Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев: Прокуратурата няма да мълчи, не сме виновни за нищо

Зам.главният прокурор призна, че битовата престъпност е проблем

10 Авг. 2019Обновена
Илияна Кирилова

"Информация се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор, както е постъпено в този случай. С цел – само и единствено – да не се използва това за инсинуации, въпреки че то се използва. Тази информация е давана, след като е представена в съда и след като съдът я е обсъдел и произнесъл. Така че процесуален проблем няма. А това, че на някой не му харесва истината – това не е проблем на прокуратурата". Така зам.главният прокурор Иван Гешев коментира изнесената от държавното обвинение по делото срещу компанията ТАД-Груп, свързан с теча на лични данни на милиони граждани от НАП.

"Прокуратурата няма защо да мълчи, при положение че не е виновна. За какво сме виновни? За това, че арестувахме най-голямата група за телефонни измами и за един месец почти нямаше телефонни измами в страната? За това, че прибрахме половината мутри или хора, които не са пипани в целияпПреход? За това ли трябва да се срамуваме?", допълни Гешев, който беше във Варна, цитиран от БНР.

Той коментира и започналите протести срещу неговата кандидатура за главен прокурор. "Това, че една малка извънпарламентарна партия не ме харесва, е видимо. За мен е важно оценката на обикновените български граждани и на хората, за които работи прокуратурата. За мен е важно прокуратурата да работи активно и да повишава общественото доверие в себе си".

Определението "бухалка на управляващите" Гешев коментира така:

"Такива определения, етикети и всякакви други неща са много лесни. Те се използват обикновено, когато нямаш някакви аргументи. Този тип определения излъчват безсилие и злоба".

Преди това на пресконференция Гешев призна, че "имаме проблем с битовата престъпност и домашното насилие в България. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по малките населени места",

Гешев съобщи, че са разкрити две убийства и са задържани двама души. 

За първото убийство е арестуван 91-годишен мъж. Причината, довела до фаталния инцидент, е ескалиращ във времето конфликт между двама съседи. При последната им среща в дома на обвиняемия във вилна зона в местността Добрева чешма, той е нападнал с винкел жертвата си. Тялото на 56-годишния мъж е бил пренесен с лек автомобил в гората между Генерал Кантарджиево и Орешак, където е открит от полицията. 91-годишният мъж има двама синове.

Заради здравословното си състояние задържаният не може да остане в ареста. Очаква се наблюдаващият прокурор по делото да прецени каква мярка за неотклонение е подходяща за него. Според експертизата за психичното му състояние той страда от старческа деменция, но е вменяем, разбирал е какво е направил и може да носи отговорност.  

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода” от 10 до 20 години.

Разкрито е още едно убийство, случило се в петък вечерта в кв. "Аспарухово". Мъж е пребил по особено жесток и мъчителен начин жената, с която живеел на семейни начела. Вследствие на нанесения побой жената е починала. Двамата са се запознали преди няколко месеца в социална мрежа.

Мъжът пребил жертвата си с юмруци. Той е задържан и му е повдигнато обвинение за извършване на убийство по особено жесток начин.

Още по темата