Медия без
политическа реклама

Бивш шеф на съд осъди прокуратурата за над 300 000 лева

Делото срещу него е водено 6 години, но три съдебни инстанции го оправдават напълно

21 Февр. 2023
Илияна Димитрова

Бившият председател на районния съд в Раднево Евелин Драганов осъди прокуратурата да му плати обезщетения от над 300 000 лева.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където Драганов е завел иск за 350 000 лева, съобщава "Лекс". Той е заради обвинението в закана с убийство към деловодителка в районния съд в Раднево, по което той беше окончателно оправдан преди 3 години.

Всеки работен ден данъкоплатците дължат средно по 11 453 лв. заради лошата работа на прокуратурата. От началото на 2019 г. до 5 август тази година държавното обвинение е осъдено по над 370 граждански дела за обезщетение и дължи общо 4 787 594 лв.

По това дело бившият вече съдия беше обвиняем и подсъдим почти 6 години. Обвинението срещу него беше, че на 5 септември 2013 г., когато вече не бил председател на съда, но го ръководел по заместване, се ядосал на деловодителка. После се обадил по вътрешния телефон, за да я пита докога ще гледа кой влиза в кабинета му, след което изрекъл много реплики срещу нея.

Драганов е оправдан на 3 инстанции, въпреки че всички те приели за доказани изречените думи и поведениео му, но били единодушни, че това не е закана с убийство.

Прокуратурата е осъдена да плати рекордно обезщетение от близо 1 млн. лв. по Закона за отговорността на държавата заради повдигнато незаконно обвинение. Това се вижда от съдебните регистри. Софийският градски съд присъжда на Г. Т. лв. за неимуществени вреди и още 737 889 лв.

Съдиите обърнали внимание на факта, че деловодителкаа е подала сигнал срещу съдията 8 месеца след случката, при това не в полицията, а във Висшия съдебен съвет (ВСС). Основен свидетел срещу Драганов по това дело отначало е била уволнена съдийка от Раднево, която пък е съдена за измислено заседание, припомня още "Лекс". Тя обаче се отказала от показанията си срещу него и казала, че е била принудена да лъжесвидетелства от бивш член на ВСС. 

Продължителността на делото и изнесените в медиите факти и обстоятелства около него, са сред аргументите на Драганов да иска по-голямо обезщетение от прокуратурата за незаконното в крайна сметка обвинение. В иска си бившият съдия пише, че преди да бъде обвинен бил уважаван не само в Раднево, но и в страната, като имал увереност в знанията и възможностите си. Делото обаче довело до дълбоки сътресения в семейния му живот и независимо от оправдателната присъда, нагласата на околните към него като към потенциален убиец не била преминала и хората още го избягвали.

млн. лв. Толкова бе осъдена да плати прокуратурата наскоро по дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Поводът е, че е повдигнала обвинение, което в крайна сметка е прекратено. И потърпевшият получава право да съди държавата по ЗОДОВ.

Прокуратурата пък е възразила, че вредите на Драганов са по негова вина и в такъв случай според Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), обезщетение не се дължи.

Показания по делото срещу прокуратурата са дали съпругата на Драганов и негов приятел, адвокат. Жена му разказала, че в началото на делото той бил разстроен, унижен, уплашен и безпомощен.. Според съпругата му, Драганов все още не е преодолял напълно това си състояние и се случвало по една седмица да не излиза от дома си. Тя разказала, че съдът бил всичко за мъжа ѝ и целият му свят се срутил след обвинението, като и до настоящия момент бил безработен, въпреки че правил опити да започне друга работа, но всички завоалирано му отказвали. От отстраняването му семейството разчитало изцяло на нейните доходи, тъй като тя е адвокат, а това допълнително тежало на бившия магистрат. 

Съдът приема за доказано, че делото е причинило болки и страдания на Драганов и е уронило престижа му пред обществото и колегите му, но подчертава, че се е проточило прекалено на първа инстанция, където са били проведени 17 заседания и това не е по вина на прокуратурата. Процесът в градския съд продължи по-малко от две години, но преди това обвинителният акт беше връщан няколко пъти на прокуратурата.

С тези аргументи обаче съдът се съгласява с възраженията на прокуратурата да бъде намален частично размерът на обезщетението, като решава, че не е редно тя да бъде осъдена да „поеме изцяло негативите“ от забавянето на процеса. Държавното обвинение е осъдено да плати обезщетение от 300 000 лева само за неимуществени вреди от незаконното обвинение.

Решението не е окончателно и може да бъде атакувано в Софийския апелативен съд.

Още по темата