facebook
twitter

Горещи новини

Смъртоносната мълния е паднала на метри от играещи деца

Спешна помощ: Поразеният е бил в много тежко състояние. Експерт пък твърди, че блоковете в столичния "Люлин" нямат съответната защита срещу гръмотевици
37265
БГНЕС

Трагичният инцидент с мълнията е станал до беседка между блоковете, която е изцяло от дърво и няма метални части до бл. 632 в Люлин 6, а свидетели на удара мълнията са станали група деца, които са играели само на 7 метра от тази беседка, съобщава БНТ..

"Вчера като бяхме в тази къщичка, удари гръм между нас и онази макара, по близо беше към тях. Бях с телефон в ръка и ме хвана ток по ръцете. Моят приятел също. Понеже телефонът беше точно до крака му. Започнаха да излизат искри. Видяхме гърма, мен ме удари по крака заради на приятеля ми телефона, побягнахме към едни вход, защото валеше и ни беше страх", разказват децата пред Националната телевизия..

Мълнията е била толкова мощна, че е изкопала дупка близо 10 см на метри от беседката. Най-близко до удара е бил мъжът, който е пострадал и впоследствие е починал.

"Човекът е бил с жизнени функции, но в тежко състояние. По най-бързия начин е транспортиран в "Пирогов". През целия път на транспортирането са извършвани реанимационни действия, но буквално преди вратите на "Пирогов" е издъхнал. Явно е било много тежък инцидент. Ударът е бил изключително тежък. Аз не съм чувала такова нещо да се случва в града, но за съжаление винаги има първи път". Това обяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска пред БНТ.

Тя коментира трагичният случай от понеделник вечер, при който мълния удари и уби мъж, докато разхожда кучето си в градинка в София. Инцидентът е станал между блоковете в ж.к. „Люлин”.

На място веднага е извикан екип на Спешна помощ, който е пристигнал на 8-та минута. Сигналът е подаден  в 20.17 ч. в понеделник. Мъжът е откаран към „Пирогов”, но е починал непосредствено преди бъде вкаран в Противошокова зала.

На мястото, където е паднала мълнията е имало полиция, както и линейки, които помагали на шокираните свидетели на нелепия инцидент.

Домашният любимец на мъжа също не е оцелял.

Сунгарска заяви, че това е втори инцидент за два дни. В неделя 38-годишен мъж, който е ловил риба в язовир "Искър" също е ударен от мълния. Това е станало при изваждането на лодката на брега. Мъжът е починал на място. 

-----------

Същевременно експертът инж. Радослав Калчев заяви, че при гръмотевична буря няма как да разчитаме да ни защитят съседните сгради - човек трябва да е на закрито. 

Пред "Нова тв" той обяви, че нито една от сградите в района (б.р. - жк "Люлин") на инцидента няма защита. "Може би са имали, но без контрол, процесът е оставен на доизживяване", заяви инж. Калчев.

Той добави, ч по време на гръмотевици човек е най-добре да застане на едно място, далече от дървета и метални предмети. Краката трябва да са прибрани, за да се защитим от вторичния ефект от мълниите. Максимално бързо трябва да се евакуираме към закрити места, за да не се озовем под въздействието на мълниите.

 

 

53

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ученикът от Пловдив отива на съд за тероризъм

13.04.2020

1541 9
Мъж от Пловдив получи присъда за клиенти във фитнеса

10.04.2020

Обновена

4387 17
Коронавирусът взе две жертви в Италия

22.02.2020

1430 12

Коментари

Страници

Хулиган

Жалко за момчето!

Но не си спомням някой да си е направил труда от телевизиите, които иначе се надпреварват да приказват за природни бедствия, да дава препоръки, как да се реагира при гръмотевична буря.

От планинарски опит знам, че първата работа е да си изключиш мобилния телефон.

После да се оттървеш от всякаква железария.

Възможно е и кучето да е било на метален синджир.

Дявол знае!

Съдба...

................................

http://www.drago.info/

Caramel

Ако наистина е бил близо до блок и го е ударила мълния, означава че гръмоотводните инсталации на близките сгради не работят

rorik

Точно така. 

Всички гръмоотводни инсталации са отмъкнати за скрап. 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

правилото е ясно и просто....мълнията пада 99% там където е най-високо...

 

...затуй когато има мълнии гледай да не си най-високия обект наблизко...или пък гледай да не се скриеш под такъв обект...дърво...беседка...и т.н

 

...ако бурята те завари на открито примерно в гора потърси по ниска част на гората и се скрий под по малки дървета...

 

..ако бурята те завари насред път и си с кола...отбий, спри...и си сложи ръцете в скута...гледай да не пипаш нищо метално в колата...

 

...най-лошия вариант...да те свари бурята насред поле и ти си най-високия обект наблизо...ако нямаш време да се измъкнеш клякаш и се свиваш на кълбо...не се ляга на земята, за да нямаш голям контакт със земята...

 

...най често загиват рибари, защото край водоема или вътре в него те са най високия обект и няма къде да се скрият...

 

....Хулиган каква е тази глупост за изключването на мобилния телефон...каква е логиката?

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Абе това големи глупости си написал. Най-високият обект не ти е никакъв критерий. Ей го примера , мълнията не е ударила блок , а човека на земната повърхност. Ако бурята те завари на пътя в кола , нямаш по-сигурно убежище от самата кола ! Тя е фарадеев кафез и ще отведе мълнията към земята. В никакъв случай не трябва да излизаш от колата , а "ръцете в скута" навява за онанизъм...Естествено е ако си на открито да се отървеш от метални предмети , в т.ч. мобилен телефон. Ударът от мълния убива според големината на тока /ампеража/ . Волтажът , напрежението , винаги са огромни защото това е натрупана статично електричество , с огромно напрежение. Но дали ударът от мълния ще е смъртоносен , или не /има случаи на хора удряни от мълнии по много пъти , едни и същи "късметлии"/ зависи единствено от големината на тока , не от напрежението. Разбира се и от здравословното състояние , наличие на пейс-мейкер и др. медицински особености.
Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Абе не само хулигана е написал голяма глупост. Това с колата и ръцете в скута също си го бива. Чакаме нови опити за спечелване на титлата "най-глупаво предложение как да се предпазиш от мълния".

Диагностик

Прегръщам тъщата.

 

Neopol

Това за ръцете в скута вероятно е останало от по старите модели коли, които и отвътре бяха с видим метал. И днес още има някои такива модели.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

Не искам да се заяждам, тъй като мисля да си лягам...само ще обясня за по-неграмотните и по неуки българи..

 

...като си в колата и падне мълния върху колата ти, електричеството протича по металната част на колата , съответно ако си пипнал метална част и електричеството ще премине през теб...

 

The National Lightning Safety Institute suggests safely pulling off to the side of the road, waiting out the storm, turning off the engine, putting one's hands in one's lap and not touching inside items such as door and window handles, steering wheels and gear shifts.

spanopolski

Фарадеев кафез/клетка се нарича:

 

Automobile and airplane passenger compartments are essentially Faraday cages, protecting passengers from electric charges, such as lightning.

 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Faraday_cage

Аладар

1.Радиовълните на телефона

йонизират атмосферата

и проправят път на  мълнията

с по-малко съпротивление

до собственика на телефона.

2. Ако е бил мокър и е имал

златни украшения по себе си

е станал гръмоотвод.

3. Дори мълнията да не го

е ударила директно ако е бил

в крачка крачното напрежение

е убило него и кучето. 

и т.н.

 

Диагностик

Във връзка с темата:

Днес Румен Радев има рожден ден!

Да е жив и здрав, да се пази от мълнии и политически нападки.

Скитник-1

    Фарадей когато открил тези неща  бил на върха на камбанарията вътре в кафеза и под ударите на гръмотевиците ......   едва ли си е държал ръцете в скута :)

 

inventus

Живеещите в този район наистина трябва да ревизират гръмоотводните си инсталации по блоковете. Има лицензирани фирми които извършват нужните измервания на съпротивлението на заземяването и не е кой знае колко скъпо.Нямам представа колко точно са нагъсто блоковете там и какъв е размера на откритата площ но все пак ако е имало изправен гръмоотвод наоколо би следвало атмосферното електричество да се отведе през него.

bay Dragan

 

Падне ли връз тебе мълния, търси ЗИП-а. Той най ги разбира мълниите и светкавиците.

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

...

Радиовълните на телефона

йонизират атмосферата

и проправят път на  мълнията

с по-малко съпротивление

до собственика на телефона...

Ама Аладар (голям фен бях на сем. Мейзга), язък ти за ника - ти сЮрьозно ли мислиш, че радиовълни с мощност няколко миливата от мобилен телефон ще йонизират някава атмосфера (?) и ще направят впечатление на мълния с мощност средно 10 гигавата (!)?

Да се чете трябва! Физика за 7-8-ми клас, за начало...

Аладар

Колкото са повече гигаватите,

толкова повече налитат на миливатите.

дъртреалист

ръцете в скута 

Ами да! И се държиш там за гръмоотвода...

За жените не знам как е...

Кара Колю

Как казваше Саксофониста - Physics, stupid ?

Лoвkия

Горкото куче.

дъртреалист

Горкото куче.

Ами да..., било е до неправилен по-висок обект...

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...между другото коли със сгъваеми покриви не са защитени от мълнии...колите с гюруци...

 

...в колата си в пълна безопасност ако е затворена и с метален покрив...

 

...ако докосваш метални части на колата, рамката или нещо друго, това няма да те убие, може само леко да те рани или зашемети остатъчно електричество, но за всеки случай американците препоръчват да не се пипат метални премети в колата, да отбиеш и изключиш двигателя...често мълнията поврежда електрониката на колата...

 

....има доста смърни случаи когато шофираш, пада мълния, губиш за секунди контрол върху колата следва катастрофа и гушваш букета...затова препоръките, които съм пейстнал по-горе на английски не са случайни...

 

...най-често загиват шофьори в мига в който или се качват в колата или излизат от нея...и тогава пада мълнията...

 

...ето малко статистика за инциденти с убити и ранени, които са били с коли или в близост до коли в САЩ...

 

http://lightningsafety.com/nlsi_pls/lightning-caus...

 

Доси

Поставянето и поддръжката на гръмоотводи са некви социалистически отживелици. Ние истинските демократи нямаме нужда от такива глупости, а и освен това, макар че пази живота на хората, струва много пари... а ние истинскиет демократи много мразим да даваме пари за хората! 

ЗИП
снимка на ЗИП

Дори  да няма мълниезащита по принцип мълнията търси най-близкото "токопроводимо" тяло. А то обикновено е някъде по върха на блоковете. Там има всекакви метални джунджурии - улуци, антени, метални покриви на асансьорните помещения и какво ли още не.

 

Единственото обяснение  е работа на мобилен телефон. Всичко друго е безкрайно зловещ малшанс. Аз не съм чувал мълния да попадне върху човек в междублоково пространство.

 

Виж, помня, че съм чел, че на стадион "Васил Левски" по време на мач при буря мълния убива човек защото "прихваща" металния връх на чадъра.

 

 

Хулиган

Не знам дали са глупости, но съветвам дори и отличниците по физика, ако попаднат на гръмотевична буря в планината да си откачат мобилните.

Поне опитните планинари така правят.

Най-малкото, за да не им се изпържат телефоните...

........................................................

http://www.drago.info/

Solace

Опитните планинари не само мобилните откачат. Щеки, метални гръбнаци на раниците, също така стоят далеч от дървета и колова маркировка (виждал съм сваляне и на обувки, заради металните катарами по тях). Но най-вече - още преди да запукат гръмовете, по възможност се слиза надолу от билото, или се криеш нейде. Ако няма как - хвърляш раницата настрани, лягаш на земята и чакаш или да те прасне, или да те подмине. Да тичаш по време на гръмотевици не е много умно, по-горе е казано защо.

 

П.П. най-опитните планинари при прогнози за гръмотевични бури и съответните атмосферни предпоставки за това, изобщо не излизат на билото ;)

Скитник-1

   по източния скат на Вежен има доста кръстове .......нищо не е помогнало....   там отдолу изглежда има доста желязо.....

Solace

Там е лавинарник голям...

Диагностик

По-голяма вероятност има да те удари мълния, отколкото да спечелиш голямата печалба от НЛ.

eric marsai
снимка на eric marsai
Тя тая работа с мълниите е много мътна. Божа̀ работа, комуто е писано, каквото му е писано. Спекулации по подобен повод са купища глупости.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×