facebook
twitter

Горещи новини

Днес е денят на евроизборите

6 355 633 българи имат право на глас
2605
БГНЕС

България гласува днес за своите представители в Европейския парламент. Общо 6 355 633 българи са в избирателните списъци с право на глас. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661. 318 са кандидатите за 17 места в Европейския парламент. Зад тях стоят 15 партии, 9 коалиции и 11 инициативни комитета.

Тази година промени бяха нанесени в бюлетината по отношение на преференциите. Целта е да се избегне така нареченият феномен „15 - 15”. Преференциите са с номера от 101 до 117. За първи път ще имаме възможност и да отбележим „Не подкрепям никого”. Новости при правилата за гласуване няма. Със синя химикалка с Х или V се посочва нашия избор, както и преференцията. 

В 3300 секции в страната ще има възможност и за машинно гласуване. Макар някои от машините да бяха доставени в последния момент и да имаше забавяне с монтирането им, от Централната избирателна комисия обявиха в събота, че сериозни проблеми няма.

Всеки може да провери номера на избирателната си секция и мястото на гласуване по интернет, с SMS или по телефона. Справките се осигуряват от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Информация чрез интернет може да се получи на адрес: https://www.grao.bg/elections/. Другият вариант за получаване на информация е чрез есемес, който трябва да бъде изпратен на номер 18429 - единен и за трите мобилни оператора. Цената на един есемес e 25 стотинки без ДДС. В текста гражданите трябва да изпишат единствено десетте цифри на своето ЕГН. Системата връща отговор с номера и адреса на избирателната секция.

По телефона справка може да се направи с обаждане на номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"), който е безплатен за цялата страна.

Изборите са от 7 до 20 часа. Когато в 20 ч пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20 ч, но не по-късно от 21 ч (извън страната това е съответното местно време).

У нас европейски избори се провеждат за четвърти път, припомня БГНЕС. След подписването на Договора за присъединяване в Люксембург на 25 април 2005 г., тогавашният председател на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг покани парламентите на България и Румъния да определят измежду своите народни представители наблюдатели в Европейския парламент, които да се присъединят към работата на институцията от 26 септември 2005 г. С официалното ни приемане в Съюза на 1 януари 2007 г., 18-те наблюдатели бяха заменени от 18 членове на ЕП, назначени от Българския парламент до провеждането на редовни избори на 20 май 2007 г., когато страната за първи път избра пряко своите евродепутати. Впоследствие бройката на българските представители беше намалена от 18 на 17, а оттогава досега са се провеждали още два избора - през 2009 г. и 2014 г.

След като Великобритания официално напусне ЕС се очаква някои страни да увеличат бройката си депутати, които излъчват в ЕС, но България няма да бъде сред тях.

110

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Предизвестеният избор на главен прокурор стигна и до Европарламента

11.10.2019

Людмил Илиев

3891
Евродепутатите отхвърлиха кандидат-комисарката на Франция

11.10.2019

721
България ще търси компромиси по пакет "Мобилност"

25.09.2019

Алиса Иванова

160

Коментари

Страници

Шумахер
снимка на Шумахер

Моля Ви, сестри и братя, внимавайте!
Майка България е една!

Хулиган

И после да не кажете, че не сте знаели как да си изразите мнението...

http://www.drago.info/index.php/2019/05/24/integra...

sneaky_humanoid

Цената на един есемес e 25 стотинки без ДДС

Бюлетините по колко са? 😂

paragraph39

Националните избори/вместо избиране от националните Парламенти!/ на евродепутати за Европейския парламент е БЕЗсмислено, НЕнужно и твърде скъпо за Данъкоплатците "удоволствие" за чичковците и лелките в Брюксел и всички, които печелят/ реализират Печалба- в счетоводен смисъл/ от всякакви Избори, включително и от изборите за евродепутати! КАЗАХ!

"Избори до дупка/в джоба на Данъкоплатците/!"/§39/

ПФУ!

 

Дагоев

Сериозно? От къде ги намерихте толкова? Сигурно това е с мъртвите души и купените от герб цигани.

Асол
снимка на Асол

Сериозно? От къде ги намерихте толкова? Сигурно това е с мъртвите души и купените от герб цигани.

Добър въпрос! Според НСИ към края на миналата година населението у нас е 

7 000 039 човекоединици.

 

Няма да се учудя, ако гласуват и живи и умрели...гербавите не се стесняват от такива работи

торбаЛан

Отново плещене на едро, без никакви доказателства. Как пък не се намери ни един избирателен списък, в който мъртъв човек да е отбелязан, че е гласувал?

Асол
снимка на Асол

От Дочоолу, отървал присъдата, щото адвокатинът МУ обяви, че личната му Наредба за полицейска регистрация (тази същата Наредба сътворена от Дочолооу и подопечни) била противоконституционна, може да се очаква абсолютно всичко и без нито едно доказателство. Всъщност, предното изречение е достатъчно такова..това, разбира се, трудно се сфаща от електоратя МУ😅

торбаЛан

Tъй, тъй.. То, с такива клатибутачи, като нищо ще го докарате и до 18:1. Ма е мноо трудно да се сфане това от повелителките на катъри.

Седем с един...

Беше, Асол, беше...за съжаление...

az_ti
Интересно, ако искам да открия някой само трябва да му въведа егн-то и ще видя къде гласува. Изглежда GDPR не действа за държавата :)
Shaaban_bin_Robert

Така е, но трябва да му знаеш ЕГН-то, пък същото се явява "лична данна".

Простнарод

След 18 години си нарушавам клетвата и отивам да гласувам! Мирише ми на 12 без 1.

duzov2

Аз бях любезен вече да гласувам. Гласувах модерно, машинно, по съвест и за правилния номер и правилната преференция.

Машинното гласуване е елементарно и даже цига... /да се смята за задраскано/ пардон, ромовете ще се оправят, ако познават числата.

 

П.П. Защо функцията задраскване не работи? При "предварителен преглед" се показва задраскването, а после, при  "запази" изчезва.

Krivcho

И европейците тръпнат, друг път невидели

ведно да гласуват живи и умрели,

amigov
снимка на amigov

Айде хаирлия да е за българите зад граница ! Един голям рошав за ББПП👆

вила

Тъй си е за трепетите на еурогейците.даже е официално обявено за територията му:6,356,000 с право на глас,1,200,000 до 18 години прави 7,556,000.На територията живеят,живи са де,6,900,000 души.Значи,656,000 са имената в списъците на неживите.Прибавете 500,000 държавни служители и семействата им.Още 50,000 гербави суджуклии-партийци.Събра ги баце 1,200,000 гласа.Така   се пази властта на  асансьорите,терасите,къщите на тъщите...

торбаЛан

А извън територията, дето не са си декларирали адреЗите зад граница? Да ги драскаме направо, те няма да гласуват за СССР и НРБ. Па такива клатури, дето с фсичките си мазни идеали не моат да съберат 1,5 милиона гласа срещу суджиклиите... за кво ли се абят вообще?

Sapienti_sat

По радиото непрекъснато плашат хората с "машинното гласуване". Току-що го направихме с жена ми, добре че в секцията ни имаше тази възможност. Съвсем елементарно  е. Не знам как точно ще стане преброяването, защото ако само се вади бюлетина с избора, не виждам разлика.

Победа над тъпотията, наглостта и корупцията ( с последното май, нещо се поизсилих, който и да спечели). Тя е непобедима! Но тъпотията ми докарва главоболие!

duzov2

След приключване на изборния ден се вади протокол от машината. Тези бюлетинки не се броят.

Sapienti_sat

Благодаря, но щом е така за какво се вадят? За идентификация? В София не ни пука, но в провинцията, това мисля, че е важно и плашещо хората, особено общинските и държавните служители. И зависещите от властта.

duzov2

С бюлетинката се удостоверява че си гласувал. При повторно броене или при съмнения за издаден фалшив протокол от машината - могат да се преброят ръчно.

SvSophia
снимка на SvSophia

През 2016, веднага след президентските избори, си подменихме личните карти.

 

Днес в избирателните списъци всички се оказахме с вписани номера на старите карти, макар че са изминали почти три години, което наложи комисията да губи време да вписва новите данни.

 

Това породи известно недоумение:

1. ЦИК, ЕСГРАОН и МВР без връзка помежду си ли действат?

2. А това не създава ли благоприятни условия за Дочоолу, Гочоолу и Миш..., пардон, Гуню Адвокатина им?

торбаЛан

1. Да

2. Не

Yantar

Това е ако имате време за губене. Повечето които пускат бюлетини нямат представа за какво гласуват и са запълнили широките празнини в знанията си с някакви фантасмагории - любимите ми са че така ще подсигурим да се преразпределят повече пари за България (къщи за гости ?) или ще се възпре Путин (!!?!). Не се ли питате защо са необходими реклами да ви приканвате да гласувате, еле пък напомняне че продаването на гласове е престъпление.

 

Ще ви дистилирам наготово всичкото знание за институциите на ЕС в един праволинеен съвет: не си губете времето.

Yantar

Това е ако имате време за губене. Повечето които пускат бюлетини нямат представа за какво гласуват и са запълнили широките празнини в знанията си с някакви фантасмагории - любимите ми са че така ще подсигурим да се преразпределят повече пари за България (къщи за гости ?) или ще се възпре Путин (!!?!). Не се ли питате защо са необходими реклами да ви приканвате да гласувате, еле пък напомняне че продаването на гласове е престъпление.ю

 

Ще ви дистилирам наготово всичкото знание за институциите на ЕС в един праволинеен съвет: не си губете времето.

Sapienti_sat

Ти "дистилирай", пък аз ще те уча на правопис:

Правилно е да се пише дестилиран, също и дестилирана, дестилирано, дестилирани. Думата е заета от немски, но има латински корени – destillo ’капя’.

 

Наздраве! 🍻

Диагностик

Губете си времето, за да не кажете после: Тези кой ги избра.

Лoвkия

Благодаря, но щом е така за какво се вадят? За идентификация? В София не ни пука, но в провинцията, това мисля, че е важно и плашещо хората, особено общинските и държавните служители. И зависещите от властта.

Е как за какво, за да може герп да смаже онези, които не са гласували за тех.

Списъците от машините (машините, които бяха доставени по изрично настояване на бесепето) съдържат имената, адресите и местоработите на гласувалите.

Баси!

duzov2

Пич, ти тая простотия сам ли я измисли или ти помогнаха?

Дори и да са въведени имената на всички избиратели в машините, как ще се отрази твоят глас за кого е?

 

Абе, преди да пишете, мислите ли?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×