Медия без
политическа реклама

Св. Синод насрочи нови избори за Сливенски митрополит (ГАЛЕРИЯ)

Свещеници демонстрираха срещу спорна наредба за избиране на митрополити

12 Март 2024Обновена
Илияна Димитрова
Контрапротестиращите са доста добре организирани, с отпечатани плакати и стегнати редици

Светият Синод потвърди касирането на изборите за Сливенски митрополит и насрочи нов избор. Колкото до спорната наредба за избор на митрополити Синодът реши, че тя е неприложима към този момент и ще се обсъжда на бъдещ Църковен събор

Преди това свещеници, епархийски избиратели и миряни организираха протест и контрапротест пред Синодалната палата в София, в която е седалището на Светия Синод на Българската православна църква.

Повод за размириците стана касирането на избора за наследник на починалия Сливенски митрополит Йоаникий. На 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени за кандидати от 10 предложения, като най-много гласове събра Агатополският епископ Йеротей, а след него бе Константийският епископ Михаил.

Само 6 дни по-късно Св. Синод отмени този вот, като насрочи за 13 март, в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", да се състои нов избор за Сливенски митрополит на мястото на починалия в началото на януари Йоаникий. При това при променена наредба,  заради която е протестът.  

Решението на Св. Синод предизвика възмущението на свещеници и миряни от Сливенската епархия. Но също така разцепи и висшето духовенство.

Срещу промяната на наредбата за избиране на митрополити бяха общо 7 от 12-те членове на Св. Синод: Ловчанският Гавриил, Неврокопският Серафим и Видинският митрополит Даниил още тогава гласуваха против; Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанският Григорий оттеглиха подписите си впоследствие, а малко по-късно това стори и Пловдивският Николай. С тях е и митрополитът за САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, който е член на Св. Синод, но не участва в гласуванията, защото не е  в България.

Днес пред Синодалната палата, както се зарекоха, се събраха много свещеници и миряни от седемте духовни околии на Сливенската епархия. Събраха се обаче и такива, които подкрепят решението и променената наредба на Св. Синод, като направи впечатление, че тяхната организация е доста по-стройна и видимо централизирана (плакатите им са еднакви и отпечатани на машина, като са закрепени на еднакви пръти, самите свещеници са наредени и подравнени в единно каре, докато протестиращите са с написани на ръка лозунги и не са под строй). 

Двете групи застанаха от двете страни на централния вход, като пееха църковни тропари. 

Контрапротестиращите се оказаха свещеници основно от Пловдивската епархия, независимо, че Плодвидският митрополит Николай в крайна сметка преди няколко дни се обяви срещу решението на Св. Синод. Лайтмотивът на духовниците от Панагюрище, Ивайловград и т.н. е "Синодът винаги взима правилни решения".

Същевременно дошлите от голямата Сливенска епархия твърдят, че е парадоксално свещеници и миряни да подкрепят наредба, която отнема правото им да избират и да бъдат епархийски избиратели. Те твърдят също, че ако Синодът одобри новата наредба, това ще е погазване на Устава на Българската православна църква. Изборната процедура за митрополити може да бъде променена на само Църковно-народен събор, смятат те.

Ключови думи:

Свети Синод