Медия без
политическа реклама

ВСС избра единствения кандидат Гешев за главен прокурор

"За" гласуваха 20 от членовете на съвета. Сега на ход е президентът

24 Окт. 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

ВСС провежда избор на нов главен прокурор

Posted by Novini.bg on Thursday, October 24, 2019

Висшият съдебен съвет избра с 20 гласа "за" и 4 "против" единствения кандидат Иван Гешев за главен прокурор. В опозиция бяха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и Олга Керелска, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев от съдийската квота в съвета. Първите трима оспориха професионалните качества на кандидата да заеме най-високия пост в държавното обвинение за следващите 7 години. Шекерджиев обясни, че според него прокуратурата има нужда от началник, който да не влиза във всяка битка. Иначе Шекерджиев нямал проблем с това, че Гешев е безалтернативен кандидат, или че за него валяха еднотипни писма за подкрепа от прокуратурите в цялата страна. Останалите членове на съвета се надпреварваха да засвидетелстват подкрепата си за Гешев и да хвалят качествата му. От заседанието отсъства единствено Цветинка Пашкунова.

Изказването на Лозан Панов против Гешев вбеси главния прокурор Сотир Цацаров. Той нападна Панов и начина, по който той самият беше избран за председател на ВКС. По думите на главния прокурор изборът на Панов не е станал само във ВСС, но и в две други сгради. Той не доразказа как е вървял процесът, защото имал уважение - не към Панов, а към съда. 

10-часовото заседание на съвета премина под тежка полицейска обсада.

Плътен полицейски кордон пазеше подстъпите към сградата на съвета. Служители на реда проверяваха документите за самоличност на всички преминаващи в района при безпрецедентни мерки за сигурност. Видео във "Фейсбук" обаче показа, че блокадата може да бъде премината, ако сте от протеста в подкрепа на Гешев. В улиците в района, се събират малки групи хора - при тях идва организатор и ги вкарва, като според очевидци това става само след устно уточнение, че са "за" Гешев. Така блокадата преминава и Николай Стайков, който обясни пред "Дневник" че се е "залепил" към такава група, макар че полицията изрично го проверява къде отива - вижте записа в началото на текста. Така едни влизат, а други от участниците напускат митинга в подкрепа, на който звучи руска музика.

Едно “за” много полицейски ленти маха:

Posted by Nikolay Staykov on Thursday, October 24, 2019

 

"Уверен съм, че ще се справя с отговорностите и задачите, които биха стояли пред мен, ако бъда за главен прокурор. Тази увереност ми дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи и в частност - прокуратурата, както и реалният ми управленски опит, който имам в прокуратурата”, заяви Гешев пред съвета. Той поясни, че е мотивиран най-вече от доверието на цялата прокурорска колегия. Известно е, че след като Гешев беше номиниран от всички членове на прокурорската колегия на съвета, начело с главния прокурор Сотир Цацаров, в негова подкрепа заваляха еднотипни становища от прокуратурите в страната, от областни дирекции на МВР, от ДАНС и т.н.

"Част от мотивацията си не съм споделял публично, но сега съм длъжен да я кажа – в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от прокуратурата по прилагане на закона. През годините този кръг хора се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база на компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение, да всяват страх, че ще се събудиш с поредната компроматна война срещу теб и семейството ти", каза още Гешев, който часове наред отговаря на въпроси.

"Да се откажа при развиваща се такава безпрецедентна атака, означава едно – да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите, които са ми го гласували. Аз не мога да забраня, не смятам да забранявам и уважавам всяко чуждо мнение, но не уважавам това да ми се казва на мене какво трябва да мисля и не харесвам този подход. Второто, което ще кажа е, че това не е политическо говорене, а това е отговор на политическа видима атака към част от съдебната власт и такъв отговор аз дължа и като човек, и като магистрат, защото тези атаки дългогодишно, бавно и постепенно уронват престижа не само на прокуратурата, а и на цялата съдебна власт”, заяви той.

Назначението приключва с президентски указ. Държавният глава може да откаже да парафира избора само веднъж. Ако съветът му върне същия кандидат, президентът ще трябва да подпише указа.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иван Гешев, главен прокурор, избор

Още по темата

ОЩЕ ОТ

Банките стават все по-изобретателни с таксите

23 Юли 2024

Математиката изчезва от матурите след 12-и клас

21 Юли 2024

Президентът задълбочи конфликта с МС за посланика в Украйна

24 Юли 2024

4 милиарда евро се мержелеят на хоризонта в Северна България

22 Юли 2024

Борисов нареди дори и Делян Добрев да не обижда опонентите

20 Юли 2024