Медия без
политическа реклама

ЕП показа червен картон на Съвета на ЕС, че не дава ракети на Украйна

Наказателно бюджетът на междуправителствения орган остана за друга сесия

11 Апр. 2024
Ги Верховстат направи предложението от мястото си в пленарната зала в Брюксел
Стопкадър от екрана
Ги Верховстат направи предложението от мястото си в пленарната зала в Брюксел

Европейският парламент гласува с голямо мнозинство (515 гласа "за" и 62 гласа "против") да остави за следваща сесия разглеждането на одита на бюджета на Съвета на ЕС (правителствата) като наказание, че не е помогнал за изпращане на противоракетни системи "Пейтриът" на Украйна.

На малката сесия в Брюксел вчера бяха гласувани поотделно доклади за освобождаване от финансова отговорност на всички европейски изпълнителни институции за бюджетите им през 2022 г. Но белгийският евродепутат Ги Верховстат от групата на либералите предложи да се снеме от дневния ред единствено одитът на Съвета на ЕС. "Г-н Борел ни каза, че в Европа има 100 системи "Пейтриът", а Украйна иска само 7, за да защити градовете си", настоя Верховстат, който същия ден навърши 71 години и бе поздравен от колегите си както за изказването, така и за рождения си ден. 

Освобождаването от отговорност означава, че институциите са похарчили парите на европейските данъкоплатци за съответната година така, както е било планирано и одобрено. Това е вид одит, който нерядко приключва с отказ от освобождаване от отговорност и тогава представлява порицание, но без правни последствия.

Ключови думи:

Европейски парламент

Още по темата