facebook
twitter

Горещи новини

Е-тротинетките ще се третират като велосипеди

Те ще се движат по велоалеи и по пътища с ограничение до 50 км в час, ще има възрастово ограничение, но засега няма да има регистрация
1004
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Е-тротинетките ще се третират като велосипеди. Това е едно от предложенията за регулиране на новите превозни средства, съобщи в "Тази сутрин"  по bTV председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова.

"Не искаме да ограничим това екологично транспортно средство - то облекчава трафика и позволява индивидуално придвижване. Тротинетките ще могат да използват велоинфраструктура или зони с успокоено движение", заяви Крумова.

Тя допълни, че по улиците - е-тротинетките ще могат да се движат в най-дясната част на платното, но само по такива, където ограничението за движение е до 50 км/ч.

Санкциите се предвиждат да са същите като при велосипедистите. Въвежда се и възрастово ограничение - 16 г., а 14 и 15-годишните ще могат да се движат само по велоинфрастуктурата.

Максималната допустима скорост с е-тротинетка ще бъде 25 км/ч. "Разчитам, че хората сами ще се грижат за собствената си безопасност. С колегите от МВР сме коментирали, че когато се създаде регулация, ще се намери начин и как да се контролира тя", допълни Крумова.

Хората, които карат скутерите през нощта - задължително ще трябва да носят светлоотразителни елементи в облеклото си.

"Предизвика дискусия каската, според нас трябва да е задължителна, но срещаме отпор от ползвателите. Постигнахме съгласие за светлоотразителните елементи в тъмната част на денонощието. Важно тротинетките да имат светлини и отпред и отзад", заяви председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

На този етап тротинетките няма да се регистрират. От днес предложенията са публикувани за обществено обсъждане.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ затягат правилата за Зелена карта

28.01.2020

1079 5
Парламентарна комисия прие скорост до 25 км/ч за тротинетки

15.01.2020

415 1
Пътната безопасност щяла да се интегрира в задачите по математика

18.12.2019

3817 10

Коментари

mick

Само създават предпоставки за още повече катастрофи. Тротинетките са много малки и водачите им са неподготвени за движение по натоварените пътища.

 

Ако има катастрофа между автомобил и тротинетка? кой ще е виновен?

 

 

n00b

Ако има катастрофа между автомобил и тротинетка? кой ще е виновен?

Как кой ? Ще бъде виновен, този , който е виновен в конкретната ситуация. Но при такава ситуация пострадалия ще бъде във всички случай водача на тротинетка.

 

водачите им са неподготвени за движение по натоварените пътища

За това и няма да ги пускат по такива : "Тротинетките ще могат да използват велоинфраструктура или зони с успокоено движение", заяви Крумова.

duch

щом и столична община има пръст в тях могат да ги изкарат и дронове

Чичo
У нас я няма тази култура по отношение на велосипедистите, каквато е в Австрия, Германия, Холандия и други. И в други държави я няма, даже и в такива от "белия свят". Чепат въпрос е този и решение е трудно да се намери.
venstar

На този етап тротинетките няма да се регистрират.

И как ще се гарантира, че отговарят на условията? Например да не могат да вдигат повече от указаните 25км/ч или че имат осветление и добри спирачки.

 

В Германия всички е-тротинетки трябва да имат регистрация (и Гражданска отговорност) за да се движат по пътищата. Ограничението е 20км/ч. Даже се говори за допълнително ограничаване на скоростта в пешеходните зони (нещо в софтуера и GPS сигнала, съпоставен с някаква карта на пешеходните зони).

 

Нагледах се в България на щуро движещи се сред пешеходците е-тротинетки. За съжаление, в събота имах и два подобни случая в Кьолн. Но тук повече ги е страх.

 

В Германия велосипедистите трябва да спазват закона за движение по пътищата. За нарушение глобите са като за шофьори и даже се трупат наказателни точки в регистъра, ако имаш книжка (Нещо като нашите талони, но наопаки. Тръгва се с 0, всяко по-сериозно нарушение носи наказателни точки, които имат давност от две години. При достигане на определен лимит и чао на книжката.) 

venstar

Миналата година бях много впечатлен в Шанхай. Велосипедисти почти не видях, но имаше доста е-скутери (като Wespa и Piaggio). Абсолютно безшумни. И повечето без светлини. Тоест, нощем трудно забележими въпреки уличното осветление. Изведнъж изниква до теб или пред носа ти и изчезва.

kaily
снимка на kaily

Пък във Франция има воатюрети, които външно по нищо не се отличават от обикновените коли, но са със скорост до 40 км/ч. Та те се карат без книжка и без изпити.

И е пълно с е-тротинетки, защото те са по-удобни от транспорта, по-евтини и по-екологични.

venstar

Максималната допустима скорост с е-тротинетка ще бъде 25 км/ч. "Разчитам, че хората сами ще се грижат за собствената си безопасност. С колегите от МВР сме коментирали, че когато се създаде регулация, ще се намери начин и как да се контролира тя", допълни Крумова.

Защо не приложим това доверие и при другите превозни средства? Или се смята, че техните водачи не могат да се грижат за собствената си безопасност?! А за безопасността на другите не се ли замисля някой?

 

"Предизвика дискусия каската, ...

Ех, тази каска! Много полемична излезе. Да не вземе да се изказва и по политически теми.

Invisible

   Каската и предпазния колан са най- недолюбваните атрибути за безопасност.

   От безотговорни хора.

ИвКо

Трябва да са освободени само от данъци и ГТП, ГО и регистрация задължително. Имаше по време на ранният соц регистрация на велосипедите, една алуминиева пластина под седлото с изписан номер. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×