facebook
twitter

Горещи новини

ЕП призова страните членки "незабавно" да ратифицират Истанбулската конвенция

6496
Би Би Си

В резолюци с 390 гласа "за", 153 "срещу" и 63 "въздържал се", евродепутатите призовават институциите на ЕС да оценят ефективното спазване на върховенството на закона от държавите членки и осъждат ограниченията, наложени на свободата на словото, както и нарушенията на основните права на мигрантите и търсещите убежище, в някои страни от ЕС, съобщиха от пресслужбата на Европарламента. С резолюцията Европейският парламент осъжда насилието и дискриминацията, основани на пола, нарушенията на върховенството на закона и езика на омразата в оценката си на основните права в ЕС през 2017 г., съобщи българският офис на институцията и изрежда нарушенията.Сред позициите, изразени с най-голяма категоричност, е тази за "всички видове насилие срещу жените". Резолюцията призовава държавите-членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да направят това "незабавно". Към момента това са 9 от общо 28 членки на ЕС, включително и България. Останалите са Чехия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.

Текстът осъжда всички видове насилие срещу жените и призовава държавите-членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да направят това "незабавно". Той подкрепя демонстрациите от 2017 г. срещу отстъплението по отношение на сексуалното и репродуктивното здраве и правата на жените, както и широкото медийно отразяване на случаите на сексуален тормоз.

Евродепутатите категорично осъждат действията, предприети в някои страни от ЕС, за отслабване на разделението на властите и независимостта на съдебната система, и осъждат институциите на ЕС за "тяхната неефективност за прекратяването на сериозните и постоянни нарушения" на ценностите на Европейския съюз. Върховенството на закона трябва да се оценява редовно и безпристрастно въз основа на обективни критерии във всички държави членки, подчертава резолюцията.

180

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова призова евродепутатите да не гласуват Истанбулската конвенция

03.04.2019

3329 70
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
БСП ще сменя управлението, на което е съучастник

12.02.2019

Таня Петкова

6761 21

Коментари

Страници

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

нищем!

Ад мин

Аз ща! Ама след приемането на Пернишката конвенция.

Stern

Ако Го натиснат - нотариатът ще подпише каквото кажат.

Щом ще подпишем покупка за 2+ млрд по условията на продавача, колко му е една конвенция.

Апропо, в изброяването на случаи за дискриминация, не виждам такава по етнос. Ерго, затова циганите у нас бият де що сварят българи, включително полицаи и военни, а на българите им е разрешено само да играят хора пред пазещата ма'алите жандармерия.

Solace

Имаме Наказателен кодекс, който третира насилието срещу хората (без оглед пол) еднакво. Защо трябва да се ратифицира специален документ за жените? Нима мъжете сме по-малко уязвими? И нима ИК ще ограничи  реално някой да бие жена? Малоумие...

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Докато четях статията се запитах същото. Има доста насилия и срещу мъже. Или ЕС се занимава само с глупости?

bgman13

Малки момченца на които им режат пишленцата - ужасно мъчение. Това се случва в ЕС - храмът на правилността на правата на човека.

хъш
снимка на хъш

ЕП получава комбинация от три пръста.

Pstr

Имаме Наказателен кодекс, който третира насилието срещу хората (без оглед пол) еднакво. Защо трябва да се ратифицира специален документ за жените?

 

Защото някои предпочитаме да се вземат мерки, да са убили жертвите. Наказателния кодекс не е върнал никого от гроба. 

 

Да не говорим, че Наказателния кодекс нищо не може да направи срещу домашното насилие. Все едно някоя бита съпруга ще подаде частна тъжба срещу насилника си, докато дори няма къде да избяга от него. И после много ще я грее, че съдът ще му наложи глоба, дето ще се плаща пак от семейния бюджет и от залъка на децата ѝ. 

 

Ама тук едни гении, големи специалисти по домашно насилие. Направо теглете един бой на жените и децата си, да протестирате "еврогейския документ". 

 

 

 И нима ИК ще ограничи  реално някой да бие жена?

Мерките, които държавата ще предприеме, за да изпълни ИК, със сигурност ще предотвратят насилието над много жени. 

 

циникЪтхедонист

 "Да не говорим, че Наказателния кодекс нищо не може да направи срещу домашното насилие."

И  след като Наказателния кодекс нищо не може, ИК  с какво ще спомогне, та да  предодврати домашното насилие.

 

"Мерките, които държавата ще предприеме, за да изпълни ИК, със сигурност ще предотвратят насилието над много жени."

 

Някакви идеи, какви мерки точно ще предприеме държавата след хипотетичното приемане на ИК, та със сигурност да предодврати насилието?

Яна

Как точно ще се случи това богоугодно дело? С щедро плащани такси на нищо не правещи НПО-та? С права  на чужда комисия -ГРЕВИО, разположена над всички държавни  органи? Аман от алчни продажници с претенции и комплекси. Апропо има конвенция на ООН мисля че от 1978г., която е точно за защита на жените без да се налагат простотиите на ЛГТБ и присъдружни организации. Няма  нужда от нова конвенция за защита правата на жените. Ама целта не са правата на жените, а на поредния "социален" пол с цел по-лесна манипулация на местните баламурници на принципа "разделяй и владей "

доктор Гилотен

Имам ли право да не бия жените и децата си, и да съм против Истанбулската конвенция?

Evasion

Ама тук едни гении, големи специалисти по домашно насилие. Направо теглете един бой на жените и децата си, да протестирате "еврогейския документ". 

Колега, жалко че се движите в среда, в която можете да препоръчвате такива мерки... Там и иИК едва ли ще Ви спаси... 

Solace

Пъстър, а ИК ще съживява мъртви ли? Стига глупости! Равенство пред закона ли е ИК?

Да си кажа - никога не съм бил жена (е, изхвърлих една крадла от автобуса, ама не се брои), не смятам да го правя и занапред. И съм против ИК в този ѝ вид.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

А Конвенцията с какво ще ти помогне?

хъш
снимка на хъш

Ако и пледоариите ти в съда са също толкова логически несъстоятелни както това, което си изплескал по-горе, търси си друга работа.

доктор Гилотен

Явно, или си търси, или си е намерил.

bgman13

Защото някои предпочитаме да се вземат мерки, да са убили жертвите. Наказателния кодекс не е върнал никого от гроба. 

 

Да не говорим, че Наказателния кодекс нищо не може да направи срещу домашното насилие. Все едно някоя бита съпруга ще подаде частна тъжба срещу насилника си, докато дори няма къде да избяга от него.

 

1. Кои сте вие тия някои дето предпочитате - мнозинство ли сте или сте малцинство? В конкретния случай, тия дето са гласували са едно гюбре европейски бюрократчета, които продължават да крепят българската бюрокрация (същата, която не им била подписала конвенцията), чрез евросубсидии и заеми.

2. Светът е опасно място, както знаем от холивудските филми. Но няма къде да избягаш, е забелязъл пък Солженицин. Освен това животът е труден. А и пътят към ада е осеян с добри намерения.

3. Та по тоя случай, готов ли си ти да гарантираш с живота си ( а така също и евробюрократите дето вече ни докараха до кривата круша, но вместо да си поемат отговорността се оправдават с комунистите, които в момента изпълняват техните разпореждания), като се обесиш публично, след първото домашно насилие в случай, че конвенцията влезе в сила? Прочее, тая конвенция вече е в сила в доста държави, така че вече е време да се обесите. След което да млъкнете за вечени врмена.

ablepsia

България. Останалите са Чехия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.

 

Тъй, да речем, че наишиасеният юнкер намери начин с нещо да принуди Люксембург да ратифицира ирадето.

Обаче не виждам като как ще притисне Великобритания, Чехия, Словакия и Унгария. Отнюдь!

Pstr

Турция я ратифицира, и гледай-забрнаиха хетеросексуалните бракове, за секс с човек от противоположния пол се лежи в затвора и ако погледнеш хомосексуалист накриво те обесват в центъра на града. Освен това педофилията стана задължителна, пускат им гей порно в училище и който не иска да гледа го гонят от училище! 

 

И всички други неща, дето червените насилници изписаха. Всички апокалиптични сценарии се сбъднаха! Добре, че ние поне се спасихме! Евала, Нинова, евата, Путин! 

ablepsia

Бързат ЕПейците, щото в следващото ЕПе  май  послушните европредатели няма да се радват на мнозинство.

вила

Пръкнаха се и гейчетата-НК бил беззъб пред домашното насилие?!

paragraph39

С това решение на ЕП депутатите, които са гласували "За!" просто, на изпроводяк,/изборите за нов ЕП са съвсем скоро- и много от теизди НЯМА да бъдат повторно избрани!/ си "заработват" бъдещите топли кресла и високоплатени службички, раздавани от контролирани от Ордата на ЛГБТ институции и фондации в Европа и по Света! ПФУ!

bay Dragan

ГЕРБ + ДПС = любов

Доц.Трътлев

Еднополова при това.

скорец
снимка на скорец

Големи наглеци - призовават. И аз ги призовавам да си ... джендърските ... .... Долу ръцете от децата, извратеняци скапани! 

ceclor

Ммда!  

Ни щяла тутраканската селищна система с център софия ...

Няма тън-мън !

Суверенът се разпореди.

Точка!

 

paragraph39

PSTR,

/:/Да не говорим, че Наказателния кодекс нищо не може да направи срещу домашното насилие

..................................................................................................................................

Първо, престъпление е и подлежи на наказателно преследване само това деяние, което е посочено в Наказателен кодекс- НЕ в договори, конвенции, споразумения и прочие!!!

Второ, щом досегашен Наказателен кодекс "нищо не може да направи"/според теб!/, защо си сигурен и на какво основание, че променен/допълнен с постулати от Истанбулската конвенция/ Наказателен кодекс ще може да направи нещо- т.е., повече от НЕпроменения/НЕдопълнен/ Наказателен кодекс!

НЯМА логика!!!

,

цензура

Ей туке удариха на камик! ... бързат преди евроизборите, ама нъцки 💩

dissidentbg

Не само да ратифицират, но и да е незабавно. За къде ли бързат?

Penchobre

ЕП призова страните членки "незабавно" да ратифицират...

 

- А вълшебната думичка?

- На бееегом!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×