Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП не подкрепя Истанбулската конвенция и в резолюцията на ЕП

Лидерът на левицата продължава с офанзивата срещу евродепутата Елена Йончева

06 Окт. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана, в резолюция срещу корупцията. Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната". Такава е позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър във вторник.

Според Нинова, която за пореден път заявява, че левицата е срещу конвенцията, в проекта на резолюция, която Европарламентът трябва да приеме в четвъртък, "има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира".

Нинова дори се хвали, че заради БСП българското Народно събрание не е гласувало конвенцията.

"В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл - резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС", заявява още Нинова.

ПРОЕКТЪТ НА ЕП

В проекторезолюцията е отбелязано, че има решение на Конституционния съд от 27 юли 2018 г.  за това, че конвенцията не съответства с основния закон на България. ЕП съжалява за това решение, което пречи на ратифицирането на конвенцията от България и е дълбоко загрижен от "постоянния негативен и неверен публичен дискурс за конвенцията, широката дезинформационна и клеветническа кампания, негативното отразяване по темата от няколко медии с предполагаеми партийни връзки, както и с тревожното участие на политици и политически партии, представени в парламента".

Евродепутатите са загрижени, че постоянното негативно отношение към конвенцията допълнително допринася за заклеймяване на уязвими групи от населението. България допълнително насърчава и възпитава чувство за безнаказаност у извършители на престъпления, основани на пола. Парламентът изразява съжаление, че последните промени в Наказателния кодекс, които въведоха по-строги наказания за насилие, основано на пола, се оказаха недостатъчни за предотвратяване на такива случаи.

ЕП призовава българските власти да подобрят превенцията и борбата срещу домашното насилие, да направят необходимото, за да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция, както и да да увеличи броя на приютите и други социални услуги, необходими за оказване на подкрепа на жертви на домашно насилие и пр.

КОНВЕНЦИЯТА

Документът е известен като Истанбулската конвенция, защото е договорен през 2011 г. в Истанбул. Конвенцията е подписана от 44 държави и Европейския съюз. Досега е ратифицирана от 28 държави. България подписа Конвенцията на 24 април 2016 г.

Истанбулската конвенция има за цел, на първо място, "да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие". Сред другите описани цели на Конвенцията са "да допринася за премахване на всички форми на дискриминация", "да насърчава международното сътрудничество за премахване на насилието над жени и домашното насилие" и пр.

Истанбулската конвенция размива границите между двата пола и това би затруднило борбата срещу домашното насилие. Следователно противоречи на конституцията, реши Конституционният съд в петък с мнозинство от 8 на 4 гласа.

 

Още по темата