Медия без
политическа реклама

Здравният министър: Не разхлабваме, то и сега бе отворено

Тази вълна е с по-висока заболеваемост, но с по-ниска смъртност, обявиха властите

01 Апр. 2021Обновена
Брифинг на НОЩ

Брифинг на Националния оперативен щаб - каква е ситуацията с коронавируса у нас?

Posted by bTV Новините on Wednesday, March 31, 2021

"Очакваме и данните го показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме ситуацията да остане така през следващите няколко дни". С тези думи започна редовния си брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. От него се набиваше на очи отсъствието на шефа на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски - единственият, който не спря да настоява за строги мерки за овладяване на ситуацията. Това отсъствие обаче бе обяснено с "приятен семеен повод".

Министърът не приема, че от днес неговата заповед разпорежда разхлабване. "От днес могат да се посещават откритите площи на заведенията. Но това се случваше и досега, виждате, че хората се събираха на големи тълпи", абсурдно обяви Ангелов. Той смята, че "сега ще се въведе ред в съществуващото до момента безредие", въпреки че у нас няма никакъв контрол.

"Да, има натиск върху лечебните заведения, но той е много различен в различните градове, като най-силен е в София, Бургас, Шумен и Варна. Най-големият натиск в момента е върху психиката на хората. Нека бъдат спокойни, системата е подготвена", увери Ангелов. Той е категоричен, че няма да се стигне до изоставяне на пациенти без лечение.

Министърът специално благодари на лекарите от спешна помощ за усилията, като им изказа "лична благодарност и възхищение". Вчера тяхното сдружение обяви, че неговата заповед за разхлабване е гавра, а писателят Людмил Станев, който работи в спешна помощ във Варна, го нарече дори престъпление. На въпрос как ще коментира техните изявления, министърът заяви: "Следим числата на 12 часа. В тази ситуация вземаме решения какво трябва да бъде променено. Да, ситуацията е сложна. Да, имаме притеснения. Ако се наложи, ще променяме в движение. Всичко е възможно". Той заяви, че е свикнал да носи отговорност и винаги може да поеме отговорност, когато се прецени, че нещо е нарушено.

"До няколко седмици нещата ще се оправят", смята министърът. Единствената му надежда обаче са очакваните по-големи количества ваксини. "Няма друга страна в Европа, в която хората получават достъп до ваксина, и накрая се отказват, защото не е тази, която искат да си поставят", подчерта здравният министър. По думите му до края на април очакваме да получим достатъчно ваксини, за да могат хората да направят информиран избор за ваксина.

Близо 1 млн. души са хората с изграден имунитет срещу коронавируса и те ни дават основание да разхлабим мерките, заяви министърът, като в това число влизат потвърдените случаи на COVID-19, имунизираните и предположения, че 300 000 са изкарали коронавируса, без да разберат.

Към 74% от леглата за неусложнени са усвоени и 71% от леглата за интензивно болни са заети. "Имаме възможност за увеличаване на леглата там, където се налага, без това да компрометира нуждата от легла за пациенти без COVID-19. Напомням, че системата на здравеопазването разполага с 48 000 легла за активно лечение", заяви Ангелов.

"Две големи разлики има в предишната вълна и настоящата. Хоспитализациите са повече, защото такива са особеностите на британския вариант - по-бързо се стига до болница. Наполовина обаче е паднала положителността на тестовете в сравнение с ноември. На фона на високата хоспитализация, сега смъртността е значително по-ниска - през ноември е достигнала до 28 на 100 000, сега е 21 на 100 000", коментира особеностите на двата критични периода главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"В последните дни нямаме такова експоненциално нарастване на случаите, броят на излекуваните почти достигна броя на новозаболелите. Резервът не е на 100% запълнен и имаме възможност да реагираме адекватно", коментира шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той даде пример с първата тежко засегната област - Кюстендил, където вече трайно се задържат новите случаи. "Основното, от което имат нужда пациентите в момента, е кислород - това е особеност на настоящата ситуация за разлика от предишната вълна, възникването на остра нужда от кислород", допълни Балтов.

"Естеството на възрастните хора у нас е много различно от естеството на възрастните в другите държави - нашите баби и дядовци не живеят по старческите домове, те са много активни и работещи хора". С тези думи министърът отвърна на обвиненията, че България не сложи приоритет на ваксинирането на най-рисковите групи. Той не пропусна да изтъкне като пример за по-хаотично ваксиниране от нашето разнопосочните решения в други европейски страни за "АстраЗенека" - първо тя да не се прилага за възрастни, а после да се прилага само за тях.

"Няма нужда да водите вътрешни войни със себе си и да се страхувате. Говорят доказани специалисти", обяви министърът. За другите той каза, че има колеги, "които са забравили Хипократовата клетва и говорят само за да се харесат". В опит да разведри обстановката министърът обясни, че народното творчество е превърнало джинджифила в звезда на първата вълна, лимонът със сода били на мода през втората, а доматите - сега, през третата. Това обаче не е народно творчество, а небрежно подхвърляни съвети от шефа на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Трябва да няма покрив и да няма стени отстрани. И точка". Това обясни Ангелов на въпрос що е то открита площ на заведенията и ще работят ли закритите места за пушене, които минават за "градини". Той потвърди, че ограничения на откритите пространства в ресторантите няма да има, като обясни, че на открито рискът от заразяване бил по-малък, а в София по "Витошка" и без друго хората били един върху друг.

 

ВАКСИНИ

"През април у нас се очаква да пристигнат 700 хил. дози ваксини, като около 350 хил. от тях ще са иРНК ваксини, а останалата половина - векторни", съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. До края на юни пък следва да получим около 1.4 млн. ваксини от "Пфайзер/Бионтех", 500 хил. - от "Модерна", около 1 млн. - от "Астра Зенека" и 500 хил. от - "Джонсън и Джонсън". Първите доставки от ваксината на "Джонсън и Джонсън" се очакват на 16 април - когато трябва да получим 14 400 дози, след което на 26 април се чакат още 24 хил. дози от тази ваксина. "Продължаваме преговорите за 10-те млн. дози от ЕК за ускорена доставка. Няма окончателно решение, надяваме се тази седмица да има такова. Полагаме максимум усилия делът за България да е максимално голям", каза Кирилов.

Относно разпределение на видовете ваксини у нас здравният министър посочи, че в момента у нас има 277 хиляди дози за първа доза - 11 655 са за първа доза от "Пфайзер", 24 хил. са за първа доза от "Модерна". За втора доза се пазят 53 919 дози от "Пфайзер", и 43 хиляди от "Модерна". От "Астра Зенека" имаме 241 хиляди за първа доза. "Принципът на разпределение е 1/2 да се разпределят за личните лекари, 1/2 - за ваксинационните центрове. Първа и втора фаза продължават, появяват се още медицински сестри, които искат да се ваксинират, и натам насочваме ваксини", коментира още Ангелов. На въпрос как се разпределят наличните за първа доза иРНК ваксини - за хората от списъците, или за тези, записани през е-регистъра, той отговори следното: "Хората, които са в списъците, са от фазите 1, 2 и 3. Хората, записани през е-регистъра, да, ако попадат в някои от фазите, ще имат възможност да получат ваксината, такава, каквато е показано по фазите. За лекарите, медицинските сестри и учители сме тръгнали и ги вкасинираме с "Пфайзер", така сме го стартирали, така продължаваме".

Сигнали за около 1442 странични реакции в резултат на поставяне на ваксини са получени в ИАЛ, което е около 3 на 1000, посочи Кирилов. Най-много са те за ваксината на "Астра Зенека", като оплакванията са предимно от мускулна болка, грипоподобни симптоми, по-висока температура над 38 градуса, която отшумява за около 24 часа и др.

Последвайте ни и в google news бутон