Quantcast

Медия без
политическа реклама

Личните лекари са категорични: Цари пълен хаос

Да дойдат Бойко Борисов и Мангъров - да видим как ще вкарат някого в болница, казва председателят на сдружението на личните лекари в София

12 Ноем. 2020Обновена

Цари пълен хаос - около 90% от случаите с коронавирус се лекуват амбулаторно, от джипитата. Електронни направления скоро няма да има. Лекарите нямат връзка с ковид зоните в ДКЦ. Носителите на COVID-19 в България са 3-4 пъти повече от обявените ежедневно. Половината се лекуват, без да си направят тест. Това става ясно от интервю на Георги Миндов, председател на сдружението на личните лекари в София. Ето цялото интервю на Георги Миндов в "Тази сутрин" по бТВ:

 

- Пробвахте ли се вече да изпратите пациент в тези ковид-зони, които се откриха в ДКЦ?

 

- Вчера тестово пробвах. Има някаква организация направена, три ДКЦ-та работят, има хора назначени в тях, но комуникацията е затруднена. Казано е да се изпратят направления, но не е ясно какви да бъдат. Няма електронно направление. Опитах се да звънна на един телефон, даваше заето постоянно и не можах да се свържа. Г-жа Фандъкова каза, че ако някой дойде без да е минал през личния лекар, ще заплаща изследването. Казвам го към пациентите - да не тръгват сами, защото и в тези центрове могат да станат километрични опашки.

- Да кажем пак какъв е механизмът - трябва да минеш през личния лекар…

- Не да минеш, трябва да осъществиш контакт.  Препоръчително е безконтактно…

- И как личният лекар те изпраща после?

- Точно там се къса връзката. Ние нямаме телефони, с които да се свържем. Няма кол център. Всеки ДКЦ трябва да определи начина за връзка, което не е добре.  Трябва да има единна система за цяла София. Ако в едно място всички места са запълнени, да може да насочваме към друго място, в съседен район.

- В момента работят три ДКЦ, когато се открият другата седмица 10….

- В момента няма кой да работи. В 12-и ДКЦ седем колеги са болни, извън строя са. Няма кой да поеме кабинетите.

- Добре, какво означава това? Че няма да има кой да изпрати хората към тези ковид зони?

- Трябва да има някакъв начин и за самонасочване. А не забравяйте, че има и неосигурени - те нямат личен лекар. Кой ще ги изпрати в тия ковид центрове? За това не е помислено също. Надявам се на диалог с общината, за да може да изясним тези неща.

- Каква е разликата между ковид-зоните в ДКЦ и триажите пред болниците?

- Не би трябвало да има никаква разлика. Прави се тест, достъп до рентген, достъп до лаборатория, достъп до преценка. Въпросът е дали в поликлиниката медицинското лице трябва да е лекар, може ли да бъде и друго лице.

- Значи в ДКЦ трябва да отидете с предписание от личния лекар, а пред болниците може да отиде всеки.

- Да, всеки. Но аз не съм видял досега някой мой пациент, който е обикалял няколко болници, да е бил тестуван. Казват им - не отговаряте на критериите, вие сте с паник атака, примерно, приберете се вкъщи и се обадете на личния лекар.

- От момента, в който започнаха да растат случаите на заразените и смъртните случаи и се въведоха нови мерки, вкл. триажите пред болниците, сега и ковид-зоните, спадна ли вашата работа?

- Говорим за съвсем различни неща. Сега по 4-5000 души ежедневно влизат в системата след PCR. Но още 3 пъти по толкова са заразените. С антигенните тестове са почти двойно. Тези хора въобще не ги виждате в системата. Те се изливат при нас. Представете си един кран, от който шурти вода. Ние се опитваме да бършим, да изгребваме, но отгоре идва още със страхотна сила. Трябва да се спре водата! Трябва да се намалят новозаразените. Оттам трябва да тръгнат нещата. Ако там не спаднат нещата, долу каквото и да правим, във всеки един момент пак се наводняваме и накрая ще се издавим всички.

- Добре, как да затворим кранчето?

- Няма да откриваме топлата вода и колелото. Хората са го открили. Вижте Израел, вижте другите страни. В Израел бяха два пъти повече от нас, за един месец намаляха 10 пъти. Всичко затвориха и на повече от 500 метра от къщи не може да излизаш. Мобилизираха всички лекари, всички работят. И хората се справиха - за около месец паднаха 10 пъти случаите.

- Това е изкуство, за което говорят управляващите - да се движиш по ръба на бръснача, хората, бизнеса...

- Бизнесът си е бизнес, но хората умират. Как ще оцелеем? Нямаме само ковид, имаме хиляди други болести. Тези хора с инфаркти, с инсулти сега не могат да влязат в болница, защото всичко става ковид отделения.

- Колко болни имате?

- Няма значение. Средно се гледат 15 болни, с контактните - 30. Има колеги с по 50, с по 100

- Означава ли, че се чувате с всички тях.

- Всички са прегледани първично при мен. Имам само едно младо момче, което бе карантинирано, всички останали минаха през моя кабинет. Без да имат PCR. И аз ги насочвах, а те трябваше да си го платят. Щото ние тестове нямаме и няма да имаме скоро.

- Как така?

- Ами няма да има скоро електронни направления при личните лекари, защото някой не си свърши работа.

- Кой?

- Който ги прави - “Информационно обслужване”. На 6 ноември трябваше електронните направления да заработят.

- Какъв е проблемът?

- Проблемът е софтуерен. Ние сме жертва на програмистите. Хората плащат в момента по 1 млн., щото някой не си върши работата в тая държава. Работа, за която му се плаща. Това е положението.

- Ще ги потърсим.

- Ами потърсете ги. Щото ние страдаме, не може да диагностицираме, затова не може да изолираме, хората вървят болни по улиците, правят си всякакви тестове.Това е новината от вчера - няма да има скоро електронни направления. Кранчето тече. И Мангъров да не ми говори да сваляме маските. В неговото отделение да ходи гол. Ние спазваме всички предписания - когато човекът е болен, ние трябва да отидем с всичките предпазни средства, със скафандри, с нещата, които са определени от министерството.

- Споменахте доц. Мангъров. Вчера той имаше реплика точно към личните лекари. /Че доболничната помощ е абдикирала и трябва да се спре телефонната медицина, бел.ред./.

- Ние в театъра на Мангъров няма да играем. Категорично го казвам пред цяла България. Това е цирк в момента. Виктимизира се цяло съсловие, което даде най-много жертви от всички. Ще го накарам следващия път, когато почине някой, да дойде на гробището - той да копае. Да го видя там. Щото е много смел. Ами да свалим тогава екипите и на Спешна помощ. Да ходят по бански костюм. Да целуват болните и да ги прегръщат. Според него с прегръдки се лекува. Да, силата на вярата лекува. Той разруши най-святата връзка между лекар и пациент - доверието. Това прави в момента този човек. Това, че няма лекарства, няма ваксина - всички го знаем. 7-8% влизат в болницата - с чай, чорбичка, аспиринче. Това е - трябва да спрем притока.

- Много сте ядосан, виждам...

- Как да не съм ядосан? Това е подигравка с цяло съсловие. Всичките колеги преглеждат симптоматични на ковид. Да, има 2-3 колеги /които не си вършат работата/, но не може заради тях да виктимизираш всички. Това е безумие, което прави в момента. Имаме онкоболни колеги, възрастни - 80-годишни - те се изпоболяха, прекратиха си практиките, но да кажеш, че никой не работи…. Аз прегреждам всеки ден симптомни на ковид. Никой не съм върнал и никой няма да върна. Вчера му бяха виновни маските, днес сме му виновни ние, утре ще видим кой му е виновен. Представете си какво ще се случи, ако този човек стане министър. С нас всичките е свършено. Вместо да вземем пример от водещите - от Франция, от Германия, от Италия, от Израел. Ами вижте ги, бе, пратетете една работна група, начело с Мангъров, ако искате. Колко души още трябва да измрат? Като не останат лекари, от Китай ли ще внесем? Ами да внесем от Китай, както внасяме контейнери. В Ухан пратиха 30000 лекари. Командироваха ги от цял Китай. В България са 28-29000.  Ние откъде да командироваме лекари? Хората изнемогват. И сега да насаждаш омраза между болничната, извънболничната…

- Имате ли пациенти, които са с пневмония и са по домовете си?

- Много. Абсолютно. Не при мен, навсякъде. И няма с какво да ги лекуваме.

- И с какво ги лекувате?

- С каквото можем. Снощи преслушах, прегледах жената. Най-вероятно бе с ковид, тестовете не бяха излези. Пулс, оксиметрия - 90, рентген направихме. Изписах й лечение - симптоматично. Вкл. антииотик, при пневмония вече трябва да се даде антибиотик.

- А госпожата успя ли да намери антибиотик?

- Да.

- А може ли да влезе в болница?

- Следим състоянието, уведомил съм близките какво да следят. И хората трябва да знаят, че без PCR не приемат никъде в София. Големият проблем е, че антигенният тест не се признава.

- А PCR-а ти трябва да си го платиш?

- Естествено.

- А ако си пенсионер и нямаш пари?

- Е, как, нали 50 лв. им дадоха...

- За вас кой тест е по-правилен сега?

- Искаме бързо да определяме. Антигенните стават за 15-20 минути, а резултатът има 98% съвпадение с PCR-а. Няма стандарт в Европа да се прави PCR, всяка страна сама решава. Има експертни съвети, учени глави... Да го решат този въпрос, щото спират работата. Проблемът не е в цената, проблемът е в скоростта на диагностиката - резултатът се бави до 48 часа и човекът не може да влезе в болницата. Много е важно на кой ден си, за да се прецени кой тест трябва да се направи. Лекар пак трябва да прецени това.

- Какъв е коментарът на останалите лични лекари, извън София?

- Ами ще дойдат в клиниката и ще го издърпат за ушите. Ще стане страшно. Хората са на предела на нервите си. Тъпчат ни отвсякъде, мачкат ни. Поемаме 90% от случаите, лекуваме ги амбулаторно. В момента цялата система не е разклатена, тя е направо срутена. Поемаме всичко, а той /Мангъров/ казва - ти нищо не правиш. Не е така. Работят хората болни, реват в момента. Вчера колежка десет дни с температура, работи от вкъщи, ми вика: Обажда ми се и ми викат: “Ти трябва да дойдеш да работиш”. За 12-и ДКЦ говоря. Няма лекари. Една колежка обикаляла вчера кординационния център да търси. Вие какво си мислите, че представлява този кординационен център? Паркинг с 20 линейки и един лекар, превърнат на кол център, който върти телефони по болниците. Това е. Нищо не могат да направят. Няма места. Абе елате, нека да дойде Бойко Борисов, който иска да дойде в един кабинет и да види какво се случва. Какво правим ние? Нека дойде Мангъров... Да ги видя как ще вкарат някой в болница. Това е изкуството вече. Не е изкуството да му поставиш диагнозата, изкуството е как да го вкараш в болницата. Претъпкани са. Трябва някой да го изпишат, да почине, че да влезе.

- Казахте, че сте изключително ядосани на доц. Мангъров от вчера.

- Не ядосани… Това е неколегиално, некоректно към цялото съсловие. Това не е лекар за мен. Колега не е. На тоя човек доктор няма да му кажа повече. Това не е доктор за мен. Да ходи да си взема по 200 лева на домашни, проблемът си е негов. Толкова.