Медия без
политическа реклама

Небостъргачът "Златен век" е на една ръка от пълно узаконяване

Огромната сграда се оказа с издадено удостоверение за завършен груб строеж

21 Окт. 2022ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова
Етап от изграждането на "Златен век".

Инвеститорите в небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", който от години буни духовете, са на една ръка от продажбата на готови ателиета. Главният архитект на София Здравко Здравков е издал удостоверение за степен на завършеност на строежа на 11 октомври, потвърдиха от екипа на самия Здравков. Издаването на удостоверение за завършен груб строеж дава право на инвеститорите да продават цялата сграда или завършени самостоятелни обекти в нея вместо право на строеж.

Поредният обрат около сградата хвърли в задочна война МРРБ и Столична община, като служебният министър Иван Шишков обвини Здравков, че легитимира сградата при неприключил спор за законността ѝ. Здравков опроверга това и на свой ред върна топката в ДНСК. 

Шишков обяви новината за издаденото удостоверение за груб строеж в предаването на Люба Кулезич по "Евроком". "По този начин сградата е легитимирана от Столична община", каза Шишков, като допълни, че това се случва при неприключил спор за валидността на разрешението за строеж. "Личното ми мнение е, че това вероятно се ръководи от кмета на столицата, а не от главния архитект. Не искам по никакъв начин да хуля колегата архитект, защото не мога да повярвам, че сам е взел това решение", подчерта министър Шишков. Той напомни, че целият хаос около сградата е създаден с поредица от действия на Столична община и посъветва всички граждани и граждански организации, които протестират против изграждането на небостъргача, да се обръщат директно към "Московска" 33. 

Главният архитект Здравко Здравков опроверга пред "Сега" твърденията на Шишков за издаване на документа при неприключил спор по валидността на разрешението за строеж.

От екипа на Здравков твърдят, че удостоверението е издадено напълно редовно и няма висящ спор за редовността на разрешението за строеж. "Със свое писмо от 11.08.2022 г. главният архитект на Столична община е информирал "Артекс Златен век" ООД, че искането за удостоверение за степен на завършеност на строежа ще бъде разглеждано едва след завършване на административното производство за спиране на строежа на основание чл. 224, ал. 5 от ЗУТ, по издаден от ДНСК констативен акт от 18.06.2021 г. На 31.08.2022 г. ДНСК уведомява направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община, че "издаването на удостоверение по чл. 181 от ЗУТ не е обвързано и не зависи от приключване на образуваните административни производства за строежа, а се издава  след завършване на сградата на груб строеж, констатирано с протокол от общинската/ районната администрация", както и че конкретното административно производство по реда на чл. 224, ал. 5 от ЗУТ е прекратено.“, се казва в отговора на Столична община. "В Направление "Архитектура и градоустройство" е предоставена заповедта на ДНСК за прекратяване на производството и констативен протокол от проверка от длъжностни лица в ДНСК, извършена на 25.07.22 г., която установява, че "е изпълнена носещата стоманобетонова конструкция на строежа до покривната стоманобетонова плоча, съгласно одобрените проекти", допълват от екипа на Здравков.

От тези обяснения на главния архитект става ясно, че за пореден път институциите са действали светкавично и при липсваща публичност какво точно се случва. Новите развития около сградата идват след поредното произнасяне на съда по казуса – решение на ВАС от 14 юли, с които съдът върна в ДНСК спора за разрешителното за строеж. Четири дни по-късно - на 18 юли, инвеститорът излезе с позиция, че единственият начин ДНСК да приключи производството е да го спре. В становището инвеститорът изтъква, че обстоятелствата около сградата вече са много различни от момента, към който е издадена последната заповед за спиране на строежа (останала неизпълнена заради съдебното дело) и грубият строеж е завършен, има издаден и акт-образец 14. На 25 юли - седмица след това становище, ДНСК вече е извършило проверка, с която установява завършеност на сградата. Всичко това е текло насред политическата криза и при вече приет вот на недоверие към кабинета Петков.

В тази война на аргументи и контрааргументи всички лъжат, коментираха архитекти. Те припомниха, че именно главният архитект Здравков говореше за разрешително с изтекъл срок, а сградата вече е завършена. Ясно е, че интересите в този случай са огромни - от самото начало на проекта, допълват архитекти. Следващата стъпка е изменение на кадастралната карта и нанасяне на сградата и обектите в нея. Не е ясно обаче дали няма да има нови правни действия по казуса.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?