Quantcast
Влизат в сила нови правила за пътуване | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Влизат в сила нови правила за пътуване

Най-висшият военен призова за ускорена ваксинация в армията
Обновена
27 546
 coronavirus.bg
14-дневна заболяемост по области на 100 000 души население.

От днес влизат в сила нови правила за пристигащите у нас от чужбина. Те, както и вътрешните ограничения са описани в три заповеди на здравния министър, издадени във връзка с поредното удължаване на извънредната епидемична обстановка, която ще продължи до 31 март.

С новата заповед на здравния министър Стойчо Кацаров за граничните правила се затягат условията за пристигане от зелена или оранжева зона без сертификат. От днес това означава минимум 3 дни карантина - възможността за освобождаване чрез отрицателен тест вече съществува най-рано 72 часа след пристигането. Досега можеше да се представи отрицателен тест в рамките на първите 24 часа, ако човек пътува без зелен сертификат или отрицателен тест.

За пристигащите от червена зона пък отпада задължителният PCR тест, който досега се изискваше даже и от ваксинирани/преболедували. В червена зона в момента е половин Европа. Занапред пътуващите от такива страни (както и завръщащите се българи) ще трябва да представят само зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или направен PCR тест от последните 72 часа. Българите имат възможност да се приберат без сертификат и тест от червена зона, но в такъв случай трябва да се подложат на 10-дневна карантина без право на замяна.

От миналата седмица България е затворена за пристигащи от Мозамбик, Ботсвана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве.

 

ЗЕЛЕНА ЗОНА

Ватикан, Испания, Малта, Швеция.

 

ОРАНЖЕВА ЗОНА

Всички, които не са изброени в зелена и червена зона

 

ЧЕРВЕНА ЗОНА

Бангладеш, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве, Мозамбик, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Оман, Туркменистан, Таджикистан, Афганистан, Киргизка република, Монголия, Южна Корея, Чили, Уругвай, Бразилия, Парагвай, Боливия, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба, Доминиканска Република, Фиджи, Света Лусия, Сейнт Китс и Нейвис, Гренада, Барбадос, Сингапур, Бруней, Великобритания и Северна Ирландия, Грузия, Черна гора, Сърбия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Украйна, Австрия, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Белгия, Унгария, Дания, Исландия, Гърция, Германия, Лихтенщайн, Андора, Полша, Швейцария, Сан Марино, Люксембург, Норвегия, Кипър, Тринидад и Тобаго, Монако.

 

ЗА ДЕЦАТА

В новата заповед с вътрешни правила има нови критерии за затваряне на училищата при повишаване на заболяемостта. Досега се учеше дистанционно в общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население. Сега прагът се понижава на 500 на 100 000, което на практика би забавило отварянето на училищата на този етап на слизане от вълната. В общини с достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 000 се преустановява присъственото обучение за 50% от паралелките.

В тази заповед подробно са изброени и условията, при които се провеждат присъствени занятия в училищата. Тези условия на практика вече действат - при висока заболяемост в общината, присъствените занятия могат да се възстановят, ако е създадена организация за провеждане на място в училище на изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове два пъти в седмицата (понеделник и четвъртък). От тестове са освободени децата, учителите и персоналът, които имат сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване.

Провеждането на присъствени групови занятия за деца в езикови центрове, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи се допуска при осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и не повече от 5 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция. Езиковите школи обаче недоволстват, че трудно могат да изпълнят ограничението за 5 човека, защото учителите не могат да се "клонират" и да преподават на няколко малки групи от по 2-3 деца едновременно. Ограниченията не се прилагат за центровете за специална образователна подкрепа. Това бяха условията и до този момент, с изключение на облекчението за центровете за специална образователна подкрепа. Както и досега, забранени остават посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови почасови услуги за деца.

 

ЗА АРМИЯТА

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов призова да се ускори ваксинацията в армията, включително, ако е необходимо, и със законови промени, предава БНР

"Кампанията, която предприехме, не даде желания резултат. Призоваваме да продължим в това направление, да повишим нивото на ваксинация в българската армия, да предприемем необходимите законови стъпки, за да можем да осигурим преди всичко контингентите зад граница, тези, които отиват на учение, тренировки зад граница, да бъдат ваксинирани".

В средата на октомври министърът на отбраната Георги Панайотов беше един от първите от служебния кабинет, който публично излезе с призив за ваксиниране.  Очевидно обаче нещата с ваксинирането в армията не върви с очакваните темпове.

САЩ и Германия вече направиха ваксинирането в армията задължително.

 

 

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

Българите с трета доза ваксина срещу коронавирус станаха 99 302, сочат най-новите данни на Единния информационен портал. За денонощието първа или втора игла е поставена на 19 536 души. Напълно имунизираните българи са 1 772 220.

Ковид смъртността продължава да е висока. Жертвите за денонощието са 128. 89% от тях са били неваксинирани.

Новите случаи на заразата са 2681 - почти 10% от направените тестове. Най-много са в столицата - 644. Следват Бургас - 224, и Пловдив с 222 случая. Варненска област пък излезе от тъмночервената зона.

724 души са новопостъпили в болници през последното денонощие  - 85% не са ваксинирани. Хоспитализираните общо са 6470, от тях в интензивни отделения -  717.

Излекувани за денонощието са 2557 души. Активните случаи - 105 119.

Ключови думи:

коронавирус, ковид

Още

Нийл Йънг с ултиматум към Spotify: или аз, или антиваксъра Роган! 

26.01.2022

281
България постигна национален абсолютен рекорд по новозаразени

26.01.2022

2868
Новозаразените с ковид отново скочиха над 11 000

25.01.2022

Обновена

6269