Медия без
политическа реклама

Синодът нямал компетенции за Руската църква

03 Окт. 2023Обновена
Илияна Димитрова

Светият Синод на БПЦ реши, че не е в неговите компетенции отварянето на Руската Църква - храма-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София. Синодът подкрепя напълно писмото и действията на патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, са казва в съобщението му.

Синодът на практика е оставил по-нататъшното решение на проблема с църквата в ръцете на канонично-правната комисия, която тепърва трябва "да проучи и анализира уставите за функциониране на подворията в София и Москва".

За всички тези решения е имало едно особено мнение и то е било на Видинския митрополит Даниил.

Руската църква в центъра на София беше заключена от руското посолство, след като ДАНС експулсира трима свещеници - предстоятелят на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, който е руснак, както и двама свещеници, които са граждани на Беларус. Според ДАНС тримата са експулсирани заради дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на България. "Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси", обясняваше съобщението на 21 септември.

Патриарх Неофит назначи български свещеници, които да възстановят богослужението в храма, но очевидно те нямат достъп до него.

Няколко дни по-късно Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Делян Пеевски от ДПС подадоха сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с искане прокуратурата да провери чия е църквата.

Софийската градска прокуратура образува проверка и я възложи на ДАНС. Контраразузнаването ще трябва да установи собствеността и правото на ползване както на църквата, така и на земята. Прокуратурата не може да се произнесе кой има право да извърша религиозни обреди в църквата. Проверката ще касае само собствеността, като ще се установява дали има извършено престъпление при прехвърлянето ѝ и издаването на акта през 1997 г.", посочи зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев на брифинг пред журналисти. 

От прокуратурата обясниха, че ще изискат доклада на ДАНС, въз основа на който бяха изгонени руските свещеници. 

След като руското посолство затвори храма, от Агенцията по вписванията обясниха, че дипломатическата мисия на Москва е реалният собственик. От Министерство на правосъдието обаче заявиха, че агенцията не е компетентна да определя чия е собствеността, и трябва да се извърши задълбочена проверка на архивите и анализ на нормативните документи.

В сигнала на четиримата депутати се набляга именно на противоречията между институциите. Те посочват, че "възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго), свързано с легитимацията на посолството на Руската федерация в Република България като собственик на храма". Затова се обръщат към прокуратурата да провери и установи по безспорен начин в чия собственост се намират имотите на храма. Молят също да бъде потърсена отговорност, ако се разкрият неправомерни действия, свързани със собствеността на църквата.

Малко по-късно водещият депутат от ДПС, санкционираният за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски заяви пред парламентарните журналисти, че според авторите на сигнала е било извършено престъпление с издаването на нотариалния акт за храма, който го признава за собственост на руското посолство. И изрази надежда, че ако се окаже така, държавното обвинение ще поиска развалянето на акта.

Още по темата