Медия без
политическа реклама

Чугунени колчета заменят "перките" по "Граф Игнатиев"

Очаква се премахването на сегашните ограничители да стане до края на месеца

20 Март 2019
архив

Чугунени боларди (широки колчета) най-вероятно ще сменят „перките на акули“ по ул. „Граф Игнатиев“, която все още е в ремонт. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от БГНЕС.

„Ще търсим възможност за създаване на друг тип ограничители, които са свързани с историческото наследство на София. Прочуваме възможни решения от такъв тип чугунени боларди с височини 40 и 60 см. В момента, в който имам мостри, ще ги представя пред комисията по архитектура и да се вземе окончателно решение“, заяви главният архитект.

Той добави, че проектантът е предложил да се поставят кабъри от неръждаема стомана, които са доста ниски, около 5 см. Здравков коментира, че имало и предложение да се сложат ниски ограничители, но според „Пътна полиция“ това не е добро решение, защото при сняг няма да се виждат и отново ще има опасност за пешеходците.

Тези предложения ще бъдат представени следващата сряда по време на заседанието на комисията по архитектура.

„Съгласно закона за движение по пътищата има изискване да има физическо разграничаване на трамвайното трасе от пешеходната зона. Трамваят, освен че върви по трасе има своя динамичен габарит. Той е 30 см от крайната проекция на трамвая. В тази зона не трябва да минават пешеходци. Трамваят има огледала, понякога той може и да се наклони и да стане инцидент. Водещият критерий при избора на тези ограничители ще бъде безопасността и да е ясно къде е трасето на пешеходците и трамвая“, заяви той и каза, че ще направят всичко възможно, за да не се допуска инцидент с блъснат човек от трамвай.

Очаква се премахването на перките да стане до края на месеца, като едновременно с това ще бъдат монтирани новите ограничители. Решението да се махнат бетонните блокчета ("перките") бе обявено наскоро от столичния кмет Йорданка Фандъкова, след като няколко човека пострадаха при спъване в тях. Тези „перки на акули“ бяха поставени по искане на „Пътна полиция“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата