Quantcast
Има леки странични ефекти при смесване на две ваксини срещу Covid-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Има леки странични ефекти при смесване на две ваксини срещу Covid-19

Реакциите отшумяват в рамките на 48 часа
1 465
 БГНЕС

Хората, които получават т.нар. ''коктейл от ваксини'' срещу коронавирус, са склонни по-често да развият леки странични ефекти като треска, умора или главоболие, съобщават изследователи във Великобритания. Тези реакции обаче са краткотрайни и няма други опасения за безопасността на ваксинираните, съобщават изследователите в медицинското списание Lancet.

"Нормално е тези реакции да се появят след ваксината. Просто са налице по-често при смесване на две различни ваксини", каза д-р Матю Снейп, доцент по педиатрия и ваксинология в Университета в Оксфорд. 

В изследването са се включили над 830 доброволци на 50-годишна възраст и нагоре, които са разпределени на случаен принцип в четири различни схеми за ваксинация, включващи препаратите на Oxford / AstraZeneca и Pfizer / BioNTech, като първата и втората доза са постевни на интервал от 28 дни. Треска е отчетена при 34% от тези, които са получили ваксината на AstraZeneca като първа и ваксината на Pfizer като втора доза, в сравнение с 10% при доброволците, които са получили две дози от ваксината на AstraZeneca. 41% от хората, които са получили ваксината на Pfizer първа и ваксината на AstraZeneca като втора доза също са имали леки странични ефекти, в сравнение с 21% от доброволците, ваксинирани с две дози Pfizer.

Не е имало хоспитализации поради симптомите и повечето от реакциите са били наблюдавани в рамките на 48 часа след имунизацията, установиха учените. Те отбелязаха, че не са получили доказателства за съсирване на кръвта, свързано с ваксините AstraZeneca и Johnson & Johnson при нито един от доброволците в рамките на една седмица след поставяне на втората доза.

Учените също така отбелязаха, че техните констатации се основават на първоначални данни и в момента текат проучвания за тестване на смесено приложение на ваксините, произведени от Moderna и Novavax.

Ключови думи:

ваксини, COVID-19

Още

Заради Борисов изпускаме поръчката на ЕС за лекарство срещу COVID-19

30.07.2021

1269
Израел започва да ваксинира с трета доза срещу COVID-19

30.07.2021

1310
Ковид ваксините струват на правителствата над 41 млрд. долара повече

29.07.2021

Обновена

2084