Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕП иска гаранционни фондове за авиокомпаниите

24 Окт. 2019
ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите гласуваха правилата на ЕС за правата на пътниците да включват задължителни механизми за защита като гаранционни фондове или сключени застрахователни договори от страна на авиокомпаниите. Това е записано в резолюция, която бе одобрена след дебат, предизвикан от последиците от фалита на туроператора "Томас Кук". В момента правилата на ЕС за правата на пътниците се преразглеждат и се очаква държавите членки да приемат своята позиция.

Евродепутатите отбелязват, че от 2017 г. насам над 32 компании са фалирали и искат Еврокомисията да установи дали са необходими нови мерки, за да бъдат предотвратени подобни ситуации в бъдеще.

Причините, довели до фалита на „Томас Кук“, трябва да бъдат проучени, като се има предвид, че финансовото състояние на компанията е било вече известно на британските власти, решиха депутатите на сесия в Страсбург. Ако е необходимо, правилата могат да бъдат променени, за да се следи по-добре финансовото състояние на авиокомпаниите, смятат евродепутатите и добавят, че държавната помощ може да бъде разглеждана като вариант за смекчаване на негативните икономически последици, но само като крайна мярка.

Евродепутатите също искат ЕК да представи предложение за правото на работниците да получават информация и да участват в консултации, както и относно прогнозирането и управлението на процеси по преструктуриране в съответствие с резолюцията на Парламента от януари 2013 г. В резолюцията евродепутатите изразиха своята загриженост за стотиците хиляди блокирани туристи (над 600 000 души), за хилядите загубени работни места, за трудностите причинени на малките и средни предприятия и за щетите, нанесени на туристическия сектор, съобщи пресслужбата на ЕП. Според евродепутатите държавите членки трябва да използват Европейския социален фонд и Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, за да помогнат на работниците, загубили работата си в резултат на фалита, както и на компаниите, засегнати от срива на туристическата компания, а Комисията трябва да установи финансови инструменти на ЕС, които биха могли да компенсират причинените на сектора вреди.

Комисията и държавите членки трябва също да гарантират, че работниците, засегнати от неплатежоспособността на работодателя, ще получат изработените си, но неизплатени заплати и пенсионните си обезщетения, добавят те. Накрая, евродепутатите подчертават, че туристическият сектор, който претърпя сериозни щети поради срива на „Томас Кук“, генерира повече от 10 процента от общия БВП на ЕС и действа като стимул за други сектори. Следователно той следва да бъде включен в приоритетите на Комисията и да има отделен бюджетен ред в следващия бюджет на ЕС, се посочва в резолюцията.

 

Ключови думи:

ЕП, ЕК, защита, Томас Кук, фалит

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?