Quantcast

Медия без
политическа реклама

Градските съдии искат Евгени Георгиев за свой шеф

20 Ноем. 2018
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Магистратите от Софийския градски съд подкрепиха колегата си Евгени Георгиев за председател на съда. За него гласуваха 56 съдии. Другият претендент за поста - апелативният съдия Алексей Трифонов събра 25 гласа. Осем от присъствалите на Общото събрание в понеделник гласуваха и против двамата, а трима - подкрепиха и двамата, съобщиха от съда.

Съдиите изслушаха двамата кандидати. Те ще представят концепциите си пред Висшия съдебен съвет на 27 ноември. Тогава ще е изборът.

Двамата кандидати са отговаряли на въпроси на колегите си. Алексей Трифонов е питан кой го е издигнал за шеф на градския съд, на което отговорил, че сам е сторил това, защото приема длъжността за предизвикателство. Отново на питане посочил, че позицията му на заместник-министърът на правосъдието не е политическа дейност, не се чувства обвързан с политици, а участието си в ЦИК преди години обяснил с ролята на съдията като гарант за законност и юридически коректив.

Съдиите са попитали и какъв ще бъде екипът, с който ще работи, на което Алексей Трифонов заявил, че вероятно би ръководител СГС с временно изпълняващи функциите заместници, поне до края на годината. А след това ще реши, пише lex.bg.

На този въпрос Евгени Георгиев е отговорил, че до две седмици ще има визия за заместниците си и конкретни предложения. Кандидатирал се за втори път заради подкрепата на колегите си. Добавил, че е работил с осем организации от САЩ и Европа, чиито авторитет доказва, че не могат да му влияят в работата му като съдия и като председател, ако бъде избран.

Иначе и двамата кандидати бяха единодушни – ще реагират на всяка злонамерена атака срещу съдия или съда.

Още по темата