Медия без
политическа реклама

ЕС затяга правилата за политическа реклама

Целта е да се намали рискът от външна намеса в изборите през следващата година

03 Февр. 2023
Pixabay

Европейският парламент гласува  в подкрепа на забраната за чуждестранно финансиране на политически реклами, за да се намали рискът от външна намеса в изборите в ЕС през следващата година, предава БГНЕС.

Дезинформационната кампания на Русия около войната в Украйна и скандалът с предполагаемите опити на Катар и Мароко да купят влияние в парламента засилиха опасенията от външно участие. "Членовете на ЕП предлагат да се забрани на юридически лица, базирани извън ЕС, да финансират политически реклами в ЕС", се казва в изявление на парламента.

Това е едно от измененията на правилата за политическа реклама, предложени от изпълнителната власт на ЕС през 2021 г. след скандала с "Кеймбридж Аналитика" във Facebook.

Предложението на парламента сега трябва да бъде договорено между законодателите, държавите - членки на ЕС и изпълнителната власт, преди да бъде одобрен окончателен закон.

Евродепутатите настояват също така да се ограничи използването на лични данни за насочване на онлайн политическа реклама. "Доставчиците на реклами могат да използват само лични данни, изрично предоставени за онлайн политическа реклама", се казва в техния текст. Освен това с предложението се цели да се улесни достъпът до информация за това кой финансира дадена реклама, колко струва тя и откъде идват парите. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?