Quantcast

Медия без
политическа реклама

Евродепутатите призоваха страните от ЕС да приемат Истанбулската конвенция

26 Ноем. 2019
EПА/БГНЕС

Държавите-членки на ЕС да приемат Истанбулската конвенция, призоваха евродепутатите по време на пленарната сесия в Страсбург. Изключение от общия призив направиха само крайнодесните в ЕП. Предстои евродепутатите да гласуват в четвъртък резолюция, която обаче е с незаконодателен характер. 

В хода на дебата Тити Тупурайнен от финландското председателство на Съвета на ЕС нарече Истанбулската конвенцията "уникален правен инструмент", чието прилагане вече е показало, че има позитивен ефект върху правата на жените в Европа. Стряскащи данни, че една от всеки три жени в ЕС се е изправяла пред физическо или сексуално насилие, представи в пленарната зала Арба Кокалари от ЕНП. Тя подчерта, че ЕС трябва да бъде мястото, където личностите да бъдат защитени. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана и Истанбулската конвенция, е първият международен правно обвързващ документ по въпроса. ЕС подписа конвенцията на 13 юни 2017 г., но все още 7 държави членки - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство- не са я ратифицирали.

"Насилието, основано на пола, съществува... ЕС трябва да разбере, че е абсолютно задължително конвенцията да бъде ратифицирана, защото това ще бъде първият европейски правен текст, който наистина ще защити жените", е позицията и на Ираче Гарсия-Перес от групата на Социалистите и демократите в ЕП. 

Единственият български евродепутат, говорил по темата, беше Ангел Джамбазки от "Европейските консерватори и реформисти". Той разкритикува Истанбулската конвенция, в която според него  "са смесени легитимната тема за защитата на жените с абсурдните и противоречиви ЛГБТ и последния да затвори вратата пропаганда, еднополови бракове, социална роля на пола".Той подчерта, че "в България сме против тази конвенция, не сме я подписали и няма да го направим", тъй като "има държави в Европа, които все още вярват, че семейството е доброволен брак между мъж, жена и техните деца и ние не желаем това да се променя".

 

Още по темата