facebook
twitter

Горещи новини

ВАС реши да не сезира Конституционния съд по жалбата на Иванчева

1476
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Пленумът на Върховния административен съд реши да не сезира Конституционния съд по жалбата на Десислава Иванчева, предаде БГНЕС.

Бившият кмет на столичния район „Младост”, подсъдима за получаване на подкуп, Десислава Иванчева, на 26 май оспорва законността на избора на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова, и двете от листата на "ДПС", обявени от Централната избирателна комисия за евродепутати.

Решението на Пленума беше взето с гласовете на 53-ма върховни съдии от общо 71 присъствали.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори, представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

Решението на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Графолозите по "Иванчева" влязоха в противоречие със себе си

08.01.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7309 1
Как арестът замени присъдите
Детските градини в София вече не събират абонаментна такса

Коментари

Хулиган

 

Решението на Пленума беше взето с гласовете на 53-ма върховни съдии от общо 71 присъствали.

Все още има 18 съдии, извън контрола на хунтата Му.

Останалото не намират никаква подигравка с правото и електората...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrac...

 

матея

 

 

 

 

                                                " Бившият кмет на столичния район „Младост”, подсъдима за получаване на подкуп,"

 

 

 

                                        Защо си мисля , че не е подсъдима а осъдена , и никой никога не е доказал , че е получила подкуп . Какво ще стане когато махнат и тези 18 съдии ?

paragraph39

СЛЕДизборна фактическа "подмяна"/преподреждане!/ на кандидат-депутатска партийна изборна листа е ИЗМАМА спрямо Избирателите, ако те НЕ са участвали в преподреждането, чрез преференциалното гласуване!!! ТЧК

А всяка измама спрямо Избирателите е нарушение на Конституцията и Закона и опорочаване на Изборите и изборния резултат!

КАЗАХ!

paragraph39

МАТЕЯ,

/:/Защо си мисля , че не е подсъдима а осъдена

.........................................................................................................................

Осъдена е, но НЯМА влязла в законна сила осъдителна присъда- и, следователно, Иванчева е НЕвиновна/НЕвинна/!

Защото, при Демокрацията, "Всеки е невинен/невиновен/- до доказване на противното с влязла в сила осъдителна присъда на Съд!"

П.П. Една съдебна присъда/ осъдителна или оправдателна/ влиза в законна сила, когато:

1. са изчерпани всички законови възможности за обжалване/ или протестиране от прокурор/ пред по-горна съдебна инстанция в страната.

2. когато са пропуснати законовите преклузивни срокове за обжалване/ или протестиране от прокурор/ пред по-горна съдебна инстанция в страната.

paragraph39

САЛБУТАМОЛ,

/:/Чувам искала в дпс  и да се казва фатме...

.........................................................................................................................

Вероятно нейният адвокат ѝ е подшушнал/ ти не чу ли?!/ това- като сигурен начин Десислава-Фатме да бъде оправдана от Съда?!

А?!

Minderbinder

А  бе, вие сериозно ли с връзвате на номерата на  г-жа Горгонер ?

Излиза, че човек, веднъж избран за депутат (няма значение къде), не може да се откаже ?

Ами, тогава, приложете принципа към Сергей - щото той бил заявил на миналите избори, че ще се откаже, ама не го бил напраил (мръсникът му с мръсник!!!) .

 

 

paragraph39

MINDERBINDER,

/:/Излиза, че човек, веднъж избран за депутат (няма значение къде), не може да се откаже ?

.........................................................................................................................

Може, ако е встъпил в длъжност и направи отказа си по съответния ред- и ПУБЛИЧНО/пред българските Избиратели!/ посочи ПРИЧИНИТЕ да се откаже!

А Станишев заяви ПРЕДИ изборите, че ще се откаже от депутатското място!!!

Manrico
снимка на Manrico

Излиза, че човек, веднъж избран за депутат (няма значение къде), не може да се откаже ?

Може - по всяко време. Тънкият момент в случая, доколкото разбирам, е ако се отказват след изборите, дали първо ги обявяват за евродепутати и после се отказват пред Европарламента -  или може да се откажат пред ЦИК преди да са обявени. Щото в първия случай с обявяването за евродепутати губят безвъзвратно националното депутатство - и имунитета.

И пак доколкото разбирам, ВАС е решил, че това не е въпрос на конституция, а на закон, поради което ще си решава казуса, без да пита КС.

paragraph39

MANRICO,

/:/ ...Излиза, че човек, веднъж избран за депутат (няма значение къде), не може да се откаже ?

.................

Може - по всяко време. Тънкият момент в случая, доколкото разбирам, е ако се отказват след изборите

.........................................................................................................................

"Отказ" от депутатско място преди Избори за депутати, НЕ е годен отказ- защото Отказът тогава няма "предмет"/ няма спечелено от Отказващия се депутатско място/!

Може да има преди Избори "Отказ под условие" от евентуално бъдещо депутатско място, но този Отказ трябва да е направен ПУБЛИЧНО в медиите и достатъчно време преди деня на Изборите, за да бъдат информирани Избирателит- и те да преценят дали си струва да гласуват "За!"  кандидат-депутат, който НЯМА намерение да става депутат!

Иначе си е чиста проба/100%/ ИЗМАМВАНЕ на Избирателите! КАЗАХ!

Minderbinder

Параграфе, това, дето си го написал, са си твои фантасмагории, (крайно нелепи) няма го никъде в закона. Не се хващай на номерата на Иванчева, тя само вдига пушиляк, за да събира симпатии на 80%, с надежда, че общественото мнение ще повлияе на съда, та да отърве пандиза.

 

Малоумно е изборните позиции да бъдат заемани принудително.

Sir Mano

Има няколко момента:

 

1. Ако са били решили да НЕ стават евродепутати още преди изборите, то ЗАЩО въобще са се кандидатирали или най-малкото, ЗАЩО не са се отказали още преди изборите?

2. Ако са решили да не стават евродепутати чак след изборите, редно е преференциите получени от тях, като един вид мажоритарен избор да се отнемат от общият резултат на ДПС - така е честно!

 

Ще кажете, че такова правило няма в закона - ДА, няма, също както и няма правило, че ЦИК може просто да ги отпише, след като те вече дефакто са избрани евродепутати!

 

paragraph39

MINDERBINDER,

/:/Параграфе, това, дето си го написал, са си твои фантасмагории, (крайно нелепи) няма го никъде в закона

.................................................................................................................

Първо, в Закона ИМА заложен и описан законов ред за Оставка/Отказ/ от заемана депутатска длъжност!

Второ, НЕ може да има валиден Отказ от депутатска длъжност, която все още НЕ е валидно заета/по съответния законов ред- клетва, например!/ от отказващия се!

Ерго, Отказ от заемане на депутатска длъжност може да има, но само или ПРЕДИ Изборите, или СЛЕД заемането ѝ от правоимащия/ но тогава това става по заложения и описан в Закона ред!/! ТЧК

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×