facebook
twitter

Горещи новини

Домусчиев върна разследващия журналист Васил Иванов в "Нова тв"

Благодаря за доверието. Когато преди 2 г. напуснах заради цензура от бившето ръководство, Домусчиев ми позвъни и ме подкрепи морално, обяви Иванов
3069
Нова тв

Лично новият собственик на "Нова тв" - Кирил Домусчиев, е поканил разследващия журналист Васил Иванов да се завърне в медиата. Това става ясно от официално съобщение на телевизията, в което се казва, че Иванов ще "разобличава престъпни схеми за корупция, кражби и измами". Заедно с Иванов в "Нова тв" се завръща и бившата ѝ криминална репортерка Тина Ивайлова. Назначенията стават само ден след като се разбра, че договорите на разследващите журналистки Генка Шикерова и Миролюба Бенатова са прекратени.

Ето и съобщението на "Нова тв"

"Нов проект за журналистически разследвания ще предложи NOVA през есенния телевизионен сезон. От септември зрителите отново ще имат възможност да проследят как журналистът Васил Иванов разобличава престъпни схеми за корупция, кражби и измами. Той се завръща в медията с подписан авторски договор, след личната покана на собственика на „Адванс Медия Груп“ Кирил Домусчиев.

Васил Иванов е един от най-силните разследващи журналисти в последните 14 години в българския ефир. За този период той е автор на емблематични разкрития. В неговите репортажи са уличени редица висши държавни и общински чиновници в корупция и други злоупотреби с власт. Както те, така и десетки кметове и директори на агенции, разследвани от Васил Иванов, губят постовете си. В последствие много от тях са осъдени. Като разследващ журналист на NOVА, Иванов разкри и показа още десетки порочни и престъпни схеми. Зрителите помнят как бе прехвърлен на негово име бронираният служебен автомобил на Главния прокурор, с което журналистът доказа системни нарушения на някои от нотариусите. До напускането му на медията през 2017г., той ръководи сформирания от него разследващ екип.

Заради работата си, Васил Иванов многократно е бил обект на заплахи и посегателства. През 2006 година бе взривено жилището му с бомба, чиято мощност е 1 кг. тротилов еквивалент.

Към екипа на новия проект се присъединява и още един разследващ журналист – репортерът на NOVA и TrafficNews.bg Тина Ивайлова. Тя става част от семейството на NOVA през 2012 година, където разплита различни криминални казуси. След нейното разследване за купуване на гласове на местните избори през 2015 година има задържани и осъдени. „Ало“ измамници също се изправиха пред съда, след като Тина Ивайлова внедри екип на медията в престъпната мрежа. Един от последните случаи, по чийто следи тръгна, е за двама братя с луксозни автомобили, които само по документи са незрящи."

Васил Иванов напусна "Нова тв" със скандал през април 2017 г. след 14 години работа там. Тогава заяви, че си тръгва заради цензура, и избра "Шоуто на Слави", излъчвано в конкурентната Би Ти Ви, за да разкаже, че продуцентът Дарина Сарелска спирала негови разследвания и настоявала да не се пускат материали срещу кметове след местните избори през 2015 г. Би Ти Ви обаче не излъчи предаването, а Трифонов и Иванов го "преиграха" на пресконференция, но доказателства за намеса в работата му така и не бяха представени.

По-късно Сарелска също напусна "Нова тв", но Иванов не се върна. Първоначално той говореше, че има покана от "Шоуто на Слави", но праз август 2017 г. заработи за "Канал 3".

Иванов бе автор и продуцент на предаването "Разследване" по "Нова тв". През април 2006 г. пред дома на Иванов бе поставено взривно устройство, при чието избухване нямаше пострадали хора, извършителят не е разкрит. През 2005 г. пък в рамките на свое разследване за схеми на нотариуси с издаване на пълномощни за автомобили Иванов успя да прехвърли колата на тогавашния главен прокурор Никола Филчев на оператор от "Нова телевизия".

 

Часове след обявеното назначение Васил Иванов благодари публично на Кирил Домусчиев. На профила си във "Фейсбук" той пусна снимка с новия собственик на телевизията и написа (публикуваме без редакторска намеса):

"За завръщането ми в Нова.
Благодаря за доверието на собственика на Нова тв. – Кирил Домусчиев, който лично ме покани да се завърна и отново да бъда част от медията, където прекарах 14 славни години. През годините Кирил Домусчиев беше намерил телефона ми и често ми звънеше да ме поздравява за работата ми, след излъчване на мои разследвания, разкриващи корупция и далавери. Когато преди 2 години напуснах заради цензура, налагана ми от бившето ръководство и го съобщих публично, той отново ми позвъни и ме подкрепи морално. Именно заради това съм сигурен, че цензура в Нова вече няма как да има, журналисти със зависимости също. Затова и на секундата приех поканата. Доказал съм, че не търпя цензура и при най-малкото вмешателство в работата ми ставам, тръгвам си и го съобщавам публично. Кирил Домусчиев също го знае. И ме покани. Този факт дава ясен отговор на въпроса накъде върви Нова."

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Домусчиев нареди на "Лудогорец" да се стегне

05.07.2019

561
Мутровижън

17.06.2019

579
Нова телевизия уволни Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Коментари

матея

 

 

 

                         Взел Киро , дал Киро ...

Stern

От септември зрителите отново ще имат възможност да проследят как журналистът Васил Иванов разобличава престъпни схеми за корупция, кражби и измами, стига да не са вързани с ГЕРБ

 

Аз така разбирам поканата от новите собственици.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Нещо такова се получава, връщат Иванов за да имитират разследваща журналистика, но разследванията да са само за дограми, а да не се стига по-нагоре от миризлив кмет.

Нафарфор

щото пък Бенатова се сцепваше от разследване..

inventus

Спогодили са се.

Bozhilko

Абе има рам един Доган. някой журналист сетил ли се е да го разследва?

Sapienti_sat

Разследваща журналистика, ноо - под контрол. Нещо, като "Партията за умерен прогрес, в рамките на закона" на Хашек.

Шумахер

Продал се е! Не мога да си представя, че В.Иванов "работи" срещу управляващите, под вещото ръководство на тоя мафиот. 

Miranda
снимка на Miranda

Защо да не се върне ? Продал се бил, ами и той семейство храни.

Хулиган

Къде видя разследваща журналистика, бе @лигофрен?

http://www.drago.info/

Шумахер

С удоволствие Ви припомням един пост на В.Иванов от сайта "Площад Славейков" през 2017, когато го разкараха от Нова заради Домусчиев. Ето какво припомнят от сайта:

.

„Това действително е новина. Аз съм наясно защо Нова тв не „видя новина“ в този случай и за обвързаностите по темата. А познавайки отблизо кухнята и технологията на работа в Нова тв, зная кой е решил да „пропусне“ в новините, тази по всички стандарти на журналистиката НОВИНА. Това е Дарина Сарелска. Шефката на „Новини и актуални предавания“. Тя пряко и оперативно решава кое да се пуска и кое не по Нова. Както и за десетките новинарски сайтове, които са собственост на Нова, помещават се в сградата на Нова (в нюзрума), и които също дума не обелиха днес за тази новина. Между другото преди година бях получил сигнал с документи за други бизнес действия на Домусчиеви, доста скандални, показах ѝ ги и ѝ казах, че смятам да направя разследване по темата. Тя мигновено отхвърли предложението ми, без да се консултира с никой друг. Нейно решение. Документите за отхвърленото от нея разследване са налични и събират прах. Да припомням ли, че преди 2-3 години половината правителство отиде с държавен хеликоптер до Разград да открива една трибуна на стадиона на Домусчиеви…“.

вила

ОПГ то тъй си набира послушни палаши- събира враждебни на бойко като волен,антон шайката, онзи бичето...,дава им кокал и стават палашибрикчии.Пробвано и е успешно.За василчо-показаха му пс хизгонването на пдвете какво го чака,ако не е палаш.

Harihato

Както помним Васил Иванов вдигна шумотевицата в момент, в който НОВА беше извадена на тезгяха, (а ДП или 10 като че ли имаше интерес да я придобива) . Един мащабен и добре раздухан с помощта на Слави скандал, уличаващ национална телевизия в цензура естествено понижи драстично цената и интереса към медията, поради което собствениците оттеглиха намеренията си. До неотдавна, когато я продадоха на Домусчиеви (поне на хартия, но "злите езици" твърдят, че зад братята прозирал доста по-едър силует). Междувременно Васил Иванов бива уютно приютен в Канал 3 (медия, за която също се шушука, че е подвластна на голямата сянка). Всичко извън скобите са добре известни факти.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×