Медия без
политическа реклама

Нов черен рекорд - 51 починали за денонощие от Ковид-19 в България

МЗ проверява болници в Разград и Кърджали заради смъртта на 21-годишно момиче и 33-годишна жена без придружаващи заболявания

03 Ноем. 2020Обновена
Илияна Кирилова

България отчете нов черен рекорд от 51 починали от Ковид-19 за денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал. До този момент най-много жертви от коронавируса бяха констатирани миналия вторник - 42.  Общият брой на починалите е вече 1 349.

Сред починалите са 21-годишно момиче и 33-годишна жена, за които до този момент няма данни за придружаващи заболявания. Изпълнителна агенция "Медицински надзор" обяви, че е започнала проверки на двете болници, в които са починали младите жени - МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“- Кърджали и в МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Разград.

От Пловдив пък дойде вестта, че сред починалите има и студент по археология. Той е учел в 4-и курс във философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски".

Пред това денонощие са регистрирани 2427 новозаразени при направени общо 7 910 PCR теста. Това означава, че положителните проби са над 30 на сто от направените.

Общият брой на потвърдените случаи става 56 496, от които 34 110 активни. 

507 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 21 037. В болница са вече 2 841, от които 180 се намират в интензивните отделения. Заразените лекари са вече 893, а медицинските сестри с коронавирус - 799. 

Отново най-много нови случаи има в София - 979, в Пловдив - 255, Варна - 148 и Благоевград -136. Във Видин са регистрирани само 2 случая, а в Силстра - 4.

 

- На граничните пунктове с Румъния се пропускат влизащи от България с отрицателен PCR тест. Мярката е въз основа на решение от 2 ноември на Националния комитет за спешни ситуации на Румъния, с което България е поставена в списъка с рисковите държави по разпространение на COVID-19, съобщава БГНЕС. От 00:00 часа на 03.11.2020 г. влизащите на територията на Румъния от България, независимо от гражданството, трябва да представят документ с отрицателен резултат на PCR тест, направен не по-късно от 48 часа. Влизащите в Румъния, които не предоставят такъв документ, се поставят под карантина за 14 дни на посочено от тях място за пребиваване. 

За транзитно преминаване без PCR тест ще бъдат допускани лица, притежаващи документи за пребиваване в друга държава-членка на Европейския съюз, които ще напуснат територията на страната до 24 часа.

Ограничението не се отнася за транспортен персонал, ангажиран с превоз на пътници, товари и стоки, официални длъжностни лица, погранични работници, медицински специалисти, участници в международни спортни и културни събития, пътуващи с цел обучение.

 

- Навсякъде, където има лечебни заведения със 100 % собственост на държавата и такива с над 50% участие на държавата, това са всички големи и областни болници, пред тях до 6 ноември съм разпоредил да се направи организацията по поставяне на мобилни постройки, тип фургони – медицински пунктове. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг тази сутрин. Още по темата - тук.

 

Гръцките власти затварят за чужденци ГКПП „Промахон“ през нощта. Заради усложнената епидемична обстановка от тази вечер  21 ч. до 5 ч. през ГКПП „Промахон“ няма да бъдат допускани чуждестранни граждани – пеша, с леки автомобили и автобуси. На влизане в Гърция в този часови диапазон ще бъдат пропускани  само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които ще изчакват на паркинга след граничния пункт до 05.00 ч. Товарните автомобили ще преминават без промяна както досега. Ограничението ще бъде в сила до 17 ноември 2020 г.

 

 

Още по темата