Медия без
политическа реклама

Николай Пловдивски официално отпадна от избора за патриарх

След 42 тура на номинации Светият синод излъчи като достоизбираеми митрополитите на Враца, Ловеч и Видин

20 Юни 2024Обновена
Гавриил Ловчански единствен от тримата, сочени за фаворити, бе номиниран за патриарх
Уикипедия
Гавриил Ловчански единствен от тримата, сочени за фаворити, бе номиниран за патриарх

Пловдивският митрополит Николай, независимо от огромните си шансове да бъде избран, няма да е кандидат за нов български патриарх. Това стана ясно официално ясно днес, след цял ден номинации в Светия синод, от които се определиха тримата достоизбираеми митрополити - Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински. Измежду тях на 30 юни ще се избира наследникът на покойния Неофит.

Всъщност единственият от тримата, сочени предварително за фаворити, който бе избран днес, е Гавриил. Николай Пловдивски предварително обяви, че не жалае да бъде номиниран, но нямаше право да откаже, ако бе получил 2/3 от гласовете на 14-те членове на синода. И това засили спекулациите, че ще бъде посочен и ще стане патриарх впоследствие. Като друга най-вероятна номинация бе смятан още Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. 

На условията да са навършили 50 години и да са управлявали епархии като митрополити поне 5 години отговарят още Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий и Русенският Наум.

"В този избор нямаха право да бъдат избираеми високопреосвещените епархийски митрополити, синодални архиереи, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан - поради това, че нямат изискуемата възраст. Доростолският митрополит Яков - поради липса на необходимите 5 години служение като епархийски митрополит, както и Сливенският митрополит Арсений заради горните две основания”, обясни говорителят на Светия Синод митрополит Киприан.

Според процедурата 14-те митрополити от Светия синод гласуваха тайно кои да са кандидатите за Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. И всеки кандидат трябваше да получи 2/3 от гласовете, което означава 10 гласа. При предишното подобно гласуване - след смъртта на патриарх Максим, обаче бе определено, че и 9 гласа може да се смятат за 2/3. И с толкова тогавашният Русенски митрополит Неофит си осигури място сред тримата достоизбираем, за да стане след това патриарх.

Днес бяха необходими цели 42 тура на гласуване (при 25 на предишния избор). И бяха излъчени достоизбираемите митрополити Григорий Врачански (11 гласа още на 1-ви тур), Гавриил Ловчански (9 гласа на 42-и тур) и Даниил Видински (9 гласа на 32-ии тур).

Те тримата ще бъдат съперници на Патриаршеския събор на 30 юни. За покриване на разходите по организацията и провеждането му министерският съвет отпусна 450 000 лв. на Българската православна църква.

В избора на нов български патриарх и Софийски митрополит имат право да участват общо 145 души. Това са всички архиереи на църквата – митрополити и епископи, по петима представители на всяка епархия (трима клирици и двама миряни), като от Софийската епархия са десетима (шестима клирици и четирима миряни). Освен това има и по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, а също по двама представители от всяка епархия на епархийските манастири (един монах и една монахиня), както и по един представител на средните духовни училища.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Свети Синод, патриарх

Още по темата