Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заповедта за спиране на "Златен век" още не била връчена

Междувременно от "Артекс" поискаха среща с премиера

08 Апр. 2019Обновена
Илияна Кирилова

 

Заповедта за спиране на строежа на небостъргача "Златен век" ще бъде връчена на инвеститора "Артекс" следващия понеделник, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Като мотиви за спиране на строителните дейности тя посочи липсата на валидно разрешително за строеж, както и нарушения по време на строителството. Аврамова, кметицата Йорданка Фандъкова и представители на инициативния комитет бяха на среща при премиера Бойко Борисов, посветена на спорния строеж в софийския квартал "Лозенец". Разговорът очевидно е потвърдил данните за нарушения.  

Преди дни премиерът Бойко Борисов разпореди работите по вдигането на Златен век“ на „Артекс“ да бъдат спрени. На срещата при министър-председателя Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло, а министър Аврамова информира, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

Междувременно управителят на "Артекс" арх. Пламен Пламенов Мирянов изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов за провеждане на среща във връзка със строителството на сграда "Златен век" в София. "Г-н Премиер, един конфликт има две страни, но винаги една истина. Как без нашето участие ще отсъдите кой е прав? Така както каните г-н Мариан Башур, моля Ви поканете и мен", пише в писмото.

Според нас хора от Инициативен комитет "Лозенец" като Мариан Башур, Никола Вапцаров и Войслав Тодоров, посредством една фейсбук страница, няколко протеста и много похабено време и ресурси на администрации и медии, повтарят в купом неверни твърдения, които уронват авторитета и престижа на една утвърдена българска строителна компания с 25 годишни традиции.

ИК "Лозенец" непрекъснато подлага на съмнение законността на нашия проект и работата на ДНСК. С всички тези провокативни действия се внушават твърдения неотговарящи на истината. Те заблуждават гражданите на София, а в същото време, освен авторитета на Артекс, са опорочени и институциите, които прилагат Закона за устройство на територията и всички закони, и нормативни документи в Република България.

Доказателство за законността на строежа са всички законно издадени книжа и становището на ДНСК в лицето на арх. Иван Несторов, както и заповедите подписани от Главния архитект на София Здравко Здравков и множеството проверки на органите на ДНСК, пишат от Артекс.

Още по темата