Quantcast

Медия без
политическа реклама

Френско-германски консорциум взима летище "София"

17 Юли 2019
Илияна Кирилова

Френско-германският консорциум "Соф Кънект", с водещ партньор парижкия фонд "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС" и с участието на оператора "Флугхафен Мюнхен", е предпочетен за концесионер на летище София. Това обяви в сряда министърът на транспорта Росен Желязков.

До финалната фаза в процедурата за избор на концесионер на столичното летище достигнаха петима кандидати. "Соф Кънект" е класиран на първо място от петимата кандидати с 86.12 точки от общо 100. На второ място е класиран консорциум „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с водещ член „Еърпортс Де Пари“ ЕС с 80.31 точки. На трето място е "Фрапорт България" с 80.19 точки. 

Макар предложението на френско-германския консорциум да се очертаваше на трето място като чист размер на предложеното концесионно възнаграждения за държавата, като дял от бъдещите приходи то беше на второ място и офертата му е получила най-високата оценка. Фондът "Меридиам" е базиран в Париж и инвестира в инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка, а "Флугхафен Мюнхен" управлява летището в Мюнхен. Те предложиха годишно концесионно възнаграждение от 24.54 млн. евро или 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година, припомня Инвестор.бг.  

Очерталият се при подаването на офертите фаворит - френско-турският консорциум "Ей Ди Пи/ТАВ" даде най-високото годишно концесионно плащане от 32.82 млн. евро. 

Росен Желязков не намира основание за връщане на предложението на експертната комисия, нито за връщане на цялата процедура и от днес този консорциум е избран за концесионер на гражданското летище София, което е публично-държавна собственост, обяви пред журналисти министърът.

Според него и петте оферти са изключително добри и всеки е можело да бъде победител. Трима от участниците са получили максималния брой точки за техническото си предложение, което обхваща общ план за развитието на летище София, бизнес план и предвиждания за бъдещото развитие. Офертите са били оспорвани и в техническата си част, но решаващо за избора са били не само финансовите постъпления, които ще се генерират, но и плановете за развитието на летището.

От "Соф Кънект" са представили стратегия за развитието на летището и ръста на пътниците, която ще бъде реализирана в четири фази. През първата е предвидено увеличаване на пасажерите до 8.8 млн. до 2022 г. Планирано е да се направи ремонт на терминалите 1 и 2, както и открит паркинг за автомобили. Втората фаза предвижда увеличаване на пътниците до 12.3 млн. до 2030 г. Тогава ще бъде направена и найголямата инвестиция - за нов трети терминал за 608 млн. евро. Третият терминал ще бъде разположен на около 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 местостоянки. Ще бъде построен и нов паркинг за 1459 автомобила. През третата фаза на развитие е планирано броят на пътниците да нарасне до 14.5 милиона до 2035 г. Заложено е новият терминал да бъде разширен с още 10 местостянки, а най-старият терминал 1 да се превърне в карго летище. През последната четвърта фаза ще продължи разширяването на третия терминал, а пътниците ще се увеличат до 18 млн. през 2040 г. Новият терминал и реконструкцията ще се изпълняват от партньора на "Меридиам" - австрийската "Щрабаг".

Обжалване в КЗК може да има в рамките на следващите 10 дни, а Върховният административен съд би следвало да се произнесе до месец, ако има оспорване на решението. 

Правителството очаква да получи близо 4 млрд. евро от 35-годишната концесия на столичното летище, в която се включва и първоначалната сума, която концесионерът трябва да плати - около 600 млн. лв. Тази сума обаче няма да постъпи в Сребърния фонд, а се предвижда да бъде използвана за оздравяване на закъсалите БДЖ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?