facebook
twitter

Горещи новини

Правосъдие за всеки: Да подкрепим президента по казуса "Гешев"

Асоциацията на прокурорите и камарата на следователите настояват Румен Радев да подпише указа за назначението
2435
Илияна Кирилова

Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор организират днес от инициативата "Правосъдие за всеки", предава OFFNews. Недоволните ще се съберат в 18 ч пред Съдебната палата, а след това ще отидат пред президентството.

От "Правосъдие за всеки" определят Гешев като "кандидат на ДПС и олигархията" и посочват, че единствено президентът Румен Радев е проявил чест и достойнство, връщайки избора му във ВСС. Сега е негова възможността да изпрати тази процедура за тълкуване в Конституционния съд, както и да инициира конституционни промени в правомощията и статута на Главния прокурор. Ако това не стане, то Прокуратурата става истинската управляваща партия и структура в България, а правосъдието се превръща в нейна функция, като застрашени ще бъдат всички граждански права и свободи, устоите на демокрацията, заявяват от инициативата.

От "Правосъдие за всеки" призовават хората масово да се включат в протеста срещу Гешев, тъй като "президентът има нужда от подкрепа за действията си - той е държавен глава  а не деловоден щемпел на превзетия от олигархията Висш съдебен съвет, нека усети, че гражданите са зад него".

От Асоциацията на прокурорите пък призовават президента да подпише указа за назначението на Гешев. В становище, огласено на сайта на организацията, се казва, че са загрижени и възразяват "срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат г-н Иван Стоименов Гешев".

Организацията, която по правило действа като говорител на ръководството на държавното обвинение, смятат, че протестите срещу Гешев са "недопустим уличен натиск". Също така според прокурорите съдиите от Висшия съдебен съвет са нямали право на мнение за безалтернативната кандидатура. "Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании", пише в становището.

"Има ли лица, които се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите? Защо са притесненията прокуратурата да бъде оглавена именно от прокурор,  с дългогодишен и реален професионален опит, доказал своите качества и решимост и който ясно и пред очите на цялото общество е декларирал своята визия и приоритети за развитието на прокуратурата", пита още ръководството на гилдийната организация.

Камарата на следователите също излезе с позиция в подобен стил.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протестиращи искат оставката на Гешев на събранието на прокурорите

19.09.2020

1607 6
Караянчева изрече чиста лъжа за достъпа до новата сграда на НС

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

8132 22
Радев: Управляващите лъжат Европа, но ги изловиха в крачка

17.09.2020

7218 85

Коментари

MAPOH

Браво! Да наритаме мафията и да си върнем България обратно!

тютюн

Мачът е свирен.

Както с чувство се изказа вчера другарят Близнашки, политическото малцинство не може да се налага в избора на ГП, нямало и кандидат. Президентът да не слушал фуражките в президентството, да не ставал за смях и да не извършвал нарушение на конституцията, неподписвайки указ.   

Фрочем, не ми се верва президенът да не подпише. Той е буквояд, няма да допусне да го обвиняват в нарушение и отдавна дава сигнали, че ше си измие ръцете. Факт е, че и обществото видимо не го подкрепя за друго действие. 

Знаем ли обаче чии интереси представлява Пеевски?

А защо Алексей Петров от съветник в ДАНС стана октопод?

На нас, българите, щраусовата поза не ни дотяга.

MAPOH

Единственият умен ход на Радев е да НЕ подпише...Много се надявам да завъши започнатото, в противен случай се слива с мъглата и губи доверието на хората. Летците са умни и смели хора. С теб сме Радев, не се страхувай!!!

Begemot
снимка на Begemot

Струва ми се, колкото и да е "буквояд" президента, именно неговите задължения на гарант на Конституцията трябва да го накарат да НЕ подпише и да сезира КС. Това е в духа, а може би и в буквата на закона. За буквата трябва тълкуване, както разбирам, но подобно действие ( неподписване, препратка към КС) е напълно в духа на президенстката институция, която е някакъв, понякога единствен, коректив у нас.

тютюн

КС, органът на политическите пенсионери. Я им вижте снимката. Чии ли интереси ще защитават?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Товарите с очаквания човек направил кариера в система основана на строга субординация , формален авторитет и буквоядство. Да очаквате интерпретиране на Уставите, тоест-инициатива за преразглеждане на "заповед", а не усърдие в изпълнението и, е малко множко.

volog2

Глупаво е да се очаква, че Радев може да (им) изнесе цялата борба срещу статуквото, крепящо ГЕРБ-ДПС. Има и други институции, които могат да сезират КС - 40 депутата от БСП примерно, ако наистина са се еманципирали от ДПС. 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Това че там където свършва Уставът започва ВВС и Флота е по-скоро шега. За младите лейтенати остава романтиката, кариерата е за форматираните чиновници с пагони.

HBK

Дълбоко се съмнявам, че президент Радев е „проявил чест и достоинство” с връщането на указа. По вероятно с това си действие си е измил ръцете като Пилат Понтийски с надеждта да се оневини за този избор.

 

Остава плахата надежда, че президентът ще инициира нова процедура чрез Конституционния Съд.  А дано, ама надали!. Ако и това не стане (което е най-вероятното действие, пардон – бездействие), то тогава президентът ще се нареди (заедно с безгръбначното същество и министър на правосъдието – Данаил Кирилов), в кръга на онези държавни „служители”, които с БЕЗДЕЙСТВИЕТО си обслужиха мафията.

 

Истински цинизъм е да се говори за „структно спазване  на законите на РБ в сферата на борбата с престъпността” от страна на кандидата. Достатъчно е само да напомним прокурорската „процедура” с кметицата Иванчева, както и семейните връзки на кандидата Фешев със ваклия строител от руско-Българската мафия.

 

Ясно е, че г-н Гешев (добър или лош) е юмрукът на единия мафиотски отбор (на мутромилиционеите) срещу другия такъв (на парти-функционерите). Единственият въпрос е дали г-н Гешев работи за родните бандити или за международните такива (руско-Български).

вила

 По Примера на Плевнелиев подписв,  присъства на Клетвата и я напуска преждевременно, онзи си остава избран, но не назначен

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Ама къде е Батко ??? Не го чух да казва дали е " за " или " против " назначението на Гешев. Както винаги страхливеца се скри за да не ядоса някой от господарите .
Нафарфор

Радев трябва да подпише, не защото Гешев го бива за гл.прокурор, а защото не Радев го избира! Умните и красивите пак не са разбрали къде да протестират /колко удобно/!

Oldten
снимка на Oldten

Каква чест и достойнство може да прояви един човек, който е назначил любовницата си на два щата и като екстра държавата и плаща квартирата? Не ставайте смешни, май много хора вярват в Дядо Коледа! пРезидента просто в случая няма полезен ход, ако е искал да направи нещо е трябвало да го направи преди това, сега вече мандалото е хлопнало. Просто се опитва, като един Пилат Понтийски, но фуражката му пречи да изиграе ролята, пък и съветниците му едни, мани, мани! Конфронтира се с правителството, отваря втори фронт с прокуратурата, не знам какво го съветват, ама като гледам мижавата подкрепа на антиГешев, само той губи, военен сър! Остава сега и Втората дама да направи някоя изцепка, както обикновено и съвсем ще я втаса.

Oldten
снимка на Oldten

ЕВРОСКЕПТИК-лекарствата, лекарствата, лекарствата! Ако нещо не ти харесва, знаеш, чемодан, вокзал...където ти изнася! Чудно, как пРезидента преди да е такъв беше се е издигнал при тази "колониална администрация от наетата от берлин и брюксел...", той не е ли бил част от нея или е паднал от Марс? Би ли споделил, в какво се изразява "еврогеноцида"? В това, че пътуваш свободно, дори и в Русия, затова, че можеш да работиш където си искаш в ЕС или затова, че можеш да пишеш анонимно, като тебе, каквито си искаш простотии? Лекарствата, лекарствата, не ги забравяй!

Нафарфор

той не е ли бил част от нея или е паднал от Марс? 

От Марс беше булята, дето Боко я номинира /както номинира за всичко/,  а този си го избра народа. Тогава умните и красивите си харесаха марсианката, комай още я харесват?! и умна и красива е, нали?

Кара Колю

А бе, другари, само ме обърквате? Нали събираме Петиция за да подкрепим Главния Прокурор?

Амчи нали я започнахме още в стария форум?

У тая Петиция още стоят имената на лични днешни форумци? А?

К'ва излиза? Днес тъй... утре наопъки...

П.П. За вас е речено: Остави го този. Брадвата му не удря два пъти на едно място ?

Диагностик

Ако Радев не подпише, очакват го атаки и опити за импийчмънт, като нарушаващ Конституцията.

За него няма друг ход.

Диагностик

Снимки от „народния” протест:

https://pik.bg/%D0%B9%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B3%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%B2-news885317.html

 

 

Slava
снимка на Slava

18

Пон., 18/11/2019 - 16:07 (нов)

OldTen

 

?

дъртреалист

П А К 

тези 

абсурдни НПО - на прокурори и на следователи....

А бе другари, НЕ МОЖЕ НеПравителственаОрганизация от държавни служители, бе!

Това е нонсенс!

Подигравка със смисъла на идеята за гражданско общество, 

където се допуска Гражданите (а не служителите под команда)  да се обединяват, за да противодействат на ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ, да са неин коректив!

ТОва е гавра - военнизирани служители, на директно подчинение на държавата, да се борят оргазнизирано срещу произвола на държавната власт! 

ОЧЕВАДНА злоупотреба с механизмите на гражданското общество!

ПОЗОР за прокуратурата, чиято роля е точно да лови и премахва такива тумори!

Чиста ЛУДОСТ!

 

 

subject

отговор

докладвай нарушение

17 (Отговор на #16)

Пон., 18/11/2019 - 16:09 (нов)

ЕВРОСКЕПТИК

Нека бъдем малко по-прецизни в драскането на поръчкови сикаджийски герб-тролинги.

Няма как ген.Радев да се е конфронтирал с правителството, защото такова просто няма, а има една наемна туземна, тотално криминализирана и корумпирана, колониална администрация  назначена от берлин / брюксел и обслужваща еврогеноцида над евро-колониалната Територия "българия" и престъпленията на местните криминални структура.

.При условие, че днешната прокуратура и полиция не обслужват престъпните банди сик и  нейния клон герб, а просто са част от тях, ген.Радев се противопоставя на платената и назначена отвън туземна колониална криминална мафиотска администрация.

 

ГЕРБ спечелиха праламентарни избори организирани от правителството на Радев. Нима обвинявате Радев в туземщина, колониалност и обслужване на Брюксел ?!

Влез или се регистрирай за да коментираш