Quantcast
Следващият локдаун ще е само за неваксинирани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Следващият локдаун ще е само за неваксинирани

Той ще бъде наложен при 1000 заразени на 100 000 души и над 9000 човека в болници, обяви зам.-здравен министър
Обновена
22 199
 Илияна Кирилова

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Това обяви зам.-здравният министър д-р Александър Златанов по Нова телевизия.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън къщи”, добави той.

„Имаме 7000 души в лечебни заведения. Вече имаме почти над 600 в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 за интензивни грижи. Към момента според необходимостите поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни той.

Златанов увери, че от МЗ имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави зам.-министърът.

Относно зеления сертификат, Златанов беше категоричен, че от министерството нямат никакво намерение да се откажат от тази мярка. По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент. 

ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ И ЗА НС

Депутатите в новия парламент трябва да влязат в пленарната зала със зелен сертификат, коментира още зам.-министър Златанов. Той призна, че към момента здравните власти не са мислили за мярка, отнасяща се до народните представители, но "по всички правила, личното ми мнение те задължително трябва да имат такъв сертификат, защото става въпрос за струпване на много хора от различни краища на страната на едно място". "След като се въвеждат мерки, които са еднакви за всички в страната, трябва да важат и за тях", допълни Златанов.

И РАДЕВ ЗАПЛАШИ С ЛОКДАУН

Президентът Радев също заплаши с локдаун. Това стана в отговор на журналистически въпроси след негова среща с медиците от Центъра за спешна помощ в София. "Зависи от отговорността на всички нас.  Ако се стигне до изчерпване на реанимационните легла, какво да правим? Да оставим хората да измират?", каза държавният глава. Той обясни, че целта на институциите не е да затварят хората, а обратно  - да осигурят свобода. Целта на сертификатите била именно свободата - икономическа, културна, социална. Президентът отново призова за ваксиниране, давайки пример, че държавите с висока степен на имунизиране вече са забравили за проблемите. Според него правителството се справя добре в трудната ситуация, а отговорностите се носят от цялото общество.

Ключови думи:

коронавирус

Още

Смъртността от ковид у нас пак тръгна нагоре

03.12.2021

3523
Починалите от коронавирус намаляха до под 100 за денонощие

02.12.2021

2376
Влизат в сила нови правила за пътуване

01.12.2021

Обновена

24291