Медия без
политическа реклама

МЗ е забранило екскурзиите в България, но не и в чужбина

07 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

Екскурзиите и груповите посещения на туристически обекти са забранени на територията на България, но това не важи за екскурзиите и посещенията в чужбина.

Това се казва в позиция на министерството на здравеопазването (МЗ) до специализирания сайт TravelNews във връзка с многобройните запитвания от туроператори дали могат да организират групи за чужбина. Ето точния отговор на пресцентъра на министерството:

“Заповедите на министъра на здравеопазването, издадени на основание чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето, включително и Заповед № РД-01-626 от 27.10.2020 г., въвеждат противоепидемични мерки, които са валидни за територията на Република България. С оглед на това, т. I, 11 от Заповед № РД-01-626 от 27.10.2020 г., с която се разпорежда преустановяване организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти, не се отнася до организирането и провеждането на екскурзии в чужбина”.

Накратко: туроператорите могат да правят групи по автобусни програми зад граница, но не и за България. В момента такива екскурзии има основно до Турция, Сърбия и Северна Македония. Най-много се пътува до Истанбул и Одрин на пазар. Румъния и Гърция вече са под национална карантина.

"Заповедта на министъра е объркваща и некоректна”, твърди Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение бъдеще за туризма”. Заради заповедта тя е спряла автобусната си програма до Истанбул. Според Илиева е добре друг път здравните власти да се допитват до бранша, за да няма подобни конфузни ситуации и различни тълкувания. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата