Quantcast
Здравното министерство отрече да прилага ваксини с изтекла годност | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Здравното министерство отрече да прилага ваксини с изтекла годност

При част от продуктите на „Пфайзер” срокът е бил удължен с 3 месеца след решение на Европейската агенция по лекарствата
2 437
 Илияна Кирилова

Стреснато от носещите се твърдения в интернет, че у нас се използват ваксини с изтекла годност, здравното министерство излезе с публично опровержение.

В съобщение, разпространено от пресцентъра на ведомството, се заявява, че „в България се прилагат единствено ваксини, чиито срок на годност е в съответствие с разрешението им за употреба”.

В същото време се посочва, че на 10 септември 2021 г. в ЕС е бил одобрен нов срок на годност за COMIRNATY – ваксината на „Пфайзер”, при условия на съхранение при свръхниска температура. Решението е било взето след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата.

„Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца. Условията на съхранение остават непроменени (‑90°C до ‑60°C). Опаковките с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били спазени одобрените условия на съхранение при ‑90°C до ‑60°C”, обясняват от здравното ни министерство.

На всички флакони със срок на годност след март 2022 г. вече ще бъде отразен новият 9‑месечен срок на годност. Всички ваксини, на които срокът на годност е изтекъл към момента, са били бракувани и предстои да бъдакт унищожени.

Още

Европа одобри ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 г.

25.11.2021

851
Премиерът освободи заместник на Стойчо Кацаров

17.11.2021

3630
България е спряла да доставя ваксината на "АстраЗенека"

17.11.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

5647