че не знаем откога вирусът е наличен, изкривява картината, защото се изпускат много случаи, които може да са полижителни.

Но така или иначе, ще се налага тестването на все по-нарастващ брой проби. При тази продължителност на теста дали няма да се окаже, че резултатът, който получаваме за едно лице, е към един по-стар момент, но ще го пишем актуален. Просто капацитетът няма да ни стигне да извършваме тези точни проби и щем-не щем, ще почваме бързите тестове... По технически причини, най-малкото.

KTP

За Германия нищо не съм казал, но гледам там тестват доста по щедро... предполагам че ползват и двата вида тестове. 

Колкото то това дали да се тестват "абсолютно всички жители", ми мисля че за статистика и 100 000 ще са напълно достатъчно да  се изсясни на кой етап сме. Иначе за кърмачета не знам дали боледуват но децата определено могат да я разнасят тази болест дори без да им личи особено... 

Su38

Това за Германия беше към Слава.

Rendeto

В нашата държава, предимно съставена от тарикати, ганьовци и андрешковци, под която и дебела сенькя да потърсиш, няма начин да не попаднеш на специалист по вирусология, епидемии, или най-малко от спец по COVID-19.

Мисля, че сме в пълна безопасност. 

Direktiva

 Това решение с представителната извадка е перфектно. Има налични тестове(от дарение), така че, държавата няма да се охарчва излишно! А иначе за статистиката на епидемията си е напълно достатъчно! Не съм съгласен, да се харчат държавни пари за безмислени недостоверни за лечението тестове.

Който му е малко, никой не забранил да се тестува по желание!

Сега, че доц. Мангъров има частна лаборатория и иска да направи дебела пачка от държавата, аз не одобрявам!

Su38

"Не съм съгласен, да се харчат държавни пари за безмислени недостоверни за лечението тестове."

---------------------------------------------------

При положение, че засега няма лечение, не ми се вижда безсмислено...

KTP

КТР, не е съвсем безсмислен. Вирусът, предполага се, е пренесен от Китай. Иначе трябва да приемем, че и на наша територия имаме мутация, която се е развила дотам, да мигрира върху човек, което си е съвсем друга бира.

Така че винаги има един първи заразоносител, което е щракнал запалката. Кога, как и къде - не знаем. Ако знаехме, можехме да изолираме огнището. А сега огнища много. И да изолираме, и да не изолираме, все тая. Просто се надяваме, с изолацията да забавим разпространението. Ама дали е така, не можем да знаем, без да тестваме голяма и представителна извадка...

От всичко написано съм съгласен само с това че ни е нужна голяма представителна извадка за да знаем къде сме в развититео на епидемията. Всичко друго според мен просто не е така.

Още от средата на декември е било ясно че се предава от човек на човек и е ясно че в България е донесен от заразени хора, и то не един и двама... какви са тия хора няма голямо значение, щото това са много, много , много случаи... до вчера пордължаваха да пристигат и дори днес продължват да пристигат заразени, но ние вече си имаме толкова че това е практически без значение - никакво огнище не можем да изолираме щото не е едно и две. Изолацията 100% дава резултат и не е "все тая" дали се изолираме или не се изолираме. Друг е въпросът дали това са най-добрите мерки? Тука вече може да се спори, а за да се вземе правилно решение е нужна повече информация - от там и необходимостта за проучване на някаква извадка, което да ни даде цялостна картина. 

Su38

Изолация 100% е нонсенс. Частичната изолация може да ограничи в началния стадий. След този етап просто трябва да се върнем към чумата през 15 в. - обкръжаваме огнището и не давам пиле да прехвръкне, докато измрат заразените...

KTP

Не съм се изразил правилно. Исках да кажа че "Изолацията със сигурност /демек 100%/ дава резулат... "

Иначе какви са тия огнища които ги "обкръжаваме"? Нали това се опитвам да ти кажа, като се погледне картата на България и веднага се вижда че случаите са пръснати по цялата страна и дори със сигурност ще излизат и още  и още и те не са свързани помежду си... 

Su38

Ахаа... Проблемът е, не че това, което Мангъров е казал, не е вярно, а защото е казано от Мангъров.

Виж, акок не е Мангъров, друг ще е.  Но трябва да се направи и то по-скоро.

Direktiva

 Дрън, дрън!

Дежурния

Проблемът не е Мангъров, а липсата на обосновка за осъществимостта на това което предлага. Хайде, да не са 1 млн теста, а "само" 100 хил. За да се получи моментна картина, трябва да се направят за 2-3 дена, не за няколко месеца. Стигаме до 30-50 хил теста дневно. Колко човека ще вземат проби, колко лаборатории ще обработват пробите и по колко на ден? Дребни въпроси, като транспортиране на пробите, вземане и обучен персонал и транспорт от Котел, Симитли, Малко Търново... не е като от жълтите павета... И ще имаме някаква картина за един момент след няколко дни. След още една седмица пак ли ще повторим упражнението?

Ако ти трябват представителни данни, да викнат грамотен статистик и да им направи планче с 200-300 проби и схема за оценка. Достоверността няма да е колкото при 100 хиляди проби, но ще е предостатъчна за условия на щаб и извънредно положение.

Su38

на ден може да се обработят до 15-20000 проби...

Талибан

WORLD : VIRUS IS SPREADING RAPIDLY  From 0 to 100,000: 110 days

From 100,000 to 200,000: 12 days

From 200,000 to 300,000: 3 days

From 300,000 to 400,000: 2 days

From 400,000 to 500,000: 1,5 days

erkek

За три-четири години през Територията минаха какви ли не епидемии по хора и животни.Предишните години не видях едно болно прасе,овца или коза.Но видях унищожаването на хиляди здрави животни.Видях и слушах най-откровенни лъжи за 'чума" по животните и неистово желание да се убиват и убиват все здрави животни.Тази година да видим как ще се развият нещата...

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Сега минаха  на хора.

Залмоксис

World Health Organization: Up to 650 000 people die of respiratory diseases linked to seasonal flu each year

СЗО: До 650 хиляди човека умират от респираторни заболявания, свъразни със сезонния грип всяка година

 

https://www.who.int/news-room/detail/14-12-2017-up...

 

До момента от прословутия коронавирус са починали малко над 20 000, като и тази статистика е спорна...

Mаndalorian

Италия ще преразгледа данните за високата смъртност, COVID-19 e причина за едва 12% от починалите

 

https://glasove.com/categories/intervyuta/news/ita...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×