Медия без
политическа реклама

Проф. Кантарджиев: Вероятно коронавирусът ще стане като сезонния грип

Близо 17% от изследваните са заразени за последното денонощие

08 Март 2021Обновена
Илияна Кирилова

Коронавирусът най-вероятно ще придобие сезонен характер в края на есента и началото на зимата, както и ще придобие ендемичен характер. Това заяви пред Нова тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че епидемията винаги е ограничена по време, докато ендемията е проява за заболяването при отделни групи от хора, които са ограничен, малък брой, но продължава много дълго време.

"Мисля, че коронавирусът ще придобие ендемичен характер, ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има този масов характер на епидемия и пандемия", посочи проф. Кантарджиев.

Според него ако в следващите години настъпят такива мутации, на които сегашният имунен отговор на ваксините няма да действа или трябва да бъде засилен, тогава може да се наложи да се ваксинираме като за грип, както правим в последните 30 години. "Ако стане такава мутация, която недостатъчно добре се покрива от досега приложените ваксини, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Засега такава мутация няма и няма нужда от нова ваксина", изтъкна проф. Кантарджиев. Очакванията са при топлото време да спомогне за намаляването на разпространението на инфекцията, тогава мутациите няма да се задържат в обществото.

По думите му е натрупана умора в контролните органи и в хората да се спазват ограничителните мерки срещу пандемията. "Няма смисъл да се налагат най-строгите мерки, които се заобикалят. Затова политиката на щаба е да убеждават хората да не се събират на едно място, затова и наблягат на личната отговорност", допълни проф. Кантарджиев. 85% от хората имат такава отговорност, но 10-15% проявяват неразбиране, а 5% и действат напук.

497 нови заразени с коронавирус са били регистрирани през последното денонощие у нас, показват данните на Единния информационен портал. Ниският брой на новозаразените е типичен за неделя, но остава висок процентът на положителнте проби спрямо тестваните - 16.7% при направени 2 971 теста.

Починалите за последното денонощие са 21 души.

По области, най-много нови случаи на коронавирус през последното денонощие са били регистрирани в София-град (160), следвана от Пловдив (30), Плевен (29), Враца (26) и Варна (23). 

Активните случаи на коронавирус у нас са 36 807. В болница са 5 776 души, от които 456 са в интензивно отделение.

385 човека с положителен тест за коронавирус са оздравели през последното денонощие. Общият брой на излекуваните у нас е 212 887.

Една година след установяването на първия случай на заразен с COVID-19 у нас общият брой на потвърдените случаи  достигна 260 308. Общо 10 614 са починали у нас от началото на пандемията. Сред медицинския персонал са потвърдени общо 10 455 случая на коронавирус, включително 3282 лекари и 3461 медицински сестри.

От началото на кампанията у нас общият брой на поставените дози ваксини е 288 631, включително 1 513 за изминалите 24 часа. Над 50 000 души вече са с имунизирани с втора доза.

Като превантивна мярка срещу увеличението на ковид случаите от днес спират плановия прием и свижданията във всички лечебни заведения в София и област Варна. Ще бъдат допускани само планови дейности, свързани с трансплантации, лечение на онкологични заболявания, асистирана репродукция и раждане, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. 

Забранено е влизането на външни лица, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. 

Още по темата