Медия без
политическа реклама

САЩ одобриха продажба на още 8 изтребителя F-16 за България

Американската оферта е за $1,67 млрд., която тепърва ще се разглежда и одобрява в София

05 Апр. 2022Обновена
Локхийд Мартин

Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде АФП, цитирана от БГНЕС

Държавният департамент на САЩ заяви в изявление, че е уведомил Конгреса за намерението си да продаде 8 изтребителя ( 4 F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft), заедно с оборудване и въоръжение за тях, като общата цена за всичко се очаква да е най-много 1, 673 млрд. долара. Съобщението за потенциалната продажба е изискване на закона, посочва агенцията. Главният изпълнител ще бъде "Локхийд Мартин".

"Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение - дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 млрд. лв.", коментира днес президентът Румен Радев. Според него страната ни трябва да има тези способности, но е важно как ще се случи това, дали правителството ще може да си го позволи, при какво разсрочено плащане – за 10-15 години или само за година.

Радев припомни, че през 2019 г. е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първия пакет F-16, не заради качествата на самолета, които са безспорни, а заради начина, по който е бил сключен договорът от българската страна. "Тогава ясно казах, че правителството по това време крие от българската общественост реалната цена от 3 млрд. лв.", посочи президентът. Според него тогава правителството е решило да ореже безобразно пакета от реални способности и оборудване и да го сведе до по-приемливите за обществото 2,1 млрд. лв., наред с уверенията, че вторият пакет от 8 самолета ще бъде по-евтин. "Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. лв. Сега предложението отново е 3 млрд. лв. и няма как да бъде иначе", каза Радев. По думите му това е цената, за да разполага България с цялото оборудване за достигане до оперативна готовност.

Държавният глава отново подчерта, че бойно дежурство не може да се носи само с 8 самолета. Той изчисли, че ако правителството вземе решение достатъчно бързо и сключи договор до 2-3 месеца, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат около 2027-2028 г., а бойно дежурство ще може да се носи около 2030 г. "Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма", каза Радев. И предупреди, че България не бива да допуска провал в своите отбранителни способности, особено в настоящите критични времена.

В съобщението от САЩ не се уточнява дали продажбата е с цел "да проправи пътя за предаването на Украйна на стари руски самолети, които притежава България," обясни снощи АФП.

Според Държавния департамент на САЩ продажбата на F-16 "ще подобри способността на България да се справя с настоящите и бъдещите заплахи, което ще позволи на българските ВВС да разполагат с модерни изтребители в Черноморския регион", с който Украйна също граничи. Укрепването на "източния фланг" на Атлантическия алианс е част от стратегията на Вашингтон за отговор на руската инвазия в Украйна, допълва АФП. 

На практика американското решение представлява оферта за България. Това е своеобразен отговор на българското писмо - заявка за подготовка на проектодоговор за втора партида от още 8 самолета F-16, изпратено до Вашингтон през август м.г. от тогавашното служебно правителство и служебно министерство на отбраната.

За да продадат САЩ дори само една машина, се задвижва сложна система от процедури, които приключват с одобрение от Държавния департамент и Конгреса. Това е задължително условие, за да се тръгне изобщо към сделка.

Ако иска България да охранява сама небето си, й трябва поне една ескадрила от 14-16 изтребители. Купуването на само 8 самолета F-16 не е никаква способност. Това обяви в парламента военният министър Георги Панайотов.

България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребители, които в момента се изработват в САЩ и напоследък стана ясно, че ще закъснеят с 2 години и ще бъдат доставени през 2025 г. По проекта, одобрен от парламента, целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, но беше дадена възможност те да бъдат придобивани по 8. Затова циклично се появяват съобщения, че се подготвя сделка и за втората част от самолетите. Очевидно процедурата вече е в напреднала. Тепърва обаче България ще трябва да разглежда и одобрява офертата. Тя не обвързва страната със задължително приемане.

Преди три години страната ни трябваше да плати 1.256 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв., като сумата беше преведена 100% авансово, а бойните машини бяха оборудвани със скромно въоръжение, за да не набъбне сметката още повече. 

 

И следващите 8 изтребителя F-16, които България предстои да реши дали и кога ще закупи, ще са на висока цена.

 

Министерство на отбраната се разбърза с процедурата по подготовката за придобиването на още 8 F-16 Block 70 от САЩ. Това става ясно от отговор служебният военен министър Георги Панайотов на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

От сегашните съобщения става ясно, че новите самолети се предлагат на по-висока цена - 1,67 млрд. долара, от първите 8, които бяха придобити за 1,3 млрд. долара. Не е ясно обаче дали не се предлага допълнително оборудване и въоръжение с новите 8 самолета. Предполага се, че и това е пределната цена, която може да бъде свалена, като България може да се откаже от оборудване. Така стана и при първите 8 самолета, когато максималната американска оферта беше за 1,89 млрд.долара, но накрая България я свали до 1,3 млрд.долара, но като се отказа от част от въоръженията. 

Намерението на българското правителство да закупи още осем нови самолета F-16 трябва да бъде добре обмислено, каза за БНР новият командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. майор Димитър Петров.

Освен това още преди няколко месеца бе обявено, че България може да се възползва от правилото за страни, които вече веднъж са купували оръжие от САЩ, да го плащат разсрочено. Нещо, което не можеше при първите 8 самолета и те бяха платени наведнъж. 

Министерство на отбраната е изпратило писмо-заявка, свързано с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70.
Осигурихме 100 милиона лева във връзка с геостратегическата сделка, която направихме с американското правителство за купуване на новите самолети F-16 Block 70.

Когато миналото лято се разбра, че България се е разбързала с процедурата за още 8 самолета F-16, тогавашният служебен военен министър Георги Панайотов даде няколко аргумента в отговор на депутатско питане. Единият от тях беше, че при официални срещи с представители на посолството на САЩ е получена информация, че предстои промяна в конфигурацията на произвежданите самолети заради нови клиенти т.е такива, които идват след първите наши 8 самолета. Една от най-съществените изменения щели да бъдат в системата за аварийно напускане на самолета. Така имало риск едните ни 8 самолета да имат една система, а другите 8 да се наложи да имат друга. Така трябвало да се поддържат две различни катапултни системи.

Идеята е всички изтребители F-16 да са в една конфигурация, защото така се осигурява безопасност на полетите, увеличава се оперативната наличност на самолетите и намаляват средствата за поддръжка, тъй като няма да има необходимост от закупуване на резервни части и консумативи и за двете конфигурации.

Освен това военният министър обясняваше тогава, че процедурата се движи и защото имало "непръснат процес по ескалация на цените".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?