Медия без
политическа реклама

МО обещава да не ремонтира Су 25 за 310 млн.лв

Конкретни ремонтни дейности щели да се поръчват само при необходимост и при финансова възможност

27 Окт. 2018
БГНЕС архив

Министерство на отбраната обещава да не ремонтира и поддържа 14-те щурмови бомбардировачи СУ-25 за 310 млн.лв,, каквато оферта има от избраната за евентуално сключване на договор беларуска фирма. Ето какво се казва в официално съобщение на министерството:

"Във връзка с публикации в медиите, визиращи процедурата за сключване на рамково споразумение за осигуряване на летателната годност на самолети Су-25К/УБК, в които се твърди, че самолетите ще бъдат ремонтирани за 310 милиона лева, Ви предоставяме следната информация:

Щурмовите самолети Су-25 е възможно да бъдат ремонтирани, но не за 310 млн. лв с ДДС, каквото е внушението в публикациите, а за 41 млн. лв. без ДДС. Ако Министерският съвет реши, сумата по рамковото споразумение може да нарасне до 82,5 млн. лв. без ДДС. Но само ако правителството реши!

Процедурата за ремонта на самолетите всъщност е по договаряне. Според проучване на експерти от Военновъздушните сили единствено заводи в Беларус и Русия могат да извършват такива ремонти. Затова са поканени и представители на двете страни. Оферта е подала само една – беларуският авиоремонтен завод „558“. В нея е включен пълният набор от услуги за ремонт и модернизация на този тип самолети, от които Министерството на отбраната да избере най-необходимите за нашите машини. 

Така че сумата от 310 млн. лв., която се появява в публикациите, изобщо не е договаряна. Процедурата, обявена от Министерството на отбраната с решение от 17 август 2018 г., е за сключване на рамково споразумение за осигуряване на летателна годност на самолети Су-25К/УБК, което означава, че конкретни ремонтни дейности ще се поръчват само при необходимост и при финансова възможност. 

Ремонтирането на самолетите Су-25 е належащо, защото техният технически и междуремонтен ресурс е изтекъл преди повече от 10 години".

Според документацията на самото МО, белоруският "558-ми авиоремонтен завод" в Барановичи предлага две възможности. Едната е за близо 133 млн.евро без ДДС, което е 260 млн.лв без ДДС или 310 млн.лв с ДДС, а другата за  73.6 млн. евро без ДДС или около 140 млн.лв без ДДС и 173 млн. лв. с ДДС, ако не става дума за доставка на компоненти и резервни части. "Предложената цена надвишава прогнозата стойност на поръчката, като това обстоятелство не е основание за отстраняване на участника. Не са открити аритметични грешки", пише в решението на МО за определяне на победител от 23 октомври т.г. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата