facebook
twitter

Горещи новини

Симеон II: Независимостта е относителна

Една парламентарна монархия е най-демократичното управление, казва бившият премиер
3676
БГНЕС

Независимостта е относителна в световния контекст, а членството на България в различни съюзи, дори в НАТО, не бива да се политизира. Това заяви в неделя пред Нова тв Симеон II.

Той взе отношение и към реакцията на външното ни министерство за изложбата на руското посолство, посветена на 9 септември. Тя стана повод отново да се раздели обществото на тема - освободителка или не е Русия.

„Страната си има идентичност от векове. Въпросът е човек да се съобразява с действителността и да разбере, че независимост в пълния смисъл е невъзможна за никого, дори за най-великите държави и сили. Въпрос и на хармония”, заяви Симеон II.

Той обясни, че не е виждал дядо си Фердинанд I, който обявява Независимостта на България. „По стечение на обстоятелствата ние бяхме в Египет, той в Кобург. Майка ми се притесняваше да отидем до Кобург, защото беше близо до ГДР. Но кореспондирахме много официално по някой празник”, разказа той.

Симеон II коментира и днешната политическа ситуация. Относно договора за добросъседство със Северна Македония, той заяви, че е „за” добросъседство и „за” нормалните отношения.

По време на управлението му като министър-председател, страната ни стана член на НАТО. „Не бива да се политизира и НАТО. Тук е въпрос на обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото”, заяви Симеон II. „Много хора възприемат, че щом сме в НАТО и НАТО е до гроб. Това не е сериозно. Не става въпрос за това. Но трябва да се балансира, докъдето има интерес. Не бива да се абсолютизира и да се превръща в нещо политическо, което да е фактор за раздор с други страни. Това е съвсем погрешно”.

За изложбата, посветена на 9 септември, Симеон II каза: „Наясно сме какво е било в края на Световната война, какво е настъпило, какви системи е имало. Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма - те го виждат по този начин. Ние може би сме го изпатили по друг начин. Защо да се акцентира върху това? Не го намирам за ползотворно. Когато станах премиер, имаше някои наши съграждани, които ми предложиха, внушиха, да се събори паметника на съветската армия. Тогава им казах, че ако всяко правителство или всеки режим се отнася така към миналото, няма да има нито Триумфалната арка, нито Пирамиди, нито нищо. Ако толкова ги дразни, да не го гледат, като минават оттам".

„Това, което е полезно за България, го чувствам като нещо естествено да го правя”, заяви Симеон II. Запитан дали има бъдеще монархията, той каза: „Имало е и монархии преди 3000 години, имало е диктатури, републики и всякакви режими. Една парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система, но това си е мое мнение".

Относно развитието на България, той коментира: „Винаги може да е по-добре, но може и да е по-лошо. Мисля, че трябва да се съобразяваме с действителността и да не сме толкова черногледи. Да сме малко по-позитивни и с желание нещата да се оправят. А не да се оплакваме и да се чувстваме най-бедните”.

64

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Плевнелиев: Русия води хибридна война срещу България

14.11.2019

293 5
Борисов загрижен от разделението в Северна Македония за ЕС

14.11.2019

167 3
Каракачанов: Ще предложа офицер за шеф на военното разузнаване

14.11.2019

125 2

Коментари

Страници

Нафарфор

и кой се вълнува от бръщолевенията на дедото с горите?

Желязко Желев

        в. Сега твърдо е решил да настигне Блиц.Заглавито няма нищо общо с това което е казал Симеон.Очаквах брътвежи на изкукал дядка,но виждам премерено изказване на сериозен човек.Виждам и колко жалки са политиците ни в сравнение с един възрастен но възпитан човек.

Стоф

Единственото умение на С. Кобургготски е увъртането. Ще ни открива топлата вода. Парламентарна монархия - мечта за безсрочна хранилка на някакви самозванци. 

Bozhilko

Смятай колко се е бил омазал Костов, за да видим спасител в този простоват човечец.

Nick F

Костов не се омаза, просто някои искаха да не си мръднат пръста и да се оправят за 800 дена и гласуваха за "месията" и продължават да търсят месия който да ги отведе до обетованата земя.

SvSophia
снимка на SvSophia

Костов не се омаза

И всякаква Гад (под формата на Зееви), както и "бащите" на пенсионната и здравната реформа, както и финансистът от пазарджишкото счетоводство, наречен с хибридното име Муравей, очевидно са на същото мнение. Ако се съди по практиките на микрофонните дръжки системно да ги изтупват от отровната им плесен и да ни ги предлагат нагло отново и отново за набиване на канчетата. Мдаммм.

Nick F

Haters will hate. Отричането на фактите е симптом за определени психични проблеми.

МАРАНЦ
снимка на МАРАНЦ

Няма и средно даже. Но има в цялата страна паметници ,има наименовани обекти на цялата фашистка  кобурготска фамилия  как в и се струва това безочие? има болница на името на  б.2  мама@№!%€ ви фашиска!В съседните страни има паметни плочи за безчинствата и мародерството на " българската Фашистка полиция"

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Дедо Симо може да е всякакъв, но има значително повече акъл от сегашните властници и особено от бившия си главен секретар на МВР.И доста реалистичен поглед върху нещата.

п.с. Друг е въпросът, че тия от Нова можеха да го попитат и за някои по-щекотливи въпроси.Примерно как върви в момента цената на дървения материал в Гръцко.

Джиджи

Примерно как върви в момента цената на дървения материал в Гръцко.

 

😁👏💃

SvSophia
снимка на SvSophia

Е, цар по съвместителство министър-председател на република е нещо далеч по-относително, но и Вас сдъвкахме, смляхме и изплюхме, Ваше Величество по съвместителство Господин Премиер.

Само дръжките на микрофоните, наемни работници на българските честни частници, оше не са осмислили факта на изплюването, та продължават да ни Ви пробутват, но то е защото за формиране на общественото мнение четвъртата власт напоследък е изцяло в мейнстрийма - децата със СОП са на мода.

nottheone

такава ни била орисията...

от дизинтерия на холера, от холера на чума, и после пак

ЗИП
снимка на ЗИП

Студено погледнато  Симеон беше най-доброто което се случи на България след 1989г.

 

И като икономика и като нрави .....

SvSophia
снимка на SvSophia

и като нрави

Безспорно е, че актът на реституция на имотите на българското интендантство и изсичането и продажбата на горите на Рила (никога не били частна собственост на сем. Кобург, Гота, да влезе последният), за да си платиш дълговете на карти в качеството си на ръководител на изпълнителната власт като цар на републиката, е просто модел за "и като нрави".

Solace

Учудвам се колко глупости има изписани в това мнение. С оглед автора ми е учудването...

inventus

Човекът е прав въпреки че изказа му е малко завоалиран.Не е на всеки дадено да го разбира/и подразбира/. Така се изразяват обикновенно жреците и царете. Той е роден като цар. Направи достатъчно голяма жертва като прие да стане министър председател на републиката. С това действие той се отрече от наследственото си монархическо право защото вярваше че така все пак може да допринесе за благото на Родината. Не успя и каза че трябва да ни се смени чипа. Сигурно пак е прав но не виждаме как ще стане. Което не значи че няма да стане.И както обикновенно се случва у нас...по трудният начин.

Джиджи

Дедо Симо ще остане за поколенията с две свои изказвания:

 

– за 800–те дни ... 👎

 

– и за чип–а ... 😁👌👏

SvSophia
снимка на SvSophia

Направи достатъчно голяма жертва, като прие ...

Ах, жертвеният цар от древността просто 😂

А реституцията на българските гори и нея ли към таз безкористна саможертвеност да я калкулираме 😇

inventus

Зорлем му ги навряха в ръцете разните подмазвачи. Знаеха защо го правят. За жалост той клъвна на куката и това по късно му навреди.

Джиджи

За жалост той клъвна на куката и това по късно му навреди.

По–скоро го "осветли"❗️Отсекъде, в целото му "величие" 👹👺💩

Johnny2965

Пиончо.

Кара Колю

Тов. Цар спазва начертаната от тов. Решетников линия,,, Браво, тов. Цар 😁

SvSophia
снимка на SvSophia

Музикален поздрав за поданиците на величеството по съвместителство граждани на републиката

https://m.youtube.com/watch?v=_GlP5Zuf7xE

nottheone

ще спорим ли сериозно, или да подремнем

ИвКо

Какво за горите, виновни са тия дето са му ги дали, направили са дарение. За тях нищо, така ли?

Влизането ни в НАТО до голяма степен беше неизбежно, Косовският сценарий беше приложим и у нас. Друг е въпросът с какъв договор влязохме

в НАТО.

Слабото му място според мен е, че изгнанието му е подействало на психиката и нямаше нужното самочувствие да отстоява по твърдо интересите на страната, донякъде беше плах и нерешителен.

Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма - те го виждат по този начин.

Съвсем точно, трябва да си много изкукуригал та да си позволиш нахалството ти да казваш на една чужда държава каквато се явява Русия как да гледа на тези събития. Ние имаме право да гледаме по един начин на тогавашното събитие, те имат право да го гледат по друг начин, значи равни права.

И това за паметника е много точно, никой не те кара насила да го гледаш. Както и това, че ако всяко ново правителство почне да бута направеното от предишното камък върху камък нема да остане.

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Има нещо дълбоко аристократично в монархическата институция.

 

Когато Чарлс II прави реставрацията обесва всичко на всичко 10 човека !

 

Парламентарната монархия наистина е чудесна форма на управление.

 

Аристокрацията е противотежестта на налудния ум на простолюдието....

ssto

Аристокрацията е противотежестта на налудния ум на простолюдието....

 

което вие съзерцавате снизходително отвисоко, като ..., хм, действителен ... аристократ?

Хайде, хайде, разбойници сме виждали всякакви.

Кара Колю

А бе, Лъжлив Моньо пунтира Пития, амъ не му се получава...

По му гила кот Леополд 😁

SvSophia
снимка на SvSophia

ще спорим ли сериозно

Спор? За крадливи дедовци, назначени "елити" и други разбойници? Хеле пък сериозен?

 

Е тука нещо сериозно, за което на дръжките за микрофони не е дозволено да споменават изобщо, особено на днешния ден:

 

Нощта ражда из мъртва утроба

вековната злоба на роба:

своя пурпурен гняв -

величав.

 

Дълбоко сред мрак и мъгла.

 

Из тъмни долини

- преди да се съмне

из всички балкани

из дебри пустинни

из гладни поля

из кални паланки

села

градове

дворове

из хижи, колиби

из фабрики, складове, гари

хамбари

чифлици

воденици

работилници

юзини

заводи:

 

по пътища и по завои

високо

по сипеи, урви, чукари, бърда

през слог

и рид

през глухи усои

през есенни жълти гори

през камънаци

вода

мътни вади

ливади

нивя

лозя

овчарски пладнища

глогини

изгорели стърнища

трънаци

блата:

изпокъсани

кални

гладни

навъсени

измършавели от труд

загрубели от жега и студ

уродливи

сакати

космати

черни

боси

изподрани

прости

диви

гневни

бесни

- без рози

и песни

без музика и барабани

без кларинети, тимпани, латерни,

 флигорни, тромбони, тръби:

на гърба с парцаливи торби

в ръцете - не с бляскави шпаги,

а с прости тояги,

шопи със сопи

с пръсти

с копрали

с търнокопи

с вили

с брадви

с топори

с коси

и слънчогледи

- стари и млади -

се спуснаха всички отвред

- като отприщено стадо

от слепи животни,

безброй

яростни бикове -

с викове

с вой

(зад тях - на нощта вкаменения свод)

полетяха напред

без ред

  неудържими

  страхотни

  велики:

  НАРОД

Banshee
снимка на Banshee

Никой няма вина или заслуги за това, че се е родил цар, но Симеон като личност е единственият ни политик като хората. Защото не е политик, де.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×