Медия без
политическа реклама

Зеленски към Европа: Браним ви от най-антиевропейската сила в света

Украинският президент събра овации на специална сесия на Европарламента, свикана в негова чест

Роберта Мецола подари на Володимир Зеленски европейското знаме като знак, че мястото на Украйна е в ЕС
Стопкадър от екрана
Роберта Мецола подари на Володимир Зеленски европейското знаме като знак, че мястото на Украйна е в ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски събра днес горещи овации с реч пред Европейския парламент, свикан на специална тържествена сесия заради него. Станали прави в препълнената зала евродепутатите аплодираха дълго неговите думи: "Ние браним Европа от най-антиевропейската сила в света".

"За Украйна Европа е дом", каза той, след като бе приветстван от председателката на ЕП Роберта Мецола, която каза, че естественото място на неговата страна е в Европейския съюз. "Тук сме днес, за да защитим начина, по който искаме да живеем вкъщи. Агресорът се стреми да разруши европейския начин на живот, след като започна да руши украинския начин на живот. Ние няма да го позволим!", заяви украинският президент. "Тази пълномащабна война не е само за заграбване на земя. Кремъл цинично и нарочно, година след година, стъпка по стъпка, се опитва да унищожи европейските ценности, както руските власти разрушиха ценността на човешкия живот. Никой в Русия не представлява ценност, освен онези в Кремъл", продължи той. 

По неговите думи 140 милиона руски граждани са превърнати просто в тела за носене на оръжие. "Руският режим не само мрази всяка социална справедливост и многообразие, но се опитва да наложи ксенофобията като норма, да ни върне към безчовечните времена на 30-те и 40-те години на миналия век", допълни Зеленски. "Европа се чисти от корупционното влияние на руския олигархичен бизнес, самозащитава се от проникването на агенти на руските тайни служби, ЕС за първи път предоставя толкова мащабна военна помощ, посочи Зеленски. Украйна ще бъде част от ЕС и ние сме заедно, за да защитим Европа", каза президентът. „Само нашата победа ще гарантира европейските ценности“. Той благодари за подкрепата, която украинците получават от жителите на градовете в цяла Европа в тази "историческа битка".

Роберта Мецола призова държавите да обмислят бързо като следваща стъпка предоставянето на бойни системи с далечен обсег и самолети, защото отговорът на ЕС трябва да бъде пропорционален на заплахата, а тя е екзистенциална. По думите ѝ Зеленски не трябва да убеждава никого от присъстващите, че е необходима подкрепа.

„Каня всички вас в Украйна! Слава на Украйна!“, завърши речта си украинският президент. След изпълнение на химните на Украйна и на ЕС Роберта Мецола подари на Володимир Зеленски знамето на Европейския съюз.

ЗАЕДНО ДО ПОБЕДАТА

"Европа ще бъде с нас до победата ни", обяви Зеленски на съвместна пресконференция с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Лидерите на няколко държави от Европейския съюз са изразили готовност днес да предоставят военни самолети на страната му, за да й помогнат да отблъсне агресора.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата