Медия без
политическа реклама

НАП не събира приходи от имоти на православната църква

Пазарните оценки на парцелите е между няколко стотин милиона и 1 млрд. лева

14 Апр. 2024
 Драгалевският манастир притежава имущество за милиард.
БГНЕС
Драгалевският манастир притежава имущество за милиард.

НАП е спряла проверка за дължими данъци от страна на Българската православна църква. Оказва се обаче, че проверката е спряна заради смъртта на патриарх Неофит и ще бъде подновена, когато бъде избран нов патриарх. Това става ясно от разследване на Би Ти Ви за това как се прави бизнес върху църковни земи и къде отиват приходите.

Магазините и заведенията на ул. ''Съборна'' и пл. ''Света Неделя'' са собственост на Българската православна църква. Оказва се обаче, че църквата не декларира приходи от подобна търговия. Преподавателят по църковно право доц. Делян Николчев казва, че принцип на съвременното право е, че не може да има привилегии за никой. ''По отношение на наемите Светият синод твърди, че те всъщност не трябва да подлежат на независим финансов одит, тъй като всъщност били дарени от вярващи, а не били наеми“, посочва доц. Николчев.

Излиза, че данъци за печалба от наеми държавата не търси от духовенството. Държавен контрол на приходите не се извършва. В края на миналата година започва проверка за дължими данъци от страна на църквата за периода чак до 2017 г. Би Ти Ви изпраща запитване до НАП на какъв етап е проверката и какво е открила. Оттам отговарят, че проверката е спряна с мотив – смъртта на патриарха, и ще бъде подновена, когато бъде избран нов патриарх.

Драгалевският манастир - шампион по имоти

Екипът на Би Ти Ви решава да опита да разбере с какви активи разполага Драгалевският манастир ''Успение Богородично''. Той притежава имущество за милиард, става ясно от разследването. В справката за собствеността на манастира са само имотите в имотния регистър, по чиито партиди има промени и движения след 1998 г. В справката пише, че манастирът е актувал внушителните над 150 декара в най-новия и най-агресивно застрояван квартал на София и на България ''Манастирски ливади''.

Всъщност ''Манастирски ливади'' се оказват бившите ливади именно на Драгалевския манастир. Днес земята струва на пазара между 1000 и 3000 лева на кв. м. Над 150 декара площ е достатъчна да се построят поне 100 блока. 

Над 150-те декара от ливадите на манастира са само част от имотите на Драгалевския манастир. Според регистъра храмът е собственик и на общо стотици декара земя в Драгалевци, над 40 декара парцели в ''Кръстова вада'' около бул. ''Черни връх'', а също и в кварталите ''Витоша'' и ''Симеоново', както и още 60 декара в Киноцентъра. Драгалевският манастир е собственик и на апартаменти на улица ''Родопски извор'', включително мезонети. 

Оказва се, че с имотите се занимава монахиня. Тя казва по телефона, че ''там има такива неща, които не са за приказване'' и отказва контакт на живо. 

От Светия синод няма отговори на въпросите за имотите. В разследването се напомня, че въпреки че БПЦ е много богата, получава всяка година пари от бюджета. Това стана по предложение на последното правителство на Бойко Борисов. За тази година субсидията е 38,4 милиона лева. 

 

    Още по темата