Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на Пентагона е с коронавирус

Круизен кораб с 3000 души беше блокиран в Лисабон заради ковид

03 Яну. 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин съобщи, че е диагностициран с коронавирус. "Тази сутрин тестът ми за коронавирус се оказа положителен. Поисках да се изследвам, след като развих симптоми, докато бях в отпуск у дома", заяви военният началник в изявление, публикувано на уебсайта на Пентагона и цитирано от БГНЕС.

68-годишният Остин подчертава, че има "леки симптоми", спазва стриктно препоръките на лекаря си и възнамерява да бъде под карантина у дома през следващите пет дни. Остин уточни, че "запазва пълномощията и отговорностите си" на министър на отбраната и "доколкото е възможно", възнамерява да присъства на ключови срещи и събития виртуално. "Заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс ще ме представлява, както е необходимо, при всички други случаи", се казва в изявлението.

Министърът вече е информирал за диагнозата си други служители на Пентагона, както и президента на САЩ Джо Байдън. "Последната ми среща с президента Байдън беше във вторник, 21 декември, повече от седмица преди да започна да проявявам първите симптоми. Тестът ми за коронавирус онази сутрин беше отрицателен. Не съм посещавал Пентагона от четвъртък, 23 декември", добави Остин.

Той заяви, че е бил напълно ваксиниран срещу коронавирус. Третата доза от ваксината му е поставена през октомври миналата година.

Близо 3000 пътници на круизен кораб пък трябваше да прекарат новогодишната нощ на брега в Лисабон заради случаи на ковид сред екипажа.

53 от 1353-мата служители на германския „Аида Нова“ се оказаха с коронавирус, поради което пътниците бяха принудени да останат в града, вместо да отидат във Фунчал в Мадейра, за да гледат фойерверките. Нито един от пътниците му не е дал положителна проба.

Пострадалият екипаж е настанен в хотели в Лисабон. Сега той чака заместващ персонал, който да се присъедини към кораба, за да може да продължи плаването си към Канарските острови.

Южна Корея регистрира първите два смъртни случая, причинени от омикрон. "Здравните власти в Куанджу, на 329 км южно от Сеул, съобщиха, че тестовете на двама наскоро починали пациенти с коронавирус в града са дали положителен резултат за щама Омикрон…Това са първите смъртни случаи, причинени от този вариант на коронавируса в Южна Корея", се казва в съобщение. Отбелязва се, че пациентите са починали миналата седмица в понеделник и сряда.

От днес Франция намалява карантината за заразените с COVID-19, които са ваксинирани. Карантината вече ще бъде 7 дни за напълно ваксинираните. Може да бъде прекратена и на петия ден, ако има негативен PCR или антигенен тест. Тези, които не са ваксинирани, ще остават вкъщи 10 дни, но също могат да се освободят след седмица срещу негативен тест.

Във Франция заразените се увеличават, като за последните четири дни са регистрирани над 200 хиляди нови случая на ден. Като аргументи да бъде намалена карантината властите посочиха, че не искат да се стигне до блокиране на икономическия и обществен живот.

Още по темата