Quantcast

Медия без
политическа реклама

115 години независимост - честит празник!

Взели сме си уроците и се борим за България, в която всички искат да живеят, поздрави премиерът

22 Септ. 2023Обновена
gabrovo.bg
Княз Фердинанд прочита Манифеста за независимостта на България на хълма Царевец.

"За да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!", се казва в Манифеста, с който на 22 септември 1908 г. княз Фердинанд провъзгласява независимостта на България, а самият той става "цар на българите".

За място на тържественото събитие тогава е избран старопрестолният град Търново - в храма "Свети Четиридесет мъченици", а след това манифестът е прочетен пред народа в историческата крепост Царевец. Така на практика са отхвърлени и последните васални връзки с Османската империя.

Независимостта на България е отбелязана из цялата страна още в същия ден. Особено знаменателен е празникът в Бургас, където за пръв път звучи Химнът на независимостта. Автор е Георги Шагунов - капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк. Химнът обаче остава забравен дълги години. Намерен в архивите на композитора, той е върнат към живот в началото на новото хилядолетие.

Признаването на независимостта на страната ни е дълъг процес, за който работят всички правителства на следосвобожденска България. След сложни преговори на 6 април 1909 г. независимостта на България е призната официално от Високата порта. Така държавата ни се превръща в пълноправна на другите страни и 30 години след Освобождението отново се появява на картата на Европа.

В новата ни история 22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Днес България отбелязва 115-годишнината от обявяването на своята независимост. Чествания се провеждат в цялата страна.

По традиция кулминацията на тържествата е във Велико Търново. По случай празника в града беше организирана историческа възстановка "Посрещане на княз Фердинанд I в Търново и обявяване на Независимостта на България" и атракционно пътуване с "Корона експрес" - ретро влак с парен локомотив.

 

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА

Поздравителен адрес тази сутрин публикува президентът Румен Радев. На страницата си във "Фейсбук" държавният глава написа:

"Скъпи сънародници,

на 22 септември преди 115 години във Велико Търново България бе обявена за независима държава. Историческо събитие, резултат на умела дипломация, но и на категорично обществено и политическо единомислие в името на една цел – израстването и развитието ни като суверенна държава, равноправна в международната общност.

Денят на Независимостта е забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали и защитата на българския интерес. Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на обществото се заглушават, когато се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости.

От нас самите зависи не само собственото ни равноправие, но и самочувствието ни на свободен и достоен народ. Народ, за който независимостта, просперитета и развитието са висша ценност.

Честит празник!"

 

ОБРЪЩЕНИЕ ОТ ПРЕМИЕРА

В София тържественото честване на Деня на независимостта се започна в 11:00 ч. на площад "Княз Александър I". Поздравителна реч произнесе министър-председателят Николай Денков.

"Преди 115 години на този ден е постигната най-висшата мечта, най-висшата цел на българските възрожденци. Поуките от историческите събития са, че когато българите работят заедно, когато искат държавата да се издигне икономически и стопански, нищо не може да ги спре. Вторият урок е, че с езика на дипломацията и без да бъде пролята капка кръв, може да бъде постигнато всичко. И третият, че ако искаме да успеем, вместо да си съперничим с нашите съседи, може да работим заедно и взаимно да си помагаме. Надявам се всички политици да разбират уроците от историята. Ние ви уверяваме, че сме си взели уроците и ще се борим България да заеме мястото, което ѝ се полага на европейката карта като независима държава, където всички ние ще искаме да живеем, защото тук е най-доброто място за живот", заяви премиерът.

 

 

Ключови думи:

Ден на независимостта