Медия без
политическа реклама

Двама влязоха в битката за шеф на важния Софийски градски съд

Алексей Трифонов иска втори мандат, а конкурент е заместникът му Руси Алексиев

19 Дек. 2023
БГНЕС
Алексей Трифонов

Настоящият председател на Софийския градски съд Алексей Трифонов, както и заместникът му Руси Алексиев са единствените претенденти да оглавят това важно звено в съдебната система за следващите 5 години. Двамата първо бяха издигнати от Общото събрание на съда, а сега са подали и документите си във Висшия съдебен съвет, се вижда от онлайн регистъра му.

Срокът за номинации изтече вчера. Възможно, но малко вероятно, е някой да е подал документи и по пощата и те тепърва да бъдат обявени от съвета.

Мандатът на Трифонов изтича на 12 февруари 2024 г. Процедурата за избор на нов председател беше открита на 17 ноември. Градският съд е ключов в системата, тъй като гледа всички 

По време на Общото събрание на СГС на 11 декември магистратите решиха да подкрепят и двамата. От присъствалите имащи право на глас 84 съдии, Алексей Трифонов получи подкрепата на 50 души, а Руси Алексиев, който ръководи Наказателната колегия на съда - на 44, което означава, че и двамата събират 50% плюс един гласа, разказва "Лекс".

Сега се очаква документите да бъдат прегледани от Комисията за атестирането и конкурсите, а след като бъдат готови атестациите ми, ако нямат такива, ще се проведе общо събрание, на което да бъдат изслушани, ще се изготвят становища за етичните им качества и тогава вече Съдийската колегия на ВСС ще проведе избора. Обичайната практика е административните ръководители с успешен първи мандат да получат и втори.

Алексей Трифонов е в съдебната система от 1996 г. След кратък престой в следствието, той влиза в Софийския районен съд. След това "се качва" в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. За 2 месеца през 2017 г. беше и зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Завършил е НГДЕК и после право в СУ.

През 2019 г., когато изборът на Трифонов за председател на СГС беше оспорен пред Върховния административен съд (ВАС) от опонента му за поста Евгени Георгиев, изникна казусът с гражданството му. Тогава Георгиев представи на съда информация, че Трифонов е роден в руския град Курск през 1972 г. и е вписан като български гражданин без законови основания. Българският акт за раждане на Трифонов е издаден от столичния район „Илинден“ през 1988 г., когато той е на 16 години. Преди това той е имал акт за раждане, издаден от Кировско бюро в Курск, СССР, през 1972 г.

И през 1972 г., и през 1988 г. действа Конвенция между Народна република България и СССР, според която, ако се роди дете на родители от двете държави, те могат да изберат гражданството му и това става с молба в едногодишен срок от раждането. Т.е. българският акт за раждане е можело да бъде съставен по такава молба, но до момента, в който Трифонов е навършил едногодишна възраст.

Според Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

През 2020 г. върховните съдии отхвърлиха жалбата срещу избора на Трифонов, като подчертаха, че гражданството не може да се установява по съдебен ред и стъпиха на факта, че Трифонов има редовни български документи за самоличност, в които е посочено, че е българин.

Като служебен правосъден министър Янаки Стоилов намери противоречие между решението на съда и информацията в министерството за гражданството на съдия Трифонов, според която той и към момента не е български гражданин. В две писма от 20 август 2021 г. - до секретаря на район "Илинден" и до министъра на вътрешните работи, Стоилов е посочил, че "и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 г., в град Курск, СССР, не е български гражданин". Стоилов прави документите във Висшия съдебен съвет, но кадровиците решиха, че нямат правомощия да се произнасят по казуса, освен това Трифонов е български гражданин и има лични документи.

Заместникът на Трифонов, Руси Алексиев, има 14-годишен прокурорски стаж, преди през 2015 г. да стане съдия в Софийския градски съд. През 2019 г. става и зам.-председател. Това лято защитава и докторската си дисертация.

Още по темата