Медия без
политическа реклама

Ген. Мутафчийски излезе от нелегалност за получаването на линейки

Ръководителят на щаба срещу коронавируса прие 8 реанимобила в качеството на шеф на ВМА (СНИМКИ)

13 Авг. 2020Обновена
ВМА

Шефът на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски излезе от нелегалност, за да получи линейки в качеството си на ръководител на Военномедицинска академия. Той изчезна от публичното пространство изненадващо, след като месеци наред даваше пресконференции всеки ден, за да казва актуалните статистики, свързани с пандемията.

Мутафчийски е шеф на щаба, който пък е към премиера и Министерски съвет. Все още няма данни щабът да е официално закрит, но на практика неговият ръководител, а и членовете му изчезнаха от публичното пространство точно когато ситуацията се влоши и заразените и починалите от коронавирус рязко се увеличиха.

Днес обаче бяха разпространени множество снимки от приемането на дарение. Осем напълно оборудвани реанимобила вече са на разположение на екипите на Военномедицинска академия (ВМА). Те са закупени в началото на 2020 г. със собствени средства на лечебното заведение, но са доставени със закъснение заради пандемията от COVID-19. 

"И преди съм казвал, че всеки български военнослужещ има право на качествена медицинска грижа, независимо в коя точка на България се намира. Поради това, ние започнахме и поетапно обновяване на останалите ни болни, не само на софийската – и като ремонтни дейности, и от гледна точка осъвременяване на апаратурата", е цитиран да коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той отбелязва и че дооборудването с подобни санитарни автомобили е от изключително значение с оглед изискванията по съюзническите ни задължения и покриване нуждите при провеждането на международни военни обучения. 

Особен акцент е изключителното им оборудване, за да се осигури бърза евакуация на болници и пострадали. "Реанимобилите са добре заредени с кислород, с апарати за обдишване, с възможности за поддържане на жизнените функции по време на движение. Могат да доставят лежащо и седящо болни, тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми, което също е от особено значение и при бойните травми и военните обучения", обяснява Мутафчийски. 

Още по темата