Quantcast
ВАС е разрешил строителство и на плажа Корал (галерия) | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

ВАС е разрешил строителство и на плажа Корал (галерия)

Вече няма пречки за издигането на ваканционен комплекс с 45 000 кв.м разгъната площ
7341
Така би трябвало да изглежда ваканционният комплекс "Корал Резидънс", според проекта

След като преди дни Върховният административен съд (ВАС) позволи ново строителство на брега на Синеморец, днес сайтът tsarevo.info показа друго негово съдебно решение, с което се обявява за законосъобразно строителство на плажа Корал.

Става дума за проекта „Корал Резидънс” на „Прайм Пропърти БГ” за ваканционен комплекс. Решението е от 10 януари 2019 г. и отхвърля жалба на РИОСВ-Бургас за липса на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.

Съдебният състав - Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева, посочва, че спорният терен е урбанизиран през 2006 г. и има влязъл в сила ПУП-ПРЗ. Според съда, парцелът не се намира в защитена територия, не са необходими оценки за въздействие и съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни. Допълва се, че територията съвпада с действащ ОУП на община Царево, според който парцелът попада в зона Ок – рекреационна устройствена зона, предназначена за курорт и съпътстващи дейности.

Заключението е, че няма основания разрешението за строителство на Корал да се обяви за нищожно. А също така, че обжалваното решение е валидно, допустимо и правилно.

Интересен е един от мотивите на тричленния състав на ВАС относно ОУП на Царево – действащ устройствен на града план всъщност няма, тъй като старият е спрян през 2014 г. със заповед на тогавашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова, а новият все още не е получил одобрение.

По данни от кадастъра, дюни в имота няма и той попада в зона А от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която на теория трябваше да опази брега от застрояване. Реално обаче законът позволява строителство с плътност на застрояване до 20%, интензивност на застрояване (К инт.) до 0.5 и минимална озеленена площ 70%.

Ключови думи:

строителство, плаж, Корал

Още

Втори съд отказа да спрe небостъргача "Златен век"

16.07.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

1214
Зелен успех: Спасиха плажовете Кара дере и Корал от застрояване

07.07.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

2451
Само на 11 плажа по Черноморието чадърите и шезлонгите са безплатни

07.07.2021

ЙОАНА ПЕТРОВА

3452