Quantcast
Личните лекари са категорични: Цари пълен хаос | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Личните лекари са категорични: Цари пълен хаос

Да дойдат Бойко Борисов и Мангъров - да видим как ще вкарат някого в болница, казва председателят на сдружението на личните лекари в София
Обновена
12 423

Цари пълен хаос - около 90% от случаите с коронавирус се лекуват амбулаторно, от джипитата. Електронни направления скоро няма да има. Лекарите нямат връзка с ковид зоните в ДКЦ. Носителите на COVID-19 в България са 3-4 пъти повече от обявените ежедневно. Половината се лекуват, без да си направят тест. Това става ясно от интервю на Георги Миндов, председател на сдружението на личните лекари в София. Ето цялото интервю на Георги Миндов в "Тази сутрин" по бТВ:

 

- Пробвахте ли се вече да изпратите пациент в тези ковид-зони, които се откриха в ДКЦ?

 

- Вчера тестово пробвах. Има някаква организация направена, три ДКЦ-та работят, има хора назначени в тях, но комуникацията е затруднена. Казано е да се изпратят направления, но не е ясно какви да бъдат. Няма електронно направление. Опитах се да звънна на един телефон, даваше заето постоянно и не можах да се свържа. Г-жа Фандъкова каза, че ако някой дойде без да е минал през личния лекар, ще заплаща изследването. Казвам го към пациентите - да не тръгват сами, защото и в тези центрове могат да станат километрични опашки.

- Да кажем пак какъв е механизмът - трябва да минеш през личния лекар…

- Не да минеш, трябва да осъществиш контакт.  Препоръчително е безконтактно…

- И как личният лекар те изпраща после?

- Точно там се къса връзката. Ние нямаме телефони, с които да се свържем. Няма кол център. Всеки ДКЦ трябва да определи начина за връзка, което не е добре.  Трябва да има единна система за цяла София. Ако в едно място всички места са запълнени, да може да насочваме към друго място, в съседен район.

- В момента работят три ДКЦ, когато се открият другата седмица 10….

- В момента няма кой да работи. В 12-и ДКЦ седем колеги са болни, извън строя са. Няма кой да поеме кабинетите.

- Добре, какво означава това? Че няма да има кой да изпрати хората към тези ковид зони?

- Трябва да има някакъв начин и за самонасочване. А не забравяйте, че има и неосигурени - те нямат личен лекар. Кой ще ги изпрати в тия ковид центрове? За това не е помислено също. Надявам се на диалог с общината, за да може да изясним тези неща.

- Каква е разликата между ковид-зоните в ДКЦ и триажите пред болниците?

- Не би трябвало да има никаква разлика. Прави се тест, достъп до рентген, достъп до лаборатория, достъп до преценка. Въпросът е дали в поликлиниката медицинското лице трябва да е лекар, може ли да бъде и друго лице.

- Значи в ДКЦ трябва да отидете с предписание от личния лекар, а пред болниците може да отиде всеки.

- Да, всеки. Но аз не съм видял досега някой мой пациент, който е обикалял няколко болници, да е бил тестуван. Казват им - не отговаряте на критериите, вие сте с паник атака, примерно, приберете се вкъщи и се обадете на личния лекар.

- От момента, в който започнаха да растат случаите на заразените и смъртните случаи и се въведоха нови мерки, вкл. триажите пред болниците, сега и ковид-зоните, спадна ли вашата работа?

- Говорим за съвсем различни неща. Сега по 4-5000 души ежедневно влизат в системата след PCR. Но още 3 пъти по толкова са заразените. С антигенните тестове са почти двойно. Тези хора въобще не ги виждате в системата. Те се изливат при нас. Представете си един кран, от който шурти вода. Ние се опитваме да бършим, да изгребваме, но отгоре идва още със страхотна сила. Трябва да се спре водата! Трябва да се намалят новозаразените. Оттам трябва да тръгнат нещата. Ако там не спаднат нещата, долу каквото и да правим, във всеки един момент пак се наводняваме и накрая ще се издавим всички.

- Добре, как да затворим кранчето?

- Няма да откриваме топлата вода и колелото. Хората са го открили. Вижте Израел, вижте другите страни. В Израел бяха два пъти повече от нас, за един месец намаляха 10 пъти. Всичко затвориха и на повече от 500 метра от къщи не може да излизаш. Мобилизираха всички лекари, всички работят. И хората се справиха - за около месец паднаха 10 пъти случаите.

- Това е изкуство, за което говорят управляващите - да се движиш по ръба на бръснача, хората, бизнеса...

- Бизнесът си е бизнес, но хората умират. Как ще оцелеем? Нямаме само ковид, имаме хиляди други болести. Тези хора с инфаркти, с инсулти сега не могат да влязат в болница, защото всичко става ковид отделения.

- Колко болни имате?

- Няма значение. Средно се гледат 15 болни, с контактните - 30. Има колеги с по 50, с по 100

- Означава ли, че се чувате с всички тях.

- Всички са прегледани първично при мен. Имам само едно младо момче, което бе карантинирано, всички останали минаха през моя кабинет. Без да имат PCR. И аз ги насочвах, а те трябваше да си го платят. Щото ние тестове нямаме и няма да имаме скоро.

- Как така?

- Ами няма да има скоро електронни направления при личните лекари, защото някой не си свърши работа.

- Кой?

- Който ги прави - “Информационно обслужване”. На 6 ноември трябваше електронните направления да заработят.

- Какъв е проблемът?

- Проблемът е софтуерен. Ние сме жертва на програмистите. Хората плащат в момента по 1 млн., щото някой не си върши работата в тая държава. Работа, за която му се плаща. Това е положението.

- Ще ги потърсим.

- Ами потърсете ги. Щото ние страдаме, не може да диагностицираме, затова не може да изолираме, хората вървят болни по улиците, правят си всякакви тестове.Това е новината от вчера - няма да има скоро електронни направления. Кранчето тече. И Мангъров да не ми говори да сваляме маските. В неговото отделение да ходи гол. Ние спазваме всички предписания - когато човекът е болен, ние трябва да отидем с всичките предпазни средства, със скафандри, с нещата, които са определени от министерството.

- Споменахте доц. Мангъров. Вчера той имаше реплика точно към личните лекари. /Че доболничната помощ е абдикирала и трябва да се спре телефонната медицина, бел.ред./.

- Ние в театъра на Мангъров няма да играем. Категорично го казвам пред цяла България. Това е цирк в момента. Виктимизира се цяло съсловие, което даде най-много жертви от всички. Ще го накарам следващия път, когато почине някой, да дойде на гробището - той да копае. Да го видя там. Щото е много смел. Ами да свалим тогава екипите и на Спешна помощ. Да ходят по бански костюм. Да целуват болните и да ги прегръщат. Според него с прегръдки се лекува. Да, силата на вярата лекува. Той разруши най-святата връзка между лекар и пациент - доверието. Това прави в момента този човек. Това, че няма лекарства, няма ваксина - всички го знаем. 7-8% влизат в болницата - с чай, чорбичка, аспиринче. Това е - трябва да спрем притока.

- Много сте ядосан, виждам...

- Как да не съм ядосан? Това е подигравка с цяло съсловие. Всичките колеги преглеждат симптоматични на ковид. Да, има 2-3 колеги /които не си вършат работата/, но не може заради тях да виктимизираш всички. Това е безумие, което прави в момента. Имаме онкоболни колеги, възрастни - 80-годишни - те се изпоболяха, прекратиха си практиките, но да кажеш, че никой не работи…. Аз прегреждам всеки ден симптомни на ковид. Никой не съм върнал и никой няма да върна. Вчера му бяха виновни маските, днес сме му виновни ние, утре ще видим кой му е виновен. Представете си какво ще се случи, ако този човек стане министър. С нас всичките е свършено. Вместо да вземем пример от водещите - от Франция, от Германия, от Италия, от Израел. Ами вижте ги, бе, пратетете една работна група, начело с Мангъров, ако искате. Колко души още трябва да измрат? Като не останат лекари, от Китай ли ще внесем? Ами да внесем от Китай, както внасяме контейнери. В Ухан пратиха 30000 лекари. Командироваха ги от цял Китай. В България са 28-29000.  Ние откъде да командироваме лекари? Хората изнемогват. И сега да насаждаш омраза между болничната, извънболничната…

- Имате ли пациенти, които са с пневмония и са по домовете си?

- Много. Абсолютно. Не при мен, навсякъде. И няма с какво да ги лекуваме.

- И с какво ги лекувате?

- С каквото можем. Снощи преслушах, прегледах жената. Най-вероятно бе с ковид, тестовете не бяха излези. Пулс, оксиметрия - 90, рентген направихме. Изписах й лечение - симптоматично. Вкл. антииотик, при пневмония вече трябва да се даде антибиотик.

- А госпожата успя ли да намери антибиотик?

- Да.

- А може ли да влезе в болница?

- Следим състоянието, уведомил съм близките какво да следят. И хората трябва да знаят, че без PCR не приемат никъде в София. Големият проблем е, че антигенният тест не се признава.

- А PCR-а ти трябва да си го платиш?

- Естествено.

- А ако си пенсионер и нямаш пари?

- Е, как, нали 50 лв. им дадоха...

- За вас кой тест е по-правилен сега?

- Искаме бързо да определяме. Антигенните стават за 15-20 минути, а резултатът има 98% съвпадение с PCR-а. Няма стандарт в Европа да се прави PCR, всяка страна сама решава. Има експертни съвети, учени глави... Да го решат този въпрос, щото спират работата. Проблемът не е в цената, проблемът е в скоростта на диагностиката - резултатът се бави до 48 часа и човекът не може да влезе в болницата. Много е важно на кой ден си, за да се прецени кой тест трябва да се направи. Лекар пак трябва да прецени това.

- Какъв е коментарът на останалите лични лекари, извън София?

- Ами ще дойдат в клиниката и ще го издърпат за ушите. Ще стане страшно. Хората са на предела на нервите си. Тъпчат ни отвсякъде, мачкат ни. Поемаме 90% от случаите, лекуваме ги амбулаторно. В момента цялата система не е разклатена, тя е направо срутена. Поемаме всичко, а той /Мангъров/ казва - ти нищо не правиш. Не е така. Работят хората болни, реват в момента. Вчера колежка десет дни с температура, работи от вкъщи, ми вика: Обажда ми се и ми викат: “Ти трябва да дойдеш да работиш”. За 12-и ДКЦ говоря. Няма лекари. Една колежка обикаляла вчера кординационния център да търси. Вие какво си мислите, че представлява този кординационен център? Паркинг с 20 линейки и един лекар, превърнат на кол център, който върти телефони по болниците. Това е. Нищо не могат да направят. Няма места. Абе елате, нека да дойде Бойко Борисов, който иска да дойде в един кабинет и да види какво се случва. Какво правим ние? Нека дойде Мангъров... Да ги видя как ще вкарат някой в болница. Това е изкуството вече. Не е изкуството да му поставиш диагнозата, изкуството е как да го вкараш в болницата. Претъпкани са. Трябва някой да го изпишат, да почине, че да влезе.

- Казахте, че сте изключително ядосани на доц. Мангъров от вчера.

- Не ядосани… Това е неколегиално, некоректно към цялото съсловие. Това не е лекар за мен. Колега не е. На тоя човек доктор няма да му кажа повече. Това не е доктор за мен. Да ходи да си взема по 200 лева на домашни, проблемът си е негов. Толкова.

 

 

 

 

93

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пандемията погуби 255 млн. работни места

27.01.2021

Обновена

1013 11
Бил Гейтс: Наистина ли вярвате, че ви чипирам?

27.01.2021

3033 42
AstraZeneca отказа срещата с ЕС заради спора за ваксините

27.01.2021

Обновена

4436 43

Коментари

Страници

Johnny2965

Прав е. За съжаление.

panteraivan

Не е прав! Аз съм с Ковид и личния ми лекар знаеш ли какво ми каза по телефона.... в аптечната мрежа има голям избор харесай си нещо и го пий. 5% ги вкарвали в болница 1% умирали.

Та този да не дрънка много, щото са се насрали ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ, като мишки.

радо_сарбов

Всеки да си носи кръста.
Избрал си да си "личен лекар", понеси си последствията.
А с кого да си "избършеш задника" (без извинение) винаги ще намериш.
И дежурният виновен е винаги Атанас Мангъров, а не плашипут@рника от Банкя!

Andrij

Слушах го.Литературни изблици.Вместо да каже нещо вярно и съществено започна-"Да дам една лопата на Мангъров,да ходи да копае гробове. Да се съблече по бански и да ходи из отделението". И всякакви небивалици.Чиновник. А Мангъров го каза точно,ясно и логично-личните лекари да престанат да се крият и да лекуват по телефона,ами да започнат да си приемат пациентите,да оценят положението им,и тежките случаи да изпращат в болница,а останалите да лекуват.А така пациентите не винаги имат контакт с личния си лекар,наплашени са,викат линейка и системата се задръства.Започна да ми дава за пример Израел и Франция,и да иска пълно затваряне и само до 500 м. от в къщи.Само,че Франция е най-малко удачния пример,а Израел след драконовски мерки през пролетта нищо не решиха,и отново избухна,и сега пак драконовски мерки.Докато един равномерен Беларус има много стабилни показатели.

Дзопино

като не знаете не пишете просто... само се излагате.

Да на запад личните лекари са изцяло изключени от ковид - те не приемат пациенти с ковид и не допускат такива в кабинетите си. Прави се за да може да приемат останалите пациенти и да няма заразяване на лекари и други пациенти. 

С локдаун вирусът не се спира - просто се намалява бройката болни до нива които системата може да поеме и не се стига до болни умиращи в линейки и по домовете си . както и до безумен брой пациенти на лекар. 

Примерите с беларус и швеция които се дават от баламурниците даже не ми се и коментират - поне идете до тия държави и вижте преди да пишете наизуст. 

Вал

"Примерите с беларус и швеция които се дават от баламурниците даже не ми се и коментират - поне идете до тия държави и вижте перди да пишете наизуст."

 

 

Да разбираме ли, че ти си ходил до тия държави, върнал си се оня ден оттам и това ти дава основания сега да пишеш НЕнаизуст ?

Дзопино

живея в държава съседна на швеция. познавам скандинавската култура и различните подходи към ковид по скандинавските страни. още нещо?

Andrij

В Беларус съм бил поне 20 пъти.От 1995 до 2015 г. минимум една комадировка в година.Което нищо не означава.Но ме съмнява Вие да сте стъпвали поне 1 път в Барановичи,Лидо и Гомел.Или в горите на Беларус. Лирическо отклонение.Иначе просто набираш "коронавирус Беларус" и намираш за 11 ноември-заразени 1057,починали-6.И така е от месеци-между 3-5 починали.При 10 млн. население.А умиращите в линейките и домовете ги видяхме в Севрна Италия и Испания по време на пролетния локдаун.Не знам как е на Запад,но ако Запад е Франция,Белгия,Великобритания, Италия, Испания,Португалия то явно нещо не правят както трябва.

Johnny2965

Много лесно се доверявате на информацията от Беларус. Може би защото източникът Ви е само един?

Дзопино

провалът на запада спрямо ковид е очевиден и аз най-малко ги защитавам. Но не съм съгласен че подходът на българия е подхода който е уместен. Специално за швеция мога да пиша подробно. това че там е нямало локдаун не значи че е нямало мерки. и те дадоха не малко жертви...

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Джони, кои са обективните критерии  според които информацията от западните СМИ се определя като по-достоверна от тази представяна от медиите в Беларус?

☺️

Дан Колов

Беларус нищо не е - вижте Северна Корея...там не ги изследват, а ги застрелват..

Sergey Dimitrov

Вицове ли ще си разказваме?

kaily
снимка на kaily

Да на запад личните лекари са изцяло изключени от ковид - те не приемат пациенти с ковид и не допускат такива в кабинетите си.

а посмали малко, де

Естествено, че пациентите минават първо през личния си лекар, личната лекарка тук каза, че 9 от всеки 10 пациента, минаващи през нея, са с ковид 

Дзопино

тц. там където съм аз поне ако имаш съмнения за ковид си правиш тест . ако си зле отиваш в болница . ако не си на домашно лечение - на личен лекар не ходиш. можеш да им звъннеш за консултация но само по телефон . лично е забранено

BL.N.Lmt

☀️🇧🇬🏴‍☠️ Оставка на Правителството Сега🏴‍☠️🇧🇬☀️

BL.N.Lmt

🏴‍☠️Всеки един лекар който отрича носенето на Маска при вирусна инфекция по време на пандемия е 🏴‍☠️полу-идиот🏴‍☠️

Дан Колов

Защо полу? Пълен идиот си е..тоя нали щеше да си къса дипломата и някои тук много го харесваха..те са полуидиотите..

Доц.Трътлев

Дан Колов,

A кой тъпанар го направи началник на Ковид отделението в Инфекциозна болница? Как кой, оня дето и ма 7-ми Дан "Прани гащи".😉

Смени си ник-а, че петниш името на истинския Дан Колов. Ама току-виж си се прекръстил на   Всил Левски  или Христо Ботев. Колко му е.

mick

10 месеца страхуване си казват думата. Вече всички са се наплашили.

 

Все едно сме на футболен мач и от високоговорителите - Внимание има бомба, бомба.., докато всички не психясат и стане меле. И ако бомбата убие 10 човека, то мелето ще убие 1000.  Това е страха.

Michael_P

Прав е за съжаление. Пълен хаос и системен провал. Какво стана с електронните направления? Същото като с противогрипните ваксини за възрастни! 

noooo1

Личните лекари и преди ковида не ходеха да лекуват по домовете. Малцина от тях спазваха този ангажимент.

mick

Това с лекуването по домовете е меко казано странно. Значи отиваш за преглед.. и там опашка от 20 човека.. чакаш чакаш и по едно време доктора слага табела - отивам на домашен преглед... и 20 човека - не могат да бъдат прегледани. Поне така беше преди 10 години, като го видях с очите си. Сега не знам как е.

Andrij

Пред моя личен лекар(към който нямам забележки може би защото от 2005 г. съм ходил за себе си 2 пъти-медицинско за работа и за подновяване на шофьорска книжка ) има график на работа.Преди година според този график-половината ден е в кабинета,а другата на домашни посещения и кабинетът е заключен.Домашните посещения са след обяд,с изключение на вторник.

kaily
снимка на kaily

Пред всеки кабинет на личен лекар има табела - 5 дена в седмицата едната половина трябва да е в кабинета си, другата по посещения. От демокрацията насам не правят посещения, ако някому са правили, да се обади.

тютюн

Всъщност, какво точно и от кого иска този ... Миндов? Нещо не се разбира от написаното. Ясно е, че Мангъров е виновен за бардака и треба да бъде линчуван. 

Доц.Трътлев

👍😃 И така вероятно ще стане. Дебелият дирник от Банкя е винаги с поне 2 памперса за по-сигурно. Ей ги на, двамата пишман професори цял ден дишаха пръд--та и се наслаждаваха на словесната му деария в джипката.  Срамота и резил за лекарското съсловие са тези плужеци.

Slava
снимка на Slava

Доктор Георги Миндов заяви, че е меко казано ядосан на хора като доцент Мангъров, които омаловажават COVID-19. "Това не е лекар. На този човек "доктор" няма да му кажа.

 

👍👍

 

Това с лекуването по домовете е меко казано странно.

 

Няма нищо странно - домашните посещения са по график, с предварително записване.

goriko

Личен лекар = излишно чакане на още една опашка!!!!!

BL.N.Lmt

☀️🇧🇬🏴‍☠️ Разнопосочното говорене на Правителството е функция на "Тиквоний Последний 

Велико Суеверний Христиенин Боеко Методиев Борисов" 🏴‍☠️🇧🇬☀️Оставка бе☀️🇧🇬

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш