facebook
twitter

Горещи новини

Европол алармира за заплахата от киберизнудвачи

449
Европол

Глобалните атаки за искане на откуп срещу отблокиране на хакната компютърна мрежа са в упадък, но в същото време стават все по-смели и се насочват към по-печеливши компании, като криптирането на данните е ключова цел, предупреди Европол. В годишния доклад на организацията за кибепрестъпленията се изразява тревога и от нарастването на така наречения „самостоятелно произведен изричен материал“ от непълнолетни деца, които споделят сексуални образи и видеоклипове с връстници чрез смартфони, като по този начин стават уязвими за сексуални престъпници.

Една от най-видимите атаки за откуп се случи през март миналата година, когато злонамереният софтуер SamSam парализира американския град Атланта в продължение на няколко дни, подчертават от Европол. Въпреки че извършителите поискаха откуп от около 50 000 долара, на Атланта ѝ струваше повече от 2,6 милиона долара, за да отговори на атаката. Има случаи, когато за криптирани файлове на дадена компания се плаща откуп от над един милион евро, казват от агенцията.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Европол спря над 30 000 пиратски сайта и незаконни ТВ мрежи

03.12.2019

377
Испания разби нелегална печатница за пари

12.11.2019

548 3
Европол очаква наплив на джихадисти заради офанзивата в Сирия

21.10.2019

735 11

Коментари

Бананчето
снимка на Бананчето

Въпреки че извършителите поискаха откуп от около 50 000 долара, на Атланта ѝ струваше повече от 2,6 милиона долара, за да отговори на атаката.

Истински лапнишарани са тези от Атланта!

По тази схема, ОПГ-то е в състояние да докаже изразходването на толкова само за комисии в НС и поне още толкова ще отидат за делегации по обмяна на опит в други страни.

Влез или се регистрирай за да коментираш