Quantcast

Медия без
политическа реклама

Жените в България взимат с 14% по-ниски заплати от мъжете

27 Ноем. 2018
Илияна Кирилова

Работещите жени в България печелят с 14% по-малко от мъжете, показват данни на КНСБ. Според статистиката 44% от жените в страната живеят в риск от бедност, а всяка трета българка споделя, че трудно "свързва двата края", предава БНТ.

Повечето мениджърски позиции у нас са заети от мъже, а за жените са "запазена територия" сфери като хотелиерство, ресторантьорство и услуги, където заплатите варират от 670 до 980 лв., на фона на средна заплата за страната 1135 лв. В България жените са по-добре образовани от мъжете, но по-трудно са назначавани на ръководни постове.

„Жените мениджъри също така съобщават за по-голямо напрежение между трудовия и семейния им живот, което пречи на сигурността на тяхната кариера”, коментира Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

Доц. Лилия Димова, директор на Агенция за социални анализи, пък заяви: „Едва ли не продължава да битува това, че жените стават за изпълнители, но не стават за началници. Нещо повече – внушава се, че жените не искат да стават началници, защото това е отговорност.”

Хората са на различни мнения по въпроса дали наистина жените у нас са по-зле платени от мъжете. Някои професии все още се смятат за типично женски, което също има своите негативи.

„Феминизирането на някои сектори, като образованието например, нанася морални щети на момчетата, като ги лишава от мъжките ролеви роли, а по-ниските възнаграждения в тях водят до неравенство в заплащането и социалното осигуряване”, смята зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Данните на КНСБ показват още, че представителите и на двата пола са на мнение, че жените у нас често са подложени на дискриминация на работното място – било то при назначаване, или когато се правят съкращения.

Ключови думи:

икономика, жени, мъже, заплати

Още по темата