facebook
twitter

Горещи новини

Патриархът не бил одобрявал становище за Националната стратегия за детето

Светият Синод твърди, че това е лична инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил
1418
БГНЕС
Ловчанския митрополит Гавриил

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) не е одобрявал становището относно Национална стратегия за детето 2019-2030 г., което бе публикувано на официалната страница на Синода в края на миналата седмица. От Светия синод уточняват, че публикуваната в петък позиция е лична инициатива на ловчанския митрополит Гавриил. Тя не е съгласувана и с патриарх Неофит.

Изявлението, приписано сега на Гавриил, предизвика остри реакции в обществото през последните три дни. В него се настоява за радикална редакция на стратегията. То се обявява против яслите и детските градини, като говори за “узаконяване на насилствената институционализация на децата … без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”.

Декларацията се обяви и срещу абортите, което вероятно би означавало да се криминализират и да се върнем във времената, когато са били забранени. Иска се да бъде въведено задължително религиозно обучение още в детските градини.

Там пише още: "По-хуманно и съответстващо на божествения закон е да се говори на децата и младежта за ценността на живота, брака и детерождението, отколкото да им се внушава, че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол."

-----------

Наскоро Ловчанският митрополит бе единственият, който говори за "разцеплението в православния свят" по повод създаването на автокефална църква на Украйна. Той дори призова "Вселенският патриарх да свика Всеправославен събор, който да реши църковните проблеми в Украйна".

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Единни християните ще са по-силни, обяви патриарх Неофит

05.05.2019

2126 32
Патриархът и папата няма да служат заедно

03.04.2019

1518 45
Патриарх Неофит: Да живее и да укрепва българската свобода

03.03.2019

728 35

Коментари

onzitam

Синодалните аксакали съвсем заораха.

Ето едно много интересно мнение на митрополит Йосиф:

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,1006...

 

buratinob

И тия си пазят субсидията.

"Безсребърници" недни.

 

сталкер пустиняк

Там пише още: "По-хуманно и съответстващо на божествения закон е да се говори на децата и младежта за ценността на живота, брака и детерождението, отколкото да им се внушава, че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол."

 

И кое от изброеното е предизвикало възмущение сред миряните? И кое от това не съвпада с вижданията на БПЦ? Понеже ако не съвпада, то и БПЦ вече не е християнска църква. 

maxilianus

Какво значи „От Светия синод уточняват“, без да се съобщава кой, когато и ловчанският е от „Светия синод“? На информацията от БНТ ли се позовавате -- http://news.bnt.bg/bg/a/neofitsialnostanovishcheto... -- където също не конкретизират източник? Може ли неофициално становище да бъде опровергавано с неофициални изказвания? И какво означава всичко това за другите становища, разпространявани от името на СС

Сгугню
снимка на Сгугню

В Стратегията не иде реч за аборти, нито пък за еднополови бракове.

Пак се засвири измислено на тая струна.

 

Но пък, по повод яслите и детските градини - основанието да скачат поповете за тях е, че в Стратегията се предвижда минимум една трета от децата да бъдат обхванати от яслено отглеждане и 95% от подрастващите - от това в детските градини. Което си е елемент на задължителност с неясен мотив. И е правилно да му се противопоставят. Идеята е обоснована с веяния откъмто Брюксел.

 

Стратегията е публично достъпна и е редно да се запознае човек със съдържанието й, преди да коментира, па бил той и поп.

 

Требе да се чете!

Да се чете требе! 

 

 

fierсe
снимка на fierсe

а ти прочете ли я цялата?!?😜

 

 

Сгугню
снимка на Сгугню

да!

 

а ти?

fierсe
снимка на fierсe

що да я чета?!?

ти внисаш тука сичко което ми е нужно!😁

Сгугню
снимка на Сгугню

а тъй!

праилно си са ориентирал!😃

Evasion

Я, вярно ли е предизвикала остра реакция в обществото?!? И в какво се изразява тази остра реакция? Да не би да е във фейсбуков остър квич от страна на група джендъри, почувствали се застрашени в битността си на семейство от мъж и мъж от другия пол? Други остри реакции някак си са в дефицит...

ablepsia

От Светия синод уточняват, 

 

Къде и кой "уточнява"? Щото на сайта на Светия синод нищо подобно не се !уточнява"!

 

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?cat=8

Памфуций
снимка на Памфуций

На сайта липсва и информация на заседание на Св. Синод в тая връзка.

Paco Pacov

Светият ни синод се излага, когато стане дума за съревнование със католици и протестанти. Дори сектите откъсват от вярващите. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Evasion

Не го е срам начи тоя Синод, да губи състезанието с католиците... че и с протестантите дори... За какво точно се състезават, че малко е неясно това състезание?

Adolff

БПЦ се занимава дявол знае с какво.Добре,че ние по-умните правим разлика между православие и попщина.Всичките тези митрополити и попове защо не се заемат,да покръстят циганите,турците и българите мохамедани.Ама това е работа неблагодарна.Друго си е да плямпаш за задължително вероучение,зер богословският факултет бълва кадри,на коитотрябва да се търси работа.

Evasion

тези митрополити и попове защо не се заемат,да покръстят циганите,турците и българите мохамедани

Що, сега да не би да ги връщат от храмовете, когато идват да се покръстят? 

Iliana Doncheva
снимка на Iliana Doncheva

На 06.02.2019 ЛИЧНО писах на БПЦ - на официалната им фейсбук страница, от сайта им, относно стратегията - имат ли становище и дали ще го публикуват. Отговориха ми още същия ден, че знаят за какво става въпрос и на следващата вечер - 07.02.2019, то беше публикувано на сайта за обществено обсъждане на МС. На 08.02.2019, в самия краен срок за становища, БПЦ го публикува не само на сайта си, но и получих отново ЛИЧНО съобщение, съдържащо въпросното становище.  Днес ги търсих отново за коментар и актуално становище  - отговор нямам...старото становище навсякъде е изтрито...

Джиджи

Некои църкваре са се зели ногу насерьозну! 🚦🚑 🚒

Памфуций
снимка на Памфуций
wreckage
снимка на wreckage

Написването на текста било възложено от него на Десислава Панайотова, която му представила своя проект за становище. От обясненията на митрополита се разбира, че се е наложило редакциите да се правят при изтичащ краен срок. Затова той не е видял окончателния вариант, който е бил изпратен на другите митрополити и в Министерски съвет.

Фмомента, фкойто владиката фаща ф ръцете си извадения од синодалния принтер окончателен вариант на становището и навежда глава да му фърли ено контролно око, светиня му забелязва, че връзките на ената му обуфка марка "Трусарди" са се развързали, дава на копирайтърката Десислава Панайотова листята  и се навежда да си върже обуфката. Изправяйки се, владиката установява, че:

 

1. Десислава Панайотова е избягала с текста на становището, щото

2. Крайният срок за публикуването му изтича буквално пред очите ѝ и съответно

3. За внисане на корекции време няма.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×