Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицията преследва линейка, натъпкана с 23-ма мигранти

Наблюдаваме автомобилите със специален режим, защото има немалко изоставени и дори нерегистрирани, обяви министър Демерджиев

23 Апр. 2023Обновена
БНТ

23-ма нелегални мигранти бяха заловени от полицията край пловдивското село Труд, предава БНТ. Те са задържани след гонка с полицията. Мигрантите върдят, че са бежанци от Афганистан.

Те са били натоварени в линейка и превозвани от млади мъж и жена от София. Спешният автомобил е бил засечен първоначално в район между Сливен и Стара Загора. Шофьорът не се подчинил на стоп полицейска палка и продължил по магистрала "Тракия". Последвало е преследване.

Водачите на микробуси превозващи нелегални мигранти у нас получават инструкции от трафикантите да блъскат полицейските автомобили, ако започне преследване. Това съобщи пред БНР директорът на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова.

Мъжът и жената изоставили линейката с мигрантите и побегнали. По-късно са били заловени. Те и мигрантите са задържани в полицейското управление в село Труд.

Българските служби са имали оперативна информация за заловената с 23-ма мигранти линейка в пловдивското село Труд, все още няма информация какви обвинения ще бъдат повдигнати на трафикантите на мигранти. Това заяви в Белица министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който участва в празнична служба в обновения храм „Свети вмч. Георги“, цитиран от БНР и БГНЕС. Натискът на българо-турската граница се е увеличил с близо 50 процента от началото на годината, но болшинството от опитите за нелегално преминаване са осуетени, допълни министър Демерджиев.

С особено внимание се наблюдават автомобилите със специален режим на действие, които се използват за транспортиране на мигрантите. Има немалко изоставени и дори нерегистрирани линейки, каза вътрешният министър: "По отношение на тази линейка освен оперативната информация, хората вътре са били достатъчно много, за да направят впечатление и за нещастие на управляващите линейката са се озовали в селото точно пред полицейския участък, което много ни е улеснило".

Увеличеният миграционен натиск на българо-турската граница и ограничаване на каналджийството на наша територия министър Демерджиев коментира така:

" Ние връщаме, средните данни в момента са по около 500 човека на ден. От началото на годината натискът се е увеличил с малко над 40%. Заловените са с над 45% по-малко. Това означава, че на границата се пропускат по-малко хора, въпреки че опитите нарастват и то нарастват лавинообразно".

Министърът на вътрешните работи очаква една трета от отпуснатите от ЕК допълнителни средства за охрана на външните граници да се насочат към България:

"Във вторник ще имаме разговори, точно по тази тема идва финансистът на Комисията, след което ще има пълна яснота по този въпрос. Общият ресурс, който се отпуска за всички външни граници, е около 600 милиона евро приоритетно е казано, че трябва да се подпомогне българо-турската граница. Така че надяваме се поне 1/3 от тази сума да отиде за нашата граница. Радвам се, че в рамките на само 7-8 месеца Комисията претърпя сериозна еволюция във вижданията си по тези въпроси и вярвам, че ще отидем още по-далеч и накрая ще стигнем до изграждането на солидна ограда такава, каквато има в Гърция със средства, отпуснати от Комисията".

Гонките между полицията и бусовете с мигранти се прехвърлиха и по вътрешните улици на столичните квартали. Това стана факт след като започнало посред бял ден преследване край Банкя свърши пред блок в "Люлин". При гонката бяха задържани петима мигранти, съобщиха от МВР.

 

Ключови думи:

мигранти, линейка Труд

Още по темата