Медия без
политическа реклама

Уволнението на Бойко Пенков се оказа през главата на министъра

Имам резерви към решението, но съм лоялен към правителството, коментира проф. Хинков

12 Септ. 2023Обновена
Бойко Пенков
БГНЕС
Бойко Пенков

Премиерът акад. Николай Денков освободи заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, съобщи Министерският съвет. Решението е взето "заради бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма", уточняват оттам, без да посочват кои точно мерки са забавени. "Става дума за общите стратегически цели, които са поставени още с правителствената програма", коментира лаконично министър проф. Христо Хинков, като направи уговорката, че решението и аргументите са на премиера Денков, а не негови.

"Това е решение на министър-председателя, аз се съобразявам с него. Лоялен съм към правителството и независимо от някои резерви, които имам, ще приема това решение на министър-председателя", каза Хинков. „Бях уведомен от министър-председателя, че заместник-министър Бойко Пенков е освободен от длъжност. Причините за това са мотивирани от самия министър-председател. От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, с недостатъчно добри темпове. Поради това, по негова преценка, д-р Бойко Пенков трябва да бъде сменен, с оглед на това да се ускорят тези процеси. Става въпрос за промяна в здравеопазването и постигането на общите стратегически цели, които са поставени още от правителствената програма“, посочи министърът.

Здравният сайт clinica.bg свърза изненадващото уволнение с проблемите около методиката за нова здравна карта. Важен приоритет на ПП-ДБ е да се преструктурира системата и да се намалят болничните легла, които обичайно са с около 50% заетост, а министър проф. Христо Хинков говореше в началото на мандата си за мораториум за откриване на нови болници. Публикуваната методика обаче променя така критериите, че на практика ще доведе до увеличаване на леглата, вместо до намаляването им. В четвъртък министърът коментира на блиц контрол в здравната комисия, че картата не е инструмент за намаляване на легла, а тази задача е въпрос на акредитация и решение на НЗОК. След това обаче един от здравните фактори в ПП-ДБ - депутатът Васил Пандов, излъчи сигнали, че не е доволен от методиката в интервю за clinica.bg.

Здравният министър проф. Христо Хинков остава с двама заместници - Михаил Околийски и проф. Илко Гетов.

 

За какво отговаряше Пенков

Това беше четвъртото назначение на Пенков като зам. здравен министър. При проф. Хинков той отговаряше за дирекциите „Електронно здравеопазване“ и „Лечебни дейности“ с изключение на отдел „Образование и квалификация“, както и за дейността в отделите „Търговски дружества“ и „Управление на собствеността“ в дирекция „Търговски дружества и собственост“ към Министерството на здравеопазването. Контролираше и работата на ключовата Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Освен това отговаряше и за центровете за спешна медицинска помощ и Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, държавните психиатрични болници, Националния център по трансфузионна хематология и районните такива, Центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, Центъра за асистирана репродукция, Националната експертна лекарска комисия и Регионалните здравни инспекции по отношение на функциите в областта на медицинските дейности.

 

 

Кой е Бойко Пенков

Пенков е вторият управител на НЗОК в зората на нейното създаване при Илко Семерджиев като министър - 2000-2001 г. За пръв път бе зам.-министър в правителството на Пламен Орешарски, от квотата на ДПС., след това остана при служебния кабинет на Близнашки и във втория кабинет на Борисов, когато здравен министър беше Петър Москов. Между постовете в държавната администрация е бил шеф на доброволен фонд за здравно осигуряване, тъканна банка и изпълнителен директор на частната "Софиямед".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата